Even met Omroep Max gebeld. “Goedemiddag, Oplopers hier. Kunt u mij even doorverbinden met Loretta Schrijver?” De vriendelijke hoogbejaarde dame aan het telefoontoestel ging Loretta even halen, want hoe dat doorverbinden precies werkte met zo’n telefooncentrale, dat wist ze niet. Want thuis had ze gewoon zo’n grijs toestel van de PTT. Na een hoop gepiep van rollators kreeg ik de blonde trots van de bejaardenomroep aan de telefoon. Wat ik van haar wilde? “Zeg Loretta, ik lees zojuist dat je veel minder kijkers trekt dan was verwacht. Heb je enig vermoeden hoe dat komt?” Nee, Loretta had geen idee. Ik wel. “Meid, er zijn twee factoren die jouw kijkcijfers doen tegenvallen. Ten eerste is dat programma van je wel zo enorm verschrikkelijk saai dat de meeste kijkers tijdens je show afhaken omdat ze zich realiseren dat ze zelfs bij Fred Oster en Hans van der Togt nog meer wilde televisiemomenten beleefden dan bij jou. En ten tweede kom je natuurlijk slecht uit de verf doordat je resterende kijkers door hun hoge leeftijd zo knaldement zijn geworden, dat ze zich niet eens realiseren waarnaar ze kijken.”

Nou ja, zelfs als je meteen weer vergeet wat je hebt gezien, mis je niets aan die programma’s van Max. Wat een vullis… Hun opperhoofd, Jan Slagter, presenteert iedere werkdag de Max-geheugentrainer. Vol goede moed! Gezellige filmpjes uit het Polygoon-journaal van oktober 1952, met daarna lullige vragen in de trant van “stonden er drie of acht politiewagens op het dorpsplein”. Ja, Jan houdt de stemming er in. Wég met dat negativisme. Toen een totaal verdwaasde kandidaat van de vijf gestelde vragen er maar liefst één goed had, noemde onze Jan dat met een uitgestreken smoelwerk een “prima score”. De gek. Nee, het lijkt me geen pretje om oud te worden.

Maar het absolute dieptepunt van het menselijk bestaan is het, als je niet alleen oud bent, maar ook nog koningin. Arme Trix. Met haar pijnlijke kunstknieën moest ze woensdag weer op koninginnedagtoernee. In Friesland dit keer. Op de foto met allerlei klootjesvolk. Belangstelling veinzen bij het koekhappen. Beleefd applaudisseren bij een toneelstukje van de leerlingen van Kleuterschool Het Oranjeklokje. Ik vraag me altijd af, wie erger naar pis stinkt: zo’n zenuwachtige kleuter of die incontinente voorzitster van de plaatselijke Oranjevereniging. Wat een leed… Eén voordeel is er wel. Prins Pieter-die-geen-prins-mag-heten paradeert ook in de stoet. Handig, want wanneer er een toeschouwer dodelijk bekneld mocht raken onder een omgevallen folkloristisch kunstwerk, dan kan hij ter plekke de oorzaak ophelderen met zijn ongelukkenveiligheidscentrum. Nee, dan de mama van Trix. Die had allang geen zin meer in die flauwekul. Die eindigde gewoon zo dement als een deur. Lekker rustig: geen enkel benul meer van alle onzin om haar heen…

En Juul raakte niet als enige de kluts kwijt, trouwens. Bij de NS is oproer uitgebroken omdat de machinisten aan de lopende band vergeten dat ze tegenwoordig ook met de sneltrein bij Best moeten stoppen. Rijkswaterstaat had daar een grote parkeerplaats aangelegd, zodat automobilisten in plaats van de file te nemen, per spoor verder konden. Maar ja, als de trein de hele tijd gewoon zonder stoppen voorbij rijdt… Dan zijn we met die actievoerende buschauffeurs beter af. De vervoerden met koninginnedag de passagiers gewoon gratis. Kijk, dat is het betere actievoeren. Hun bazen financieel het schip in, en de reizigers geen overlast. Hulde daarvoor.

Want dát is de rode draad van mijn verhaal voor deze week. Geld! Het programmabudget van Max kan met 90% omlaag, want er is geen hond die het merkt als die programma’s allemaal gewoon tien keer worden herhaald. En Trix? Die wordt meer dan uitstekend betaald voor die koninklijke flauwekul. En die actievoerende chauffeurs dan? Die hebben groot gelijk, want het is een schande dat ze voor een scheet en drie knikkers de hele dag aan de slag moeten in dat slopend drukke wegverkeer. Nee, dan onze nationale trots, het Friese supermodel Doutzen Kroes. Die verdient beter. Gewoon 6 miljoen dollar per jaar. Maar eerlijk is eerlijk: zij heeft nou eenmaal een leukere kop dan dat ongeschoren smoelwerk van Haagse Kees, chauffeur bij de Connexxion-garage in Delft.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

1 reactie

Prlwytskovsky · 3 mei 2008 op 19:48

In geval Loretta nog maar één kijker telt, dan ben ik dat. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder