De verdeeldheid in Nederland over softdrugs -en dan met name wiet- vindt ik byzonder. Het is een prachtig fenomeen wat de kortzichtig- en leergierigheid van de mens blootlegt. Wiet is altijd een punt dat ter discussie staat. De één vindt een jointje op z’n tijd lekker en heeft er niets op tegen, de ander vindt het rotzooi, en het zou verboden moeten worden. Het eerste punt waar ik het over wil hebben is het gedoodbeleid hier in Nederland. Ons land kent een zeer byzonder drugsbeleid. Bijna overal ter wereld zijn drugs verboden, en rust er een vreemde vloek op het woord. Kijk naar het land van de onbegrensde mogelijkheden, de Verenigde Staten. De VS is één van de landen die een non-drugs beleid voeren. Elke drugs, geen uitzonderingen, is verboden en iedereen die in het bezit is van drugs in strijd met de wet. Deze regelgeving wordt door een over grootte meerderheid van de Amerikaanse bevolking gesteund. Deze eenzijdige stemming stamt nog uit de vorige eeuw.

Amerika was en zal altijd een anti-drugs land zijn. Het volk is zo eenzijdig gemanipuleerd dat er een afkeer tegen de middelen is ontstaan. In Nederland is de indoctrinatie van het volk minder eenzijdig, de Nederlandse regering heeft nooit problemen gehad met het drugsbeleid en heeft het onschuldige nederwietje het voordeel van de twijfel gegeven. Dit ten boze van andere landen, die het Nederlandse drugsbeleid graag drastisch zien veranderen.

Het gedoogbeleid hier in Nederland houdt in dat er geen wiet op grote schaal geteeld mag worden, maar het mag wel verkocht worden door coffeeshops, uitsluitend aan volwassenen. Voor de mensen die het niet meteen doorhebben; hoe kan een coffeeshop aan zijn wiet komen als het niet geteeld mag worden? Deze zogenaamde voordeur-achterdeur-beleid is in enkele landen, waaronder Belgie gedeeltelijk, al overgenomen. De verkoop van wiet mag alleen door coffeeshops worden geregeld, het verkopen of kopen van wiet op straat is verboden. Het is in Nederland toegestaan om maximaal 5 gram wiet op zak te hebben. Heb je een grotere hoeveelheid bij je, kan dit bestraft worden.

Het tweede punt wat ik wil bespreken gaat over het algemeen geaccepteerd worden van alcohol in de samenleving, in tegenstelling tot wiet. Al honderden jaren lang drinken mensen op aarde alcohol. Een zoete rode wijn, een ijskoud biertje of een bacardicola met ijs, alcohol is algemeen geaccepteerd in onze samenleving. Ondanks dat alcohol nog slechter voor je is dan wiet, is het groene genot hier zeker nog niet volledig geintergreerd. Dit komt mede doordat mensen die een afkeer hebben voor wiet het vaak er liever niet over hebben, of hun oordeel al snel klaar hebben. “Het is verslavend en erg slecht voor je dus begin er niet mee.” Een advies wat kinderen al vroeg in hun leven van de omgeving meekrijgen.

Ik kan het niet laten om het advies omvertewerpen. Het is ten eerste niet verslavend, het is de tabak in de joint die verslavend is. Ten tweede, ik ga niet ontkennen dat het slecht voor je is, maar het enigste wat ik daarop zeg is; alcohol is nog tien keer zo gevaarlijk. Er valen jaarlijks duizenden gewonden en honderden doden door verkeersdeelnemers die ‘een slokje op hebben’. Een aantal wat bij wiet opvallend genoeg rond de nul ligt. Mensen willen niets nieuws over wiet leren, het blijft slecht en er valt niets aan te doen. Echter heb ik voor deze mensen één boodschap, ga research doen op het internet verdiep je in het onderwerp, stel je open voor andere ideéen en opvattingen over wiet, luister naar iemand anders’ ervaringen. Ik zou zeggen koop een keer een joint in plaats van het op een zuipen te zetten.

Categorieën: Algemeen

4 reacties

Mosje · 11 februari 2008 op 11:42

Als je zinnen gebruikt als “het eerste punt waar ik het over wil hebben” en “het tweede punt dat ik wil bespreken” gaat je stukje erg op een spreekbeurt lijken.

Ik vind dit stukje beter dan je eerste. Zet hem op! En een beetje minder wiet gebruiken. Moet jij eens zien hoe je taalvaardigheid vooruit gaat.
😉

arta · 11 februari 2008 op 12:36

[quote]gedoodbeleid [/quote]
Wil dat zeggen dat als je meer dan 5 gram wiet op zak hebt, dat je de doodstraf krijgt, of begrijp ik iets verkeerd??? 😀

ANekdote · 11 februari 2008 op 12:44

Als ik een tipje zou mogen geven: ik zou de spellingcontrole activeren.
😀 Succes.

Groetjes An.

Neuskleuter · 11 februari 2008 op 14:23

Je hebt je goed verdiept in het onderwerp en wat je zegt is duidelijk. Toch kan je de inhoud scherper maken. Nu praat je in algemeenheden, op afstand en zoveel mogelijk feitelijk. Op regeringsniveau kan dat, maar misschien kan je ook voorbeelden van individuen geven. Maak het levendig en beschrijf bijvoorbeeld die ervaringen van de zo-nu-en-dan-wietgebruiker, tegenover de alcoholgebruiker.

Voorbeelden van verschillende standpunten zie je hier genoeg op de site, misschien kan je daaruit wat inspiratie opdoen?

En zoals al eerder gezegd, zet je spellingscontrole even aan voor je het stukje plaatst, dat leest prettiger 😉

Ik zie al wel genoeg vooruitgang met je vorige ingezonden stuk, dus blijf het hier vooral proberen en publiceren!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder