13 jaar en ik sta voor het raam van ons bovenhuis en ik zwaai enthousiast schuin naar de overkant. Daar staat Bertje Vreeswijk van de eerste etage en die zwaait even opgewonden terug. We hebben allebei het oordopje in van onze draagbare transistorradio. Daarmee kunnen we de piraten van Radio Veronica ontvangen en van zes tot zeven Draait Joost den Draayer in het programma Joost mag het weten de nieuwste hits uit Engeland en Amerika. Eigenlijk mag ik niet zwaaien voor het raam, dat vinden mijn ouders onfatsoenlijk, de buren kijken… Maar ik kan het niet laten, kippenvel en een ongekende euforie hebben me te pakken. ‘Come on’ van de rolling stones ruist af en aan door het gebrekkige speakertje maar dat dondert niet want de grootste kick is dat Bertje er op hetzelfde moment naar luistert. Ik zie dat hij heen en weer staat te springen. Met de ogen van mijn vader in mijn rug durf ik zo ver niet te gaan, maar we delen op dat moment hetzelfde gevoel de ontdekking van de overdonderende ontlading die muziek teweeg kan brengen.

Jaren later, Malieveld Den Haag. Ik ben eind 30 en sop tot aan mijn enkels in de modder en daar ver weg op het podium staat hij ineens. Keith Richards alleen, in een lichtkegel, lange zwarte leren jas Arafatshawl om het hoofd geknoopt. Hard en droog knallen de eerste accoorden van ‘Start me up’ over de verregende weide, die op hetzelfde ogenblik ontploft. Weer die rilling , dat overrompelende enthousiasme..

In de vlucht van een druk leven raak ik ze kwijt, de Stones. De tijd verandert. Het nieuwe materiaal boeit me niet, er komt andere muziek voorbij, er lijkt van alles belangrijker. Soms is er de herinnering, een vleugje weemoed uit de autoradio, op weg naar weet ik waar.

Tot deze week, de Rolling Stones zijn bijna 70, bestaan 50 jaar als band en brengen een single uit die vanaf de eerste tonen dwars door me heengaat. Keer op keer klik ik op You Tube en zit achter mijn werktafel als een bezetene mee te drummen. Met de koptelefoon op, want hier zijn ook buren. Daar is hij weer die tinteling, de energie die eraf spat dat gevoel dat alles nog kan. De band klinkt jonger dan in ’64, ruige klappen op de snare drum, een vette riff en boven alles uit de temende, treiterende zang van Mick Jagger.
Ik ben weer 13, godsamme wát een plaat.
‘Doom and Gloom’ mensen en kneiterhard svp..!
We léven nog!
Maar waar is Bertje ?

Categorieën: Algemeen

11 reacties

Spencer · 24 oktober 2012 op 11:15

Joehoe!

Bertje

Dees · 24 oktober 2012 op 12:05

Alive and kicking Trawant. Hoewel dat weer een andere generatie is 😀

Mooi spul, die stukjes van jou.

Gerardinho · 24 oktober 2012 op 13:51

Echte muziek blijft voor altijd. Net als Bertje (of het zwaaien naar de overkant)

trawant · 24 oktober 2012 op 14:26

Oh ja..

https://www.youtube.com/watch?v=rPFGWVKXxm0

Libelle · 24 oktober 2012 op 17:19

Prachtig neergezet!

WritersBlocq · 24 oktober 2012 op 17:42

De column is enig – doet mij denken aan tijden van weleer, toen Eddy Kielema hier nog schreef! Goh, dat was ook echt genieten 🙂

Het nummer dat jou in beweging brengt, doet mij niks. De clip vind ik wel heel gaaf. Leuk hè, die verschillende smaken. :pint:

Ferrara · 24 oktober 2012 op 19:16

YEAH!!! Fijn stuk. Fijn filmpje.
Wat wisten je ouders van de Stones als zwaaien al onfatsoenlijk was?

Yfs · 24 oktober 2012 op 21:30

I can’t get no… satisfaction!

Dat geldt zeker niet voor deze column!! 😉

Meralixe · 25 oktober 2012 op 10:51

Mooi, de tijd van vroeger gecombineerd met de hedendaagse mogelijkheden tot corresponderen.
Spijtig genoeg ben ik geen ‘Stones’ fan. Geef mij maar Bob. (Dylan) Die heeft nu ook een nieuwe C.D. uitgebracht. U hoort me wel niet zeggen dat ik deze goed vind. Mens toch, wat worden we oud…
Geef mij nu maar
http://www.youtube.com/watch?v=Le-3MIBxQTw

arta · 25 oktober 2012 op 11:35

Mooi stuk, Trawant, maarre… wat mij betreft verdienen die heren wel wat hoofdletters: The Rolling Stones dan, hè? 😀

Sagita · 25 oktober 2012 op 16:45

Jongens van 13! En meisjes natuurlijk. Ik was dol op de Stones: keihard en heftig! Mooi tijdsbeeld heb je neergezet inclusief Bertje!
Groet Sa!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder