Even de legerkazerne gebeld. “Goedemorgen, Oplopers hier. Ik heb begrepen dat om de oorlog in Verweggistan te betalen de prijzen in de kantine zijn gestegen? Maar denken jullie nou echt dat de huzarensalade en de granaatappels in die kroeg in de Voorstraat dan opeens relatief goedkoop worden? En is het nou écht nodig om meteen de voordeur eruit te rammen?” De Luchtmobiele Brigade wordt in de volksmond meestal met “licht debiele brigade” aangeduid. Dat is niet zomaar. Een stel dronken soldaten heeft een Zwolse kroeg verbouwd. Dat zijn ze zo gewend van hun optreden in den vreemde. Eerst de deur intrappen, dan pas vragen stellen. Maar je moet werk en privé wel een beetje gescheiden houden, natuurlijk. Nou ja, lullig blijft het: de rats, kuch en bonen zijn flink duurder geworden.

Weet u wat ook een dure grap is? Je schuldig maken aan hekserij of toekomstvoorspellen in Tadzjikistan. Dat kan je op een flinke boete komen te staan omdat het parlement een wet heeft aangenomen die zulke occulte praktijken verbiedt. Occultisme speelt een belangrijke rol in het centraal-Aziatische land, en daar moet wat aan worden gedaan. Maar ze kunnen wel overdrijven. Pas nog werd iemand op de bon geslingerd omdat-ie op het station zei dat de trein over 10 minuten zou komen. Dat lijkt me toch een iets te strenge toepassing van het verbod op toekomstvoorspellen…

Trouwens, nu we het toch over treinen hebben: ook de treinkaartjes worden een dure grap. Dat komt doordat het de NS eindelijk is gelukt, meer treinen op tijd te laten aankomen. Niet dat je daar als reiziger wat aan hebt, trouwens. Nee hoor, ze knallen gewoon de deur voor je smoelwerk dicht en vertrekken. Trein op tijd, reiziger staat een half uur voor lul op het perron. Ze schijnen trouwens ook te proberen vaker op tijd aan te komen door niet langer voor een rood sein te wachten. Schiet ook lekker op, natuurlijk. Totdat het mis gaat. Flikker toch op met die onzin. En waarom kan ik in de trein nog maar zelden koffie kopen? En waarom is in de trein regelmatig de plee op slot of het water op zodat ik niet eens mijn poten kan wassen? Ik krijg toch maar weinig waar voor mijn dure geld.

Weet u wat ook duur is? De advocaat van Manon Thomas. Maar die biedt in tegenstelling tot de NS wél waar voor haar geld. Want die dreigt Paul de Leeuw een hoop geld af te troggelen. Waarom? Paul heeft de beruchte blote plaatjes van Manon bewerkt tot kerstkaarten, en op zijn hyves gezet. Dat vindt Manon niet leuk. En terecht: ik zou het ook lullig vinden als wordt gesuggereerd dat mijn ballen als ze uit de kerstboom flikkeren in stukken op de grond uiteenspatten omdat ze van glas zijn. Nee, dat is niet eerlijk, want de ballen van Manon zijn hartstikke echt.

Ook tamelijk duur is Robert Jensen. Dat is een soort dikke lelijke pisnicht die voor RTL de hele tijd belegen grappen maakt in een ranzige talkshow. Ja, dan vraag ik me toch af wat die vetklep in hemelsnaam met die talk moet. Vaseline, dáár heeft-ie wat aan. Maar bij RTL willen ze van hem af. Want er kijkt geen hond naar zijn dikbetaalde pokkeprogramma. Uitsluitend de vaste bezoekers van restaurant “L’Etoile Brune” in de Reguliersdwarsstraat schijnen af en toe nog weleens een keertje te kijken.

Nee, ik kijk niet naar Jensen. Ik heb vandaag gekeken naar een kerkdienst. Vrijgemaakt Hypocriet. Mensen die op zondag braaf in het kerkbankje zitten, maar daarnaast mijn geliefde behandelen als oud vuil. De goeden niet te na gesproken, maar ik kon het niet aanzien. Lekker gezapt. Naar het kwaliteitsprogramma van mijn goede vriend Harry Mens.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

15 reacties

lagarto · 26 december 2007 op 13:06

Driek,
Het loopt lekker en het gemopper rolt heerlijk over mijn scherm. Tijdens het lezen vraag ik mijzelf wel af: waar gaat dit heen..Nu ben ik klaar met lezen en weet ik het nog niet !!!
Mis ik je punt? of is er geen punt?
Groeten Lagarto

pally · 26 december 2007 op 13:22

Ha driek,
Jij bent iemand die natuurlijk gewoon schrijven kan.Of moet ik zeggen ‘natuurlijk’ schrijven kan. Want zo komt deze column bij mij over. Je hebt geen onderwerp bedacht, gaat zitten achter je pc en begint al associerend te tikken. Het heeft wel wat. Maar toch mis ik ook een beetje de samenhang.
Er is wel een stukje in dat me raakte en daar omheen had je wat mij betreft een column mogen bouwen:

[quote]Mensen die braaf in het kerkbankje zitten, maar daarnaast mijn geliefde behandelen als oud vuil[/quote]

fijen kerst beiden,
groet van Pally

KingArthur · 26 december 2007 op 14:34

Lagarto, die laatste zin is toch echt afgesloten met een punt maar helaas mij ontging die ook.

Een beetje jammer want er zitten toch ook hele leuke vondsten in.

lagarto · 26 december 2007 op 14:56

Ja, doe mij maar één slagroom punt punt

Prlwytskovsky · 26 december 2007 op 16:45

[quote]de ballen van Manon zijn hartstikke echt[/quote]
Hoeeeeee weet jij dat? Leg dat eens uit aan ome Peet?

En dat de deur van de trein voor je smoel dichtgaat, ach …: ordnung must sein!! 😆

Grumpy-old · 26 december 2007 op 19:18

Hier en daar heb ik smakelijk gelachen , zoals gewoonlijk door je schrijfkunst. Maar ik vat em niet? Waar zit de clou , de pointe?

En trouwens [quote]De Luchtmobiele Brigade wordt in de volksmond meestal met “licht debiele brigade” aangeduid[/quote]
dat geld niet alleen voor de volksmond 😆
(zegt een ex-Luchtmobiele brigade Lt)

SIMBA · 26 december 2007 op 19:52

[quote]Ik krijg toch maar weinig waar voor mijn dure geld.[/quote]
Blij dat ik geen duur geld heb 😀

Trukie · 27 december 2007 op 00:07

Kweenie, maar in alle aangehaalde onderwerpen wordt kritiek gegeven.
Alleen in de laatste wordt kritiek gevoeld. En om het ritme er in te houden, meteen een haaltje terug.

KawaSutra · 27 december 2007 op 02:25

[quote]Nee hoor, ze knallen gewoon de deur voor je smoelwerk dicht en vertrekken. [/quote]
Tja, op tijd is op tijd. Wachten op laatkomers betekent weer vertraging voor het volgende station.

Je hebt er wel weer een diverse klucht van gemaakt.
Ik denk dat ik je toch liever wat vaker lees met een column met een kop en een staart dan één column waarin je al je invallen aan elkaar breidt.

pally · 27 december 2007 op 10:16

Lieve Kawa,
Volgens mij is het ‘breien’, hoor, en geen ‘breiden’. Dus ‘breit’ Ach, je drinkt toch een glaasje meer met kerst, hè? 😀

Dees · 27 december 2007 op 12:00

Ik begin je steeds meer te zien als de straatartiest die steeds hetzelfde kunstje uitvoert.

Ben het wel eens met Pally. Licht er eens een stukje uit (en dat stukje zou een mooi stukje kunnen opleveren) en schrijf eens vanuit je tenen. Of vanuit je ziel en liefst zonder je fysieke aanwezigheid in het stukje te verwerken. Meneer Oplopers als (anti-)held, of flutcolumnist te weer een stad, sja, boring.

Li · 27 december 2007 op 17:00

Goede raad is soms helemaal niet duur.
Zie bovenstaande reacties. 😀

Als dit een Oplopers Oudejaarsconferentie is, dan keur ik het voor een keertje goed. 🙄

Li

Beryl · 27 december 2007 op 20:02

Niet om het één of ander, maar heeft een column altijd een clou / punt nodig, dan? Kan het niet een gedachtengang zijn? Gal spuwen? En de eventuele moraal aan de lezer overlaten? Volgens mij doet bijv. een Youp van ’t Hek niet anders…

Met of zonder punt, ik vond het weer een heerlijke azijnzeikcolumn. 😀

lisa-marie · 27 december 2007 op 20:13

Het breiwerk ontrafelt, hier en daar een lach en soms de was ik de weg kwijt. 🙂

weathergir · 28 december 2007 op 12:04

Smakelijk gelachen weer om jouw woordgoochelarij… Maar net als Pally sneed me deze door de ziel:

[quote]Mensen die op zondag braaf in het kerkbankje zitten, maar daarnaast mijn geliefde behandelen als oud vuil.[/quote]

Een dikke brok in mijn keel, terwijl de rest een oppervlakkig schatertje bracht…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder