Het was een heftig jaar voor Almelo. Na allerlei gerommel met onze antieke molen, die door wethouder Kuiper verplaatst wilde worden naar een afgelegen gebied buiten Almelo, ondervond veel weerstand bij de inwoners. Uiteindelijk bleef de molen staan, daar waar hij hoort. Wethouder Kuiper trok zijn staart in, en de molenkwestie werd van de lijst geschrapt. Daarna werd Almelo geconfronteerd met een heuse gijzeling op 16 juni 2008, waarbij Kuiper en enkele ambtenaren uren werden gegijzeld in het gemeentehuis. Een boze horecaondernemer wilde zijn ongenoegen uiten over de scheve verhoudingen die de gemeente Almelo hanteerde. Voorkeursbehandeling en vriendjespolitiek. Daarna gooide Zembla roet in het Almelose eten, door keihard te beweren dat het trio Knip ( burgemeester) Kuiper en Sjoers ( Wethouders ) niet rechtmatig zouden hebben gehandeld in diverse kwesties, maar vooral wethouder Sjoers kreeg de rekening gepresenteerd met als uitkomst, gesjoemel door aankoop van een stuk grond. Dat was koren op de antieke molen voor de inwoners van Almelo, want wethouder Sjoers is al jaren een doorn in het oog van menige inwoner.

Zembla nestelde zich in het Almelose en Nederland kon meegenieten van een echte affaire van corruptie, belangenverstrengeling maar vooral vriendjespolitiek. Weken werd Almelo in de ban gehouden van allerlei louche zaken, waarbij het trio Knip, Kuiper en Sjoers de aanvoerders waren. Knip had camera-angst, de woordvoerder van de gemeente riep voortdurend; camera uit, en Knip meende dat Zembla hem stalkte. Uiteraard was deze actie van Zembla het gesprek van de dag en velen dachten in hun naïviteit dat wethouder Sjoers eindelijk van zijn pluche zetel zou vallen, en dat alles nog vóór Kerstmis.

Maar gezien we al weer een eindje in januari 2009 zitten, moet de Almelose bevolking constateren dat Sjoers nog steeds op het pluche zit. Een jammerlijk ‘eind ‘ vindt de gemiddelde Almeloër. Sjoers vermeldde in het regionale blad, dat hij toch even de bibber had gekregen door deze affaire en betoonde nogmaals dat hem geen enkele blaam trof. Daar denkt de gemiddelde Almeloër echter geheel anders over.

Wethouder Kuiper heeft via zijn website nu het plan gelanceerd om de Almeloër van het jaar te kiezen, met als ‘hoofdprijs’ een fles wijn. Ik kan u berichtten dat mening inwoner van deze Twentse stad onmiddellijk in de pen kroop en wethouder Sjoers voorstelde om Almeloër van het jaar te maken. Een nominatie die hout snijdt, zullen we maar zeggen! Het cynisme droop er van af, want gek genoeg zijn Tukkers, ondanks hun flegmatische instelling, niet gauw bereid deze affaire te vergeten en zal Sjoers nog in lengte van dagen voelen hoe een Almeloër denkt over zijn wethouderschap. Maar alle gekheid op een stokje, ik ben er van overtuigd dat er in Almelo genoeg mensen zijn die in aanmerking komen voor deze nominatie, inwoners die zich belangeloos inzetten voor het welzijn van een ander, maar vooral niet overlopen van eigenbelang.

© Maydana

Categorieën: Algemeen

10 reacties

SIMBA · 21 januari 2009 op 17:07

[quote]Na allerlei gerommel met onze antieke molen, die door wethouder Kuiper verplaatst wilde worden naar een afgelegen gebied buiten Almelo, ondervond veel weerstand bij de inwoners. [/quote]
Lees het een keer door, desnoods hardop, dan haal je dit soort gedrochten er (hoop ik) uit.

Mosje · 21 januari 2009 op 17:09

Goh Almelo, een spannende stad hoor. En jij woont daar?
Van mij mag jij die fles wijn winnen.

Neuskleuter · 21 januari 2009 op 18:51

Je legt veel dingen uit, wat natuurlijk ook belangrijk is bij lokale politiek. Dat is een goed punt. Het is alleen jammer dat je daardoor minder mogelijkheden hebt om creatief te schrijven, omdat je nu steeds in de uitleg blijft steken. Daarom raakt deze column me niet zo.

Misschien was het leuker geweest als je voor een andere vorm had gekozen, bijvoorbeeld twee sjappies in een bruin café die de lokale politiek omschrijven. Of twee meiden die bij Nielz zitten, uitkijken over het plein richting de troosteloze Mac, peinzend over hun wijntje hangen en bedenken dat de Almeloër van het jaar eigenlijk niet zoveel waardering krijgt, want het is zo op.

Succes met je volgende in ieder geval!

Asberg · 21 januari 2009 op 22:38

Ik kan me wel aansluiten bij Neuskleuter. Daar zou ik aan toe willen voegen dat er wel wat peper in mag. Bij voorkeur al in de eerste alinea, bijvoorbeeld een harde eigen mening over die vriendjespolitiek en al die lui die handelen uit eigenbelang.

Ma3anne · 21 januari 2009 op 23:28

Had dit stukje niet beter in het Almelose sufferdje gepast dan hier op ColumnX?
Het zegt me geen ene fluit.

arta · 22 januari 2009 op 07:32

Ma3 haalt (wederom:-D) de woorden uit mijn mond/toetsenbord.
Heeft dit ook in een Almelo’s streekblad gestaan?

pally · 22 januari 2009 op 16:27

braaf en saai stukje. Het stinkt niet eens. Heeft zelfs geen klein luchtje. Wat meer sambal, de volgende keer, succes!

Dees · 22 januari 2009 op 17:05

Is Almelo niet de stad waar altijd wat is te doen, soms staat het stoplicht op rood, soms staat het op groen? Nou dat heb je mooi onderstreept met deze column. Eigenlijk helemaal niet slecht geschreven, maar de smeu komt nog niet helemaal uit de verf. Keep tryin’ 😉

Krasblog · 22 januari 2009 op 17:39

Het meeste is al gezegd waarbij ik me vooral aansluit bij Neuskleuter. Ik deel eveneens de mening van Ma3 en Arta: dit is een stukje voor het sufferdje. Zo is het ook geschreven.

Maar zoals er columns worden geplaatst over gebeurtenissen in de Randstad kunnen er m.i. ook columns over het oosten worden geschreven (zelfs Almeloooo) maar het nadeel is dat je dan meer moet uitleggen enz… (zie verder reactie Neus). En dat doet de column geen goed.

Ik kan me de uitzending van Zembla herinneren en er zit voldoende in het onderwerp om daar een column over te schrijven maar dan moet de verontwaardiging er vanaf spatten. Nu was het meer een tamme update. Volgende keer lekker knallen!

Succes,

Jacob Krasblog

Mien · 22 januari 2009 op 22:20

Wat een geammeloer van die Almeloër en wat een prachtige woorden levert dat op.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder