11-jarige met 2,2 promille alcohol opgepakt, kopte een krant vandaag. In Hildesheim, een heerlijk rustig plaatsje in Nedersaksen, stonden wat jongelui onschuldig wat drank weg te werken op hun favoriete hangplek. Omdat het betreffende meisje bijna onder een bus liep heeft de buschauffeur de politie gewaarschuwd. Stoer! Toen ik zelf elf jaar was, was ik ook best een stoere bink. Ik dronk ook wel eens stiekem alcohol met mijn vrienden. Weliswaar niet in het zicht van alle dorpsbewoners, dat was toen nog niet echt stoer. Nee, we dronken onze zelfgekochte Shandy achter het fietsenhok van de school. Ook kochten we vlak voor oudejaarsdag astronauten die we, achter datzelfde fietsenhok, vroegtijdig afstaken. (de generatie van na 1990 weet wellicht niet eens wat dat zijn, astronauten. Nou, dat zijn rotjes waar je niet doof van wordt en waar je geen ramen mee uit bushokjes kan blazen. Niet echt heel erg stoer dus, maar het was gewoon het hoogst haalbare).
Het hele dorp sprak er schande van als uitlekte dat mijn vrienden en ik weer eens belletje hadden getrokken of dat we een taxi bestelden voor die chagrijnige groenteman die vervolgens woedend de taxichauffeur de laan uitstuurde.

Wat een schril contrast hè, vijfentwintig jaar geleden met de huidige tijd. Amper een generatie verder is de definitie van “stoer” behoorlijk anders geworden. Comazuipen, funhitten (iemand voor de lol in elkaar meppen, filmen met een mobiele telefoon en op YouTube zetten), lawinepijlen, broeken tot net onder de bilnaad, een baseballpet en daaroverheen een capuchon. Dat is pas vet!

Het probleem bestaat waarschijnlijk al eeuwen, zij het in een steeds andere vorm. We worden gewoon ouwe zemelaars, en staan daarmee anders in het leven. Daarom zijn oude mensen vaak zo negatief, dat is gewoon onderdeel van het ouder worden. Het is zo fijn om kritisch te zijn op alles wat anders is dan wij, terwijl er hele legers jongeren zijn die wel sociaal bewogen zijn, die wel hun best doen op school en die wel met respect hun medemensen behandelen.

Als de krant meldt dat een 11-jarige zichzelf bijna kapot heeft gezopen is dat niet omdat de jeugd aan het ontsporen is. Als de krant er niet over zou schrijven, dan zou het pas foute boel zijn. Dan zou het normaal, en dus geen nieuws zijn. Waar we vroeger nog spraken van een storm in een glas water, nu is het wellicht een storm in een glas whisky maar feit blijft dat niet de jeugd, maar de tijd verandert. De jeugd past zich slechts aan aan de weg die hun ouders hebben geplaveid.


8 reacties

arta · 16 januari 2008 op 13:30

Wat een leuke column!
[quote] Shandy [/quote]
Ojaaaa, Shandy was toen helemaal ‘hot’!
🙂

lagarto · 16 januari 2008 op 18:45

Sommige oude mensen zijn vergeten hoe het was en zien alleen maar negatief. Stukje tegendraads..hou ik wel van.
Groeten Geertsjohn, van Lagarto.

Ma3anne · 16 januari 2008 op 21:31

Ik grijp toch weer even naar de tekst van Tacitus, 2000 jaar geleden geschreven:

[i]“Iedereen weet hoe het komt: onder de jongeren is het lamlendigheid troef, hun ouders kan het niets schelen, en hun leraren weten nergens iets van. De goede oude zeden zijn in
verval geraakt. [….][/i]

Niets nieuws onder de zon.

[quote]Daarom zijn oude mensen vaak zo negatief, dat is gewoon onderdeel van het ouder worden.[/quote]
Gelukkig zijn er ook positieve ouderen zoals vele CX-ers hier. 😉

Dees · 16 januari 2008 op 22:14

Ahhh, ouwe zemelaar 😉

Heb wel ineens vreselijk veel zin in een lekker glas shandy. Bestaat dat nog?

KawaSutra · 17 januari 2008 op 02:20

[quote]Daarom zijn oude mensen vaak zo negatief…[/quote]
Tot een bepaalde leeftijd denk je dat de wereld van jou is om je uiteindelijk te realiseren dat jouw wereld overgenomen wordt door de volgende generatie.
En dat doet pijn.

Wayan · 17 januari 2008 op 11:49

Ma3anne, ik ben aangenaam verrast door je kennis van Tacitus. Destijds, in het jaar 1968, moest ik als 17 jarig ventje Tacitus vertalen van het Latijn naar het Nederlands.

De leraar deed ons ook Cato vertalen, en Cato zei precies hetzelfde over de ‘oude’ en ‘nieuwe’ generatie.

Trouwens, vele andere Romeinse auteurs, zoals bijvoorbeeld Seneca, hebben ook over het generatieverschil geschreven.

Nochtans (en dit is even ‘off topic’) heeft geen enkele Romein ooit geschreven over Jezus Christus, tenzij dan de vervalsing van Tacitus in de Middeleeuwen, die voor lange tijd voor echt werd aanzien.

Met andere woorden, Jezus Christus heeft nooit bestaan, hij is een amalgaam van de ‘ideale mens’

Indien hij zou bestaan hebben, zouden de Romeinse auteurs er over geschreven hebben, quod non

pally · 17 januari 2008 op 15:47

Je beschrijft perfect de generatiegolven en de reacties daarop van de vorige golf. Inderdaad van alle tijden.
Shandy ken ik alleen van naam.Is van na mijn tijd. Wij dronken Vermouth, een drankje waarvan een oom van mij vond dat het naar ochtendurine smaakte….. 😀
Goeie column.

groet van Pally

Grumpy-old · 18 januari 2008 op 02:27

Tja waar blijft de tijd.
Heel herkenbaar en een beetje grumpy 😉

shandy , toevallig nog gisteren nog ter sprake gekomen. Shandy , de eerste sigaret en de eerste zoen achterin het fietsenhok.

Zucht
Grumpy

Geef een reactie

Avatar plaatshouder