Nederland is een nieuwe actiegroep rijker. Dit keer is het een groep boeren die onder de naam Dutch Dairymen Baord (DDB) actievoert voor een betere prijs voor hun melk. Hun actiemethode hebben ze waarschijnlijk afgekeken van hun vrienden van het dieren bevrijdingsfront. Op het journaal zag ik ze in ieder geval allemaal verkleed als koe op hun tractors de melk over het land uitrijden. Verder blokkeren ze fabrieken en weigeren ze hun melk af te staan. Ik heb als boerenzoon een enigszins ambivalente houding ten opzichte van boerend Nederland. Aan de ene kant zijn het hardwerkende ondernemers die het nu eenmaal niet makkelijk hebben in een dichtbevolkt land als Nederland. Aan de andere kant zijn er de aan de subsidiekraan slurpende eigenheimers die zich bij de minste kritiek op natuur of dierenwelzijn aangevallen voelen en zich verschuilen achter “hun eerlijke lapje vlees” of “stukje kaas” zoals ze dat zelf altijd zo onsmakelijk noemen.
Het DDB maakt het allemaal nog veel bonter. Er was een boer dit het wist te presteren om te verkondigen dat hij met pijn in zijn hart zijn melk in de gierput had geloost. S’avonds zag hij namelijk op het journaal al die zielige hongerende kinderen die natuurlijk flink had kunnen aansterken van zijn heerlijke melk. Helaas, overmacht, hij kon niet anders. Dergelijk krokodillen tranen mogen ze van mij achterwege laten. Het bewijst maar weer dat ze er niet veel van begrepen hebben. Jarenlang is mede door het Europese landbouwbeleid de landbouw in ontwikkelingslanden in de kiem gesmoord. Dus nu medelijden hebben met die arme hongerige kindertjes is wel erg schijnheilig. Misschien is het een optie om in een Afrikaans land te gaan boeren. Afgezien van Zimbabwe zijn er voldoende landen waar ze volgens mij welkom zijn.
Als boer ben je ondernemer en als je vindt dat je afnemer te weinig voor je melk betaalt dan ga je andere creatieve oplossingen zoeken Volgens mij heet dat ondernemen. Mocht het ondernemen je in Nederland toch nog onmogelijk gemaakt worden door al die milieu eisen en gestegen grondstof prijzen dan kun je altijd nog emigreren. Dagelijks staan ze in de krant die hardwerkende boeren die in landen als Polen maar ook in Afrika de prachtigste boerderijen hebben opgezet. Het schijnt dat ze daar ook niet zo moeilijk doen over milieu normen en dierenwelzijn.
Alle boeren het land uit en Nederland een groot landschapspark is misschien ook een beetje teveel van het goede. Gelukkig zijn er nog voldoende moderne ondernemende boeren die wel door hebben hoe je je bedrijf rendabel kunt houden in een tijd van afnemende subsidies en toenemende milieu eisen. Een gedeelte landbouwgrond inruilen voor natuur lijkt mij overigens helemaal geen slecht idee. In een klein land als Nederland is er wel erg veel land beschikbaar voor de agrarische sector. Ik stel voor dat we genoeg beschikbaar houden voor de eigen behoefte.
Leden van het DDB ga jullie gedragen als volwassen ondernemers en als het je in Nederland zo moeilijk wordt gemaakt voel je niet verplicht om te blijven.

David 30 mei 2008

Categorieën: Actualiteiten

2 reacties

Esther1975 · 2 juni 2008 op 09:29

Spelfoutje in de titel en in de eerste alinea….neem aan dat het ‘Board’ moet zijn.

pally · 2 juni 2008 op 21:00

krokodillen tranen, actievoert, geloost, Baord, milieu eisen enz.
Tja, David, je vraagt het DDB zich volwassen te gedragen, maar ik zie zoveel fouten in je stuk, dat het de inhoud behoorlijk ontkracht. En dat het bij me opkomt dat het ook volwassen zou zijn als je de spellingscontrol op je column los zou laten.

Overigens is het zeker niet slecht geschreven, succes,

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder