Zihni Özdil was te gast bij RTL-Late Night om zijn visie te geven op de gebeurtenissen in Rotterdam, waar spanningen tussen diverse Turkse Nederlanders opliepen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Turkije. Hij sneed daar het punt aan dat Turkse Nederlanders zich meer verbonden voelen met Turkije dan met Nederland, zelfs wanneer ze hier geboren zijn.

Een fragment werd getoond waarin Rutte stelde dat een aantal Turkse Nederlanders die de persvrijheid verstoorde maar moesten ‘oprotten’. Özdil reageerde hier op dat het een gemiste kans was om juist te stellen dat dit ook Nederlanders waren, die gewoon gestraft moesten worden. Het wegzetten van dergelijke ‘Griezels’ als niet-Nederlanders zou juist segregatie in de hand werken.

Heel even werd gesproken over Amerika waar de integratie aanzienlijk soepeler verloopt. Vanaf het moment dat het paspoort overhandigt wordt voelen ‘autochtonen’ zich een Amerikaan. Ze nemen de Amerikaanse identiteit gretig aan. In het gesprek werd voorbij gegaan aan de vraag ‘hoe komt dat dan?’ en dat vind ik dan weer een gemiste kans.

Het is absoluut niet gemakkelijk om een Amerikaans staatsburger te worden. Jaarlijkse zijn er maar een beperkt aantal immigratievisa beschikbaar. Tenzij je een wetenschapper of olympisch atleet bent, ben je aangewezen op een loterij waar een schamele 55.000 visas worden verloot. Jaarlijks schrijven grote aantallen Nederlanders zich in voor deze loterij. Wat een geluk als je in Amerika mag wonen!

Hoe anders is het in Nederland. Door praktisch geen eisen te stellen aan het Nederlands staatsburgerschap hebben wij juist de deur open gezet voor iedereen die hier eigenlijk NIET wilt wonen, maar wel graag gebruik maakt van de lusten van ons zorgstelsel en de hogere lonen. Je hoeft maar één zoon naar het vreselijke Nederland te sturen om een maandelijkse stroom geld van Nederland naar Turkije te waarborgen, een klein offer. De reden dat Turkse Nederlanders de Nederlandse identiteit niet omarmen is omdat ze dat helemaal niet willen. Ze delen de cultuur niet, ze delen niet dezelfde normen, waarden en omgangsvormen.

Ik ben het eens met de heer Özdil dat wij moeten zorgen dat deze Turkse Nederlanders voortaan aangesproken willen worden als Nederlander. Ook als bevolking kunnen wij een stap maken om deze groep op te nemen in onze identiteit. Op dit moment is dit naar mijn gevoel niet mogelijk omdat het voelt als ‘dweilen met de kraan open’.

Laten we eens accepteren dat wij niet de hele wereld in Nederland kunnen laten wonen, hoe erg het ook tegen ons idee indruist dat we ‘allemaal wereldburgers’ zijn. Je moet nou eenmaal een muur om je kasteel bouwen om te zorgen dat het niet wordt afgebroken. Niet iedereen op de wereld deelt dezelfde cultuur, normen en waarden, en dat is prima. Laat Nederland ons kasteel zijn waar wij ons eigen leven leiden, op de manier zoals wij dat willen.

Doe die poort dus op slot, en laat enkel een vooraf ingesteld aantal personen binnen. Het grootste deel moet een waardevolle toevoeging zijn aan de Nederlandse kennis economie. Het overige deel moet klein genoeg zijn om te voorkomen dat er hele wijken ontstaan van mensen met dezelfde achtergrond.

Op deze manier maak je het Nederlands burgerschap meer schaars, en dus meer bijzonder en begerenswaardig. Daarnaast zorgt het dat de autochtone Nederlanders een positiever beeld krijgen bij immigranten, en meer betrokken zullen zijn bij het bevorderen van de integratie. Omdat het moeilijker zal zijn het Nederlanderschap te behalen, zullen enkel mensen die ook daadwerkelijk hier willen wonen de moeite doen.

En de bestaande Turkse Nederlanders? We kunnen hopen dat die een goed voorbeeld gaan nemen aan deze nieuwe groep Nederlanders; de prijswinnaars van de Nederlandse visumloterij!

Categorieën: Actualiteiten

9 reacties

Mien · 6 september 2016 op 21:12

In de polder is nog plek genoeg. En anders laten we immigranten gewoon een nieuwe polder bouwen. Zonder muren, want daar heb ik een hekel aan. Er is ook al een muurtje om mij gebouwd, waar ik helemaal niet van hou. Ik heb mezelf ook nog nooit in de steek gelaten. Dat wil ik ook niet anderen aandoen. Samen sterk. Toch? Aan loterijen heb ik een broertje dood. Alleen die reclame al. Van dat geld zouden we een groot deel van Turkije al tot een leuke vakantiebestemming kunnen maken. All inclusive uiteraard.

Antonia · 6 september 2016 op 22:33

Ik vind het een beetje jammer, dat onze premier woorden heeft gekozen zoals ‘oprotten’ en ‘oppleuren’, omdat hij een voorbeeldfunctie heeft. Als de burgemeester van Rotterdam die woorden echter kiest, dan klinkt dit authentieker en sympathieker (in mijn oren althans) en dat is misschien best raar, maar zo werkt dat met taal. Je voelt wel, of die rechtstreeks gesproken wordt uit het hart, of niet.

NicoleS · 7 september 2016 op 06:55

Bij de premier passen de woorden pleur op niet zo.?soms is immigratie noodzaak. Als er echt geen andere oplossing meer is. Om mensenlevens te redden. Mooi stuk.?

Meralixe · 7 september 2016 op 07:38

Ook hier in België pakken politici elk onderwerp aan met maar één doel voor ogen: stemmen halen. Dat gegeven en het samenspel met de media zal in de toekomst meer en meer ‘populistische’ mensen aan de macht brengen. Zo ben je , wil je wat bereiken ongeveer verplicht meerdere keren in het rood te gaan.
Hopelijk ben jij bij het schrijven van die column ook niet in het rood gegaan door te beweren dat deze politici zich dergelijke woorden toe-eigenden. Het verbaast me een beetje dat vooral Rutte dat effectief zó gezegd heeft. Nogmaals, de media speelt een belangrijke rol in het wereldgebeuren. Ook die weet drommels goed wat de burger nog interessant vind. Brood en spelen… weet je wel… en kijkcijfers… en lezersaandacht…

Esther Suzanna · 7 september 2016 op 10:27

Erg goed geschreven stuk. En media, tja, zelf nu ondervonden dat woorden ‘verdraaid’ worden, de context verandert enz..

    Meralixe · 7 september 2016 op 10:46

    Inderdaad Esther, woorden verdraaien en context veranderen… Ik keek de reportage met Rutte nog eens na en wat bemerkte ik? Rutte onderlijnde meerdere keren dat 80% van de Turkse samenleving het wél goed deed en op de keper beschouwd richtte hij zich met het woord ‘oprotten’ enkel maar tot die ene oproerkraaier.
    Van uit deze bedenkingen is de column dan toch een stuk minder geslaagd.

Mien · 7 september 2016 op 11:06

@Esther Suzanna: Ik zeg altijd. Oppassen met konttekst (ook wel verbale diarree genoemd) die buiten de context is geplaatst. In die gevallen mag / moet er altijd hard opgetreden worden. Verweer, hoor en wederhoor.

StreekSteek · 7 september 2016 op 11:20

Het is oorlog en de leugen regeert. Onlangs, in DWDD, legde de NOS correspondent in Turkije, Lucas Waagmeester, eindelijk eens goed uit hoe de meningsverschillen daar (Erdogan/Gülen) precies zijn ontstaan. Dat is veel gecompliceerder dan enig social medium aankan. Elke historicus weet, dat dit voor de meeste conflicten geldt. Betekent dit dat we ze naar Nederland moeten halen? De mensen wel als het nodig is, de conflicten niet. Het is de aloude discussie over nature en nurture, gedrag en cultuur maar vooral ook leven en laten leven.
Zo’n stellige column, behoeft vooral nuancering in de argumenten en afwegingen.

FatTree · 7 september 2016 op 11:41

Bedankt allen voor de reacties. De column is niet zozeer gericht op Rutte’s uitspraak of de situatie in Turkije. In de kern stel ik dat een strenger immigratiebeleid kan helpen om verdere segregatie tegen te gaan, en integratie te bevorderen. In de column geef ik het argument dat het Nederlandersschap te weinig een ‘achievement’ is, waardoor immigranten weinig op hebben met de Nederlandse identiteit. In eerste instantie is de column bedoelt dialogen op gang te brengen, en dat lijkt gelukt 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder