De allochtoon is een vreemde vogel. Het is geen échte medelander, ook niet in andere landen dan het onze. Hij zingt meestal niet voor het vaderland, of wordt argwanend aangestaard als hij dat wel doet. Het is natuurlijk ook niet goed om de tekst helemáál te kennen. De allochtoon betaalt wel zijn belasting en doet verder zijn ding op grond waar een zwijgend leasecontract aan verbonden is. Hij bidt tot zijn eigen God, of is in zijn eigen taal, die soms inmiddels de Hollandse is, een overtuigd atheïst.

De allochtoon heeft vaak een kleurtje, een die een autochtoon zelfs zonder dagelijks aangebrachte SPF nooit zal kunnen krijgen. De allochtoon bewandelt overigens vaak dezelfde straten, werkt vaak hetzelfde werk, trekt vaak dezelfde uitkering en eet dapper hetzelfde slechte kantinevoer met u mee.

Soms zou je bijna zijn allochtoonschap vergeten.

Tot de dag dat een slechter lot hem treft. Immers, als een allochtoon wordt neergeschoten, zal hij altijd in de eerste plaats een allochtoon zijn. Als een volwassen allochtoonse met een kinds autochtoontje wordt neergemaaid in het centrum van Antwerpen, wordt zelfs het kindje allochtoon, zo straalt dat allochtoonschap over alles heen. Als een allochtoon moordt, zal zijn allochtoonschap nóg harder benadrukt worden. Soms met zoveel [i]goesting[/i] voor het overzichtelijke wereldbeeld, dat mensen zelfs bij vergissing voor allochtoon uitgemaakt worden.

Soms blijkt dan achteraf dat het helemaal geen allochtoon was, maar een gewone Pool. Te vergelijken met, ach, laten we zeggen, een gothic die helemaal geen gothic was, maar een heuze neonazi.

Categorieën: Actualiteiten

13 reacties

Mug · 12 mei 2006 op 20:23

Ja, inderdaad! Goed beschreven, mooi opgemerkt, trieste situatie natuurlijk. Prima column Dees!

WritersBlocq · 12 mei 2006 op 20:23

Knap geschreven staaltje waarheid Dees, en ik maak je een dik compliment dat je dit zo snel en goed geschreven hebt.
Waarom wij elkaars afkomst willen weten, weet ik niet. We vragen er allemaal naar, lezen of plaatsen het in kranten maar de toegevoegde waarde ervan zie ik ook niet. Zullen we ermee kappen? Elkaar gewoon Toon noemen; heb je maar 1 naam m/v te onthouden, wel zo makkelijk.
“Toon (m, 30 jaar) schiet Toon (v, 29 jaar) dood.”

pepe · 12 mei 2006 op 22:27

Kort maar krachtig en duidelijk.
Trieste zaak dat dit is gebeurd, goed dat je er over schrijft.

Mosje · 12 mei 2006 op 23:11

Helaas Dees, gewone Polen bestaan ook al niet meer. Die komen hier met tienduizenden tegelijk asperges en bloembollen steken en dat is behoorlijk allochtoon werk.
Goed geschreven stukje!

archangel · 13 mei 2006 op 09:58

Krachtigprachtig stukje Dees! Ben het met de andere reagerenden eens (en WB, geniaal!).

Michaël

Li · 13 mei 2006 op 10:31

[quote]Soms blijkt dan achteraf dat het helemaal geen allochtoon was, maar een gewone Pool. Te vergelijken met, ach, laten we zeggen, een gothic die helemaal geen gothic was, maar een heuze neonazi. [/quote]
Deze twee zinnen zeggen alles.
Triest maar waar.
Li

Nana · 13 mei 2006 op 14:40

Goed gedaan.
Allochtoon wat een ongelofelijk rot woord. Gisteren was er op de tv een gezinsruil van pubers: een allochtoon met een gothic! Gezien?

Troy · 13 mei 2006 op 16:53

Ijzersterk. Dat jij nog steeds geen vaste columniste hier bent is me een raadsel 😕

Kruikje · 13 mei 2006 op 18:14

Triest maar waar.

Chantal · 14 mei 2006 op 12:43

Mooi beschreven, deze trieste zaak

KingArthur · 14 mei 2006 op 13:12

Ooo, het waren dus toch allochtonen. Ik snapte er al niets van… Trieste zaak ja.

Ma3anne · 15 mei 2006 op 15:03

Al die allochtoneritis zou inderdaad eens op moeten houden. Mooi en simpel aan de kaak gesteld, Dees.
De reactie van WB is trouwens ook top!

KawaSutra · 19 mei 2006 op 14:36

Helemaal waar en een uitstekend gevonden titel.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder