Benk Korthals gaat het niet redden als lid van het bejaardencabaret. Hij zal wegens gebrek aan talent worden afgewezen. Maar Benk laat zich niet ontmoedigen. Hij gaat stug door met zijn grapjesmakerij. Dat heeft ‘ie van zijn eveneens humoronbekwame boegbeeld Mark Rutte geleerd. Gewoon doorgaan, niet somberen. Zonde van de moeite: de cabareteske grappen van Benk Korthals slaan dood als een ejaculatie in een leeg melkpak. Zoals gisteren op het congres van de VVD: “Er zijn veel te veel politieke partijen. De kiesdrempel moet fors omhoog.”

Komische Korthals vindt dus dat partijen die minder dan drie zetels halen, niet in de Kamer thuishoren. Een buitengewoon raar geintje. Want als we kijken naar de afgelopen kabinetsformaties, dan zien we dat het bestaan van die kleine partijtjes geen enkele rol heeft gespeeld. In Rutte-II hebben de VVD en de PvdA gewoon een Kamermeerderheid. Niks aan de hand. Ook in het Kabinet-Rutte-I vormden de minipartijtjes geen enkel struikelblok bij de vorming van een kabinet. Rutte had een dikke, vette Kamermeerderheid kunnen halen met diverse andere partijen. In plaats daarvan, prefereerde de VVD het, een minderheidskabinet te organiseren met de rechtse rakkers van het CDA, waarbij dat kabinet met hartelijke instemming van Mark naar het pijpen van de eenentwintigste eeuwse variant van de NSB moest dansen. Gedoogsteun is een keuze. De kleine partijen hebben deze zeer kwalijke, door de VVD gepropageerde, aanpak niet in de weg gestaan. Sterker nog, als het zo uitkomt, laat de VVD zich graag steunen door Godsdienstwaanzinnige splintergroeperingen als de SGP. Korthals vergeet dus een belangrijk aspect van het begrip cabaret. Je geintjes moeten wel wat vaste grond onder de voeten hebben, anders wordt het niets.

Ook een gevalletje mislukte humor was het op het VVD-congres door de overgrote meerderheid wegstemmen van een motie die zegt dat mensen die worden verdacht van serieuze misdrijven hangende een onderzoek daarnaar, geen functies kunnen bekleden. Wanneer ze onschuldig blijken te zijn (doordat het OM oordeelt dat vervolging niet opportuun is of door vrijspraak door de rechter), staat het ze uiteraard vrij om weer een functie te gaan bekleden in of namens de partij. Maar nee hoor. Motie weggestemd. Nogal wat VVD’ers verlieten daarna kwaad de zaal. Zo enorm slecht bevalt het bejaardencabaret van Benk de mensen dus. De aankondiging dat de VVD het zou gaan hebben over integriteit, was dus op waarheid gestoeld. Ze hebben het er ook over gehad. De uitkomst was, dat de VVD als rechtgeaarde zakkenvullersclub, zijn corpulente reet afveegt met die integriteit, maar ze hébben het er over gehad. Het meest flauwe soort humor dat er bestaat, onder leiding van partijvoorzitter Benk Korthals. Grappig trouwens: op de website van de VVD staat een dingetje dat je de idealen van de partij kunt steunen. Je kunt kiezen tussen een tientje betalen, twintig euro, of vijftig. De webmaster van de VVD kan er nog een regeltje aan toevoegen: “Of koop uw lokale VVD-wethouder om.” Toen ik Benk daar even over opbelde, kon hij daar niet om lachen. De liberale voorzitter gaf mij te kennen, dat ik een buitengewoon slecht gevoel voor humor heb. De lieverd.

Ik heb even via internet een stukje van het congres bekeken. Beschamende vertoning. Zoals een zanger zonder talent regelmatig de microfoon richting publiek houdt, zodat het klootjesvolk zélf teksten als “Maar die kruk bleef leeg tot ik in de gaten kreeg” of “You’ll never walk alone” kon galmen, zo liet cabaretier zonder talent Korthals de grappenmakerij ook grotendeels aan de zaal over. Die Sywert van der  Linden had het woord. De maximale lengte van tijdelijke aanstellingen was in het sociaal akkoord aangepast. Sywert constateerde dat bijna alle werkgevers na drie contracten van een jaar hun medewerker de straat op flikkeren. Omdat het Sociaal Akkoord die termijn beperkt tot twee jaar, zou dat voor personeel vervelend zijn. Nu stonden ze iedere twee jaar op de keien. Inderdaad, een buitengewoon slechte grap. Want geen enkele VVD’er suggereerde, dat er dan blijkbaar iets moest worden gedaan aan het grootschalige misbruik dat werkgevers maken van de huidige Flexwet. Niet één. Dát is dus de VVD. Humorloze hufters die maar op één ding uit zijn. Het gewone volk verder uitknijpen en degraderen tot rechteloze loonslaven, om ze vervolgens de schuld te kunnen geven van het ineenstorten van de economie.

Nee, echt. Vergeleken met de lolbroeken van de VVD is zelfs die Femke Halsema nog een vrolijk feestbeest.

Categorieën: Algemeen

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

2 reacties

Libelle · 30 mei 2013 op 07:52

Mijn God, wat een exaltatie! Humorloze hufters. Zo kun je de coalitiepartner van de PvdA toch niet noemen? En dat eeuwige NSB grapje kom ik steeds tegen. Zelf verzonnen?

Harrie · 30 mei 2013 op 11:52

Tsa Libelle, als iemand metaforen gebruikt als ‘ejaculeren in een leeg melkpak’ (waar haalt ie de kennis vandaan?) dan hoef je de rest niet meer te lezen. Driek heeft ook niet goed opgelet bij de tips van Luuk. Haalt oude koeien uit de sloot en veel onderwerpen aan, die er niet te doen. Alleen maar om zichzelf te rechtvaardigen. Getuige de laatste zin.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder