Ik kan er niet meer omheen: ik moet aan de tablet. Moet, want ik heb helemaal niets met zo’n ding. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een wonder der techniek, met zijn swipe-technologie in een flinterdunne behuizing, maar ik heb nog niet ontdekt hoe het mijn leven kan verrijken. Maar mijn werkgever en collega’s zijn gadgetgeil en dus loop ik straks niet alleen met een laptop en een smartphone, maar ook met een tablet rond te sjouwen. Is dat nu vooruitgang? Is er in heel computerland niet één knappe kop te vinden die de dagelijks door mij gebruikte functies samen kan brengen in één apparaat, zodat de tabletgekte mij bespaard kan blijven?

Het lijkt wel of we allemaal aan de digitale doos van Pandora moeten, of we willen of niet. Elektronicafabrikanten zullen niet rusten tot we allemaal aan deze aai-pet verslaafd zijn. Als volleerde drugdealers geven ze ons door middel van diverse weggeef-acties een gratis dosis van deze verslaving, tot we er allemaal afhankelijk van zijn geworden.
Als een onuitroeibaar virus dringt het ons huishouden binnen en helpt samen met de smartphone langzaam het gezinsleven om zeep; terwijl de rest van mijn gezin zit te eppen, feesboeken of goegelen, heb ik soms het gevoel dat ik alleen zit te ontbijten.
Omdat ik hou van knoppen die ‘klik’ doen – ‘klak’ is nog beter – zie ik mezelf nog niet tekstverwerken op een tablet en als iets de mens degradeert tot domme toerist is het wel het fotograferen met een elektronische snijplank voor je neus.

Sinds de smartphone mijn leven is binnengedrongen ben ik me met de dag dommer gaan voelen. Het onvrijwillig activeren van ongewenste functies – functies die geen enkel ander doel dienen dan mijn dag vergallen – overkomt me bijna dagelijks.
U begrijpt dus dat ik de verleiding makkelijk zal kunnen weerstaan de bedrijfstablet thuis (voor recreatieve doeleinden) te gaan gebruiken; dit is een virus waar ik gelukkig immuun voor ben.


Paul Bastiaansen

Schrijver van fantasieverhalen, werkt aan debuutbundel.

5 reacties

troubadour · 27 december 2014 op 15:32

Mooie foto, heb je nu een sigaartje tussen de vingers?

Chris · 27 december 2014 op 17:17

Hmm, je klinkt als een smulpaap wiens vrouw lekker kan koken. En als je last van je maagzuur begint te krijgen geef je je vrouw en de buurtsuper (of de buurttraiteur) er de schuld van.

arta · 27 december 2014 op 22:11

Leuk, gevat, geschreven!

Welkom hier!

Ferrara · 28 december 2014 op 13:11

Schrijver van fantasieverhalen. Dit verhaal riekt behoorlijk naar waarheid.
Succes hier.

Mien · 28 december 2014 op 19:34

Vroeger wilde we persé hoge sluipers, een groene legerjas en een groene pukkel. De wereld draait niet alleen door, nee, hij herhaalt zich ook. Niets mis mee. It’s all about the money en erboj horen. A mad, mad, world. Dat dan weer wel. We doen allemaal mee. Ook niets mis mee.

Geschreven vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Avatar plaatshouder