Wat is er mis aan Diederik Samsom.
Zo op het eerste gezicht weinig. Hij serveert de uitgangspunten van de sociaal democratie soepel en begrijpelijk uit. Onvermoeibaar bereid tot het vertalen van Haags beleid naar de mensen in het land, de mensen aan de keukentafel ( nieuw!), die helaas nog niet veel merken van het aangezegde herstel.
Ik zag Diederik Samsom zondag weer eens uitgebreid in Buitenhof, waar hij o.a. zijn kijk op de rol van de overheid in de samenleving mocht uitleggen.
Het klonk allemaal als een klok, de woorden regen zich moeiteloos maar levenloos aaneen.

Diederik Samsom gaat de komende verkiezingen weer verliezen, want hij is niet sympathiek. Hij praat over de mensen in de straat op een manier die betrokkenheid suggereert maar waar het paternalisme vanaf druipt. En dan die nieuwe ogenschijnlijke ontspanning.
Hij heeft de afgelopen zomermaanden waarschijnlijk in eindeloze sessies met presentatie coaches gewerkt aan een meer afgewogen elderly statesmanschap.
‘Rustig Diederik AF, niet meteen bijten’
Maar daaronder blijft het zichtbaar gisten en borrelen.
Diederik Samsom vindt het namelijk ergerlijk als een ander aan het woord is. Hij is zo bezig met zijn eigen eerlijke verhaal dat de rimpels in zijn voorhoofd zich tot trambanen verbreden op het moment dat hij lijkt te luisteren naar de vragensteller. Zijn ogen worden kleiner en zijn kaak verstrakt.
Je ziet dat hij aanloopt, de gang is er even uit en inwendig roken de banden op het asfalt van zijn boodschap. Die heeft hij tot in de kleinste details in zijn hoofd. Er is een begin ( de weerbarstige realiteit), een midden (de zure appel, het begrijpelijk maar onterecht onbegrip van de kiezer) en een eind ( de verwezenlijking van zijn idealen) en daartussen is elke punt en komma gescript.

Diederik Samsom hapert nooit, dat maakt hem onuitstaanbaar.
Diederik Samsom weet het altijd beter en gunt de ander geen greintje gelijk. Dat maakt dat je hem door elkaar zou willen rammelen.
Sinds hij in het beton van dat maatpak met die stropdas is gegoten en de motoriek van een kleerhanger heeft aangenomen, hoort hij niet meer bij de achterban, want er is leiderschap dat moet worden uitgestraald. Maar het is het leiderschap van de vaandeldrager die de hoek om is geslagen terwijl het muziekkorps ‘Morgenrood’ toetert en rechtdoor marcheert.
Diederik Samsom is teveel strategie, te weinig improvisatie, teveel structuur, te weinig intuïtie, teveel agenda, te weinig rondvraag.
De hapering tijdens de afgelopen Algemene Beschouwingen die Emile Roemer in mijn ogen nu juist zo aangenaam kwetsbaar maakte, versus de afgemeten steken van het verbale rapier waarmee Samsom hem meedogenloos als gratis bier wegzette.
Soms weten we het allemaal weleens ‘n keertje even niet, toch?
Diederik Samsom wel en daarom stem ik zolang hij lijsttrekker is nooit meer PvdA.

Categorieën: Actualiteiten

15 reacties

troubadour · 22 september 2014 op 18:00

En dat terwijl hij een thuiswedstrijd mocht spelen in Buitenhof!
Zelfs Spekman kan de partij niet meer redden zo.
Wat een perfecte column!
Ik hoop dat Emile hem leest. Die heeft een opsteker nodig.

Spencer · 22 september 2014 op 20:00

:yes: :yes: :yes:

  Spencer · 23 september 2014 op 15:51

  Ook nog :yes: :yes: :yes: van m’n vriendin.

   trawant · 23 september 2014 op 16:11

   Dank jullie wel..!

    Pierken · 23 september 2014 op 17:30

    Voor mijn partner kan ik hier niet spreken zoals je weet, t. Die geeft haar eigen mening in het openbaar. Maar zelf vind ik dit een betoog dat mag worden opgenomen in ‘de’ cursus columnschrijven. Kort krachtig en compleet. Zo wordt de politieke mening ook nog eens interessant om te lezen hier. All the way goede en scherpe verwoording van hoe ons Dietje zich profileert. Eén puntje echter; ik zal altijd blijven stemmen op een partijprogramma en niet al naargelang mijn vraagtekens bij een lijsttrekker/partijlijer.

Suus · 22 september 2014 op 21:05

Welke politicus vertelt echt wat hij denkt?
In mijn ogen alleen wat hij opgedragen krijgt?

Ik houd me er totaal niet meer bezig sinds 2 jaar.
Heerlijk! :yes:

Mien · 22 september 2014 op 22:36

Je zou een goede spindoctor zijn trawant. Ik volg het niet meer zo in Nederland. Te kleinburgerlijk. Het wordt sowieso tijd voor een vrouwelijke premier of vice-premier. Op z’n Zweeds bij voorkeur. Een beetje Borgen zogezegd. Een Birgit, zoiets.

Frans · 22 september 2014 op 23:19

Het eerlijke verhaal van Samsom ging ook over de redding van Nedcar. Dat was dus het vorige kabinet. Ik vind het trouwens wel opvallend dat een verhaal dat gister is aangeboden nu al wordt gepubliceerd.

  Mien · 23 september 2014 op 08:55

  Columns ingezonden onder de rubriek ‘Actualiteiten’ krijgen voorrang Frans. Je kunt zelfs vragen aan de redactie om hem eerder geplaatst te krijgen.
  Zie ook de [b][url=https://www.columnx.nl/gebruiksvoorwaarden]Gebruiksvoorwaarden[/url][/b] van ColumnX (nr.10).

Frans · 22 september 2014 op 23:29

En voor ik het vergeet. Wat een column. Kon ik dat maar. Ik schrijf voorlopig maar even niet.

Ferrara · 23 september 2014 op 17:26

Fijn stuk, zoals gewoonlijk.

Een vaandeldrager met de motoriek van een kleerhanger, zo zal ik Samsom voortaan zien.

Dees · 23 september 2014 op 17:29

Oh, ik dacht altijd dat mijn wantrouwen richting hem veroorzaakt werd door zijn natte mond, die rozige natgelikte flappen waar zijn teksten tussenuit worden geperst. En dan die stijve, onverzettelijke schouders, vastgezet met woede die er niet goed uit kan. Zelfs niet te verhullen met zijn pakkeuze.

Maar er zijn veel rationelere redenen om hem niet te moeten en die heb je perfect beschreven.

Mooi stuk!

Meralixe · 23 september 2014 op 17:35

Vergeef me mijn totale onwetendheid over de Nederlandse politiek maar zo te zien aan de reacties sla je wel de nagel op de kop. Hier in mijn dierbaar België zijn er enkele figuren waar je met een dergelijke handigheid van schrijven meteen zou kunnen over gaan naar het schrijven van een ferm te pruimen boek. Nog een beetje geduld en na Elio Di Rupo hebben we straks Magie De Block als eerste minister… :laugh:

pally · 23 september 2014 op 20:01

Ik vind deze column krachtig,Trawant, to the point en heel scherp geschreven zonder in grofheden te vervallen, wat hier in t verleden nog weleens het geval was. Dan serveer je m.i. vooral jezelf af.
Nee, echt chapeau voor dit stuk van jou!

Geef een antwoord