2002 ligt achter ons, en derhalve ook de voornemens die we voor dat jaar hadden. Een deel van deze voornemens hebben we misschien kunnen vervullen; maar een ander deel is waarschijnlijk onaangeroerd gebleven. Het zijn er waarschijnlijk weinigen die erin geslaagd zijn alle zelf-beloften tot een bevredigend eind te brengen, simpelweg omdat sommigen van deze wensen de medewerking van derden nodig hadden teneinde te kunnen slagen. En het was precies dan en daar dat de problemen begonnen. Laat ik deze stelling verduidelijken met 3 simpele voorbeelden:

Als je, bijvoorbeeld, van plan was in het huwelijk te treden in het afgelopen jaar, maar je partner liet je in de kou staan omdat hij of zij iemand anders ontmoet had, of overleed, of gewoon een taktloos monster bleek te zijn, dan kan het zijn dat je dit voornemen als “onvervuld” moest markeren, ook al had je geen reden om jezelf daarvoor te blameren.

Als je je had voorgenomen om je studie af te ronden in het afgelopen jaar, maar je hebt de examens niet gehaald en bent derhalve opgehouden in de vervulling van deze droom, dan heb je ook geen reden om je daar slecht over te voelen. Je hebt misschien alles wat je kon gedaan: hard gestudeerd, veel geoefend, maar je had gewoon pech. In dat geval is er dus geen reden tot rouw voor jou, anders dan misschien het verlies van tijd dat je nu ervaart, omdat je misschien een semester of schooljaar moet herhalen.

Als je baas je mondeling een promotie of salarisverhoging had beloofd, gebasseerd op je prestaties, en er iets onvoorziens tussen kwam nog voordat hij of zij dit kon waarmaken, heb je ook geen reden tot zelf-verachting. Inderdaad: het valt lelijk tegen als je baas dan plotseling overlijdt, of onverwachts een andere baan accepteert, of met pensioen gaat, en al helemaal als je grootste concurrent op het werk nu de verhoging of promotie die jou eigenlijk toekwam krijgt, maar ja: het zit er allemaal in, nietwaar? Geen reden om jezelf te gaan zien als een sul.

De 3 voorbeelden hierboven spelen zich allemaal af in een andere sfeer van ons leven: één in de privesfeer, één in de studiesfeer, en één in de werksfeer. Maar ze hebben allen één ding gemeen: ze vereisten allen de inzet van een buitenstaander om te kunnen slagen. En het jammere is nu eenmaal, dat je het niet in de hand hebt wanneer jij een minder belangrijke rol blijkt te spelen in een ander’s leven, dan die persoon in de jouwe. Echter: je kunt dáár nu niks meer aan veranderen. Wat je WEL kunt, is vooruitblikken en de ervaringen van de afgelopen maanden zien als een belangrijke les op weg naar een betere formulering van je voornemens voor dit jaar. Hoe dat te doen?

Allereerst zul je je focus moeten bijstellen en nieuwe doelen moeten formuleren in de gebieden waar de uitkomsten minder positief waren.

Ten tweede, zul je jezelf er nu van moeten overtuigen dat de manier waarop je je doelen nu formuleert de afhankelijkheid van derden voor hun welslagen minimaliseert.

Om dus even bij de 3 eerdergenoemde voorbeelden te blijven:

In plaats van je voor te nemen om te trouwen, zou je je kunnen voornemen om gelukkig te zijn. Dat kun je bereiken met of zonder een huwelijk, niet?

In plaats van je voor te nemen om te slagen voor je studie, zou je je kunnen voornemen om je uiterste best te doen in elke klas. Dat kun je waarmaken, ook al vinden sommige van je docenten de uitkomsten van je werk misschien minder plezierig vanuit hun optiek.

In plaats van je voor te nemen om een promotie te krijgen, zou je je kunnen voornemen om naar beste kunnen te presteren op het werk. Dat kun je ook waarmaken als je baas niet lang genoeg blijft rondhangen om je te promoveren, nietwaar? En geloof me, vroeg of laat zal het vruchten afwerpen.

En dat geldt voor alle netgenoemde voorbeelden: vroeg of laat slaag je in je opzet! En het grootste voordeel is, dat het welslagen van je voornemens nu volledig in jouw eigen handen ligt. Je zult succes hebben zonder de invloed van anderen, en de doelen zijn bovendien breder geformuleerd dan voorheen. Je blik is verruimd, en de realisatie van je doelen is nu minder stressvol.

Veel geluk met de realisatie van jouw dromen in 2003!

– Joan Marques

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder