Waarom erger ik me zo aan die drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf. Is het soms de opdringerige campagne met Joanna Lumley, waar het me zo vreselijk van tegenvalt. Patsy stapt uit Absolutely Fabulous de echte wereld in en daar is ze niet hilarisch meer maar meelijwekkend. Voor geld verkoopt dus ook een schitterende comédienne haar ziel.
Of heb ik sowieso al een hekel aan die Bijenkorf.
Ondanks een florissante omzet/winst verhouding worden in veel steden filialen gesloten en vliegen de werknemers eruit omdat men nóg meer geld denkt te verdienen aan het in stand houden van een beperkt aantal winkels met nóg luxere koopwaar. Op zich is dat alleen al een reden om die Dwaze Dagen als de pest te mijden.
Maar het is vooral de genante opstelling van het kooplustige publiek die me tegenstaat. Niet meer weten waar je in je Vinexoptrekje de rotzooi moet bergen en dan toch om 8 uur in de rij gaan staan voor een frummeltje van Prada of iets van een ander fopmerk waar je voor een moment de buurvrouw mee kan imponeren. Het is de trieste hang naar betaalbare luxe van de middenmoot, Jan en Miep Modaal die nooit tot de rijen van de Geachte Clientèle zullen behoren, maar nu even mogen graaien in de dumppartijen die speciaal voor deze gelegenheid zijn ingekocht.
De hang naar sociale promotie, de droom van een welstand die je boven de ander uittilt, de deerniswekkende hebzucht. Het trieste lege leven anno 2014 van de halve groeiprocentjes en de koopkrachtplaatjes.
Ik schaam me plaatsvervangend voor het klootjesvolk dat zich al ellebogend naar binnen wringt, terwijl het management zich de ballen uit de broek lacht.
Het zijn niet de dagen die dwaas zijn.

Categorieën: Actualiteiten

13 reacties

Meralixe · 5 oktober 2014 op 08:37

Als Vlaming had ik natuurlijk wel enige moeite met het Nederlands klimaat waarin dit koopgedrag zich afspeelt. Zonder enige moeite herken ik echter het ‘universele’ in uw column. Het zijn enkel maar wat benamingen die verschillen. :laugh:

troubadour · 5 oktober 2014 op 09:24

Ach ja trawant, als je wél tot de geachte clientèle behoort, ben je misschien de echtgenote van een dienstklopper die net tot het managementteam behoort, die likt en slikt en ja knikt tegen zijn baas om de pluche vast te houden. Of van een kamerlid, need I say more? Constante kwaliteit, die stukjes van jou. Dat geldt tevens voor de onderwerpkeuze.

Spencer · 5 oktober 2014 op 11:04

:yes:

Dees · 5 oktober 2014 op 11:28

Ja, bah. Goed getroffen!

pally · 5 oktober 2014 op 11:53

Goed getroffen, Trawant! Alleen de titel van die dagen al en de run op merken, afgrijselijk en bijna zielig hoe mensen verwachten meer waard te zijn in bepaalde kleding.
Zet er een psychiater bij, zou ik zeggen.

Chris · 5 oktober 2014 op 14:00

Haha, geweldig. Een Zombie Nation 5 waardig. Uit respect zal ik mijn volgende stukje Zombie Nation 6 noemen.

evil-ine · 5 oktober 2014 op 14:11

Raak. Dat ‘ik schaam me plaatsvervangend’ vind ik herkenbaar, klampt zich vast aan mij als lezer. :yes:

Ferrara · 5 oktober 2014 op 15:10

Meneer T. u heeft helemaal gelijk.
Maar waarom alleen mannen in het managementteam?
Goed mogelijk dat er vrouwen zitten die de tieten uit hun veel te dure Marlies Dekkers BH lachen.

trawant · 5 oktober 2014 op 15:24

Je hebt gelijk , ik moet toch nog een stukje door feminiseren …

Spencer · 5 oktober 2014 op 21:42

‘… or how anyone can be silly enough to think himself better than other people, because his clothes are made of finer woollen thread than theirs. After all, those fine clothes were once worn by a sheep, and they never turned it into anything better than a sheep.’

Thomas More, 1516

Mien · 6 oktober 2014 op 12:10

Bij Ikea, in de PC Hooftstraat het loopt overal rond. Zelfs bij de Zeeman. Koopjeslieden. Niets mis mee. O ja. Vooral de deelnemers aan loterijen niet vergeten. En de spaarkaartjagers. De DEpuntenverzamelaars. Het heeft allemaal functie en is terug te voeren op oergevoel en instinct. De oermens verzamelde en joeg al, op de goedkoopste aanbiedingen. Het is van alle tijden en van alle rassen en soorten. Maar het moet gezegd. De Ne(an)derlanders zijn er wel koplopers in. Internationaal gezien. Niet echt actueel dus, deze column … Wel leuk geschreven! 🙂 🙂 🙂

arta · 6 oktober 2014 op 13:38

Supergoed geschreven.

Ik heb een Bijenkorfallergie, dus genoot dubbel 🙂

spaans · 8 oktober 2014 op 12:43

Ik erger mij al jaren aan de dwaasheid bij de koopjesjagers. Heel herkenbaar. U weet het treffend te omschrijven, zoals u in meerdere van uw stukjes de kern treffend en ironisch kunt aansnijden.

Geef een antwoord