Het was weer zover. Dieven zijn zo brutaal dat ze uit een politiewagen een laptop, dienstpistool en meer stelen. De dienstdoende rechercheur moest een hapje eten. Dit is zeer logisch als je erbij stil staat dat een rechercheur uitgebreide werktijden heeft. Eerst naar huis rijden om de laptop weg te brengen, dan eten en vervolgens je spullen weer ophalen is waanzin. Door tijd te besparen wordt je uit je functie gezet. Zoiets gebeurt niet in het bedrijfsleven als je bestolen wordt. Nee, in het bedrijfsleven wordt de laptop beveiligd met codes. Als deze dan gejat wordt, zoals bij mijn collega, uit een hotelkamer, dan is er niets aan de hand. Nee bij de politie werkt het anders. Je mag dus de laptop met gegevens niet meenemen. Geef de rechercheur dan een desktop computer. Maar juist de laptop is een ideaal hulpmiddel als je niet aan een bureau werkt of veel onderweg bent. Als je dan ook nog onregelmatige werktijden hebt, dan is het logisch dat je met je collega rechercheur een hapje gaat eten. Dat bespaart tijd, geld en is effectief. Het bespaart tijd omdat je minder heen en weer rijdt. Geld, omdat je minder kilometer en uren (kosten de baas) maakt. En is effectief omdat je het nuttige (overleg) met het nodige (eten) combineert. Een win-win-win situatie voor de politie, hetgeen in het bedrijfsleven normaal is. De laptop behoeft alleen maar een beveiliging zodat niemand de gegevens kan gebruiken.

Minister Remkes vindt dit onzin en zal binnenkort wel kamervragen krijgen. De politiek loopt altijd achter op de zaken. Als de ministers aan computers gewent zijn (sommige weten niet eens hoe een muis werkt!), verzinnen ze zelf wel dat een laptop ook voor hun handig kan zijn. Dan kunnen zij in de auto werken als de chauffeur hun naar huis brengt. Maar ja, dat kan niet, omdat er vertrouwelijke gegevens op de computer staan. Dit is niet handig, je wilt juist de laptop onderweg kunnen gebruiken. Dus: Ministers, denk aan de beveiliging als jullie de laptop meenemen. Dan hoef je je over de kamervragen geen zorgen maken.

Naar aanleiding van deze actie van de dievengilde zullen de regels wel aangescherpt worden. Dan kan er niemand meer werken. Want ook een computer op het bureau kan gestolen worden. Die éne keer dat ik op het politiebureau was, zag ik dat alle computers en beeldschermen met een ketting vastzaten. Maar ook dit is te verbreken. Alle computers zullen dus maar in een kluis gezet moeten worden. Eentje van de Nederlandse Bank dan maar, anders is het niet veilig.

Ik snap ook wel dat de rechercheur nooit een cd-rom met gevoelige informatie in zijn laptop moet laten. Hij zal om deze reden wel geschorst zijn. Om een rechercheur te ontslaan, omdat hij zijn werk goed wilt doen gaat te ver. Wat Remkes noemt als ‘zeer kwalijk’ bestempeld, noem ik zeer kwalijk naar de baas van de rechercheur: ontslag gaat echt te ver.


3 reacties

Mosje · 26 maart 2006 op 12:28

Politie en justitie moeten zeer zorgvuldig omgaan met digitale gegevens. Ook met niet digitale natuurlijk. Dus ik snap niet waar je heen wilt met je stukje.

KawaSutra · 27 maart 2006 op 13:13

Ik snap wel waar je heen wilt met dit stukje. Ook vind ik dat je gelijk hebt. Je beschrijft de praktijk zoals ik die dagelijks meemaak. N.a.v. deze diefstal zijn ik en mijn collega’s gedwongen om laptop en dossiers (dus ook die van anderen dan waar op dat moment het bezoek toe dient) tijdens onze bezoeken bij particulieren en bedrijven mee naar binnen te nemen. En dat terwijl ze met een geschikt inbraakalarm veel veiliger zouden zijn in de kofferbak van de auto.
Dat de laptops bij ons departement al 15 jaar versleuteld zijn verandert niets aan de nieuwe regelgeving. We hebben de leiding van deze onwerkbaarheid op de hoogte gesteld echter die plaatsen het probleem terug op ons eigen bordje: zoek het maar uit en het mag geen geld kosten. 😕

Mup · 27 maart 2006 op 16:21

Dat er veel te slordig omgegaan wordt met gegevens, daarvan ben ik overtuigd. Maar dat er andere mogelijkheden zijn, ook. Justitie loopt helaas op allerlei gebied achter op de mogelijkheden die criminelen hebben,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder