Geen hond !

De scholen zijn weer begonnen. En daarmee ook het jaarlijkse geouwehoer over onderwijs. In het AD stond een artikel over een Tilburgse school. Bij de lunch mochten de kinderen voortaan alleen water drinken. Zoetige dranken en spijzen zouden worden afgenomen. Een vader reageerde furieus. “Mijn zoon kwam huilend thuis, want hij lust geen water”, liet hij weten. “Waar bemoeit de school zich mee? Water is voor de hond en niet voor ons Jantje!”

Ik heb maar één conclusie. Jantje hoort niet op die school thuis. Hij kan nog geeneens water drinken! Jantje moet naar huis om dat eens goed te oefenen. Andere Jantjes hebben weer moeite met tanden poetsen, handenwassen, even je snater dichthouden, luisteren, blijven zitten tot iedereen klaar is met eten en respectvol omgaan met anderen en spullen van anderen.  Wat die Jantjes en Marietjes missen?  Rust, Reinheid, Regelmaat en Respect. Zaken die vooral thuis aangeleerd moeten worden.  De vader van Jantje vindt dit ook ,………..maar dan voor de hond.

Ouders en overheid hebben in de loop van de jaren veel  opvoedingstaken op het bordje van de school gelegd. De school heeft dat laten gebeuren. Geen wonder dat de werkdruk nu zo hoog is opgelopen. Naar huis sturen, om daar aan de opvoeding te werken te rigoreus? Het werkt wel! “Kom Jantje drink verdomme dat water op! Pappie en mammie moeten gaan werken. Centjes verdienen voor de hypotheek!” Na twee dagen, staat gegarandeerd een opgeluchte moeder op school.“Toe Janneman, laat eens even aan de meester zien hoe snel jij dit glas water weg kunt klokken!”

Onderwijs bestaat uit vaardigheden als lezen, taal, schrijven, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde enz. De maatschappij heeft niets aan mensen die heel goed hun billen kunnen poetsen,…… maar niet kunnen lezen. Zelfs niet aan mensen die water kunnen drinken,…… maar niet kunnen rekenen.

De onvrede binnen het onderwijs is groot. Jarenlang waren leerkrachten ‘ het kind van de rekening’ bij bezuinigingen. Geen wonder dat ze nu krachtig aan de bel trekken. Er moet een grote inhaalslag gemaakt worden door ouders en overheid. Dat gaat 1,4 miljard kosten. Doen die enthousiaste leerkrachten dat wel weer gratis en voor niks?

Geen hond die dàt nog gelooft!

 

 


jac.babin

Geslacht: man Leeftijd: 71 Burgerlijke staat: gehuwd Ik schrijf niet diepgravende columns met een glimlach,in een locale krant.

6 reacties

NicoleS · 10 oktober 2017 op 17:48

Tja kinderen moeten erg veel tegenwoordig. En scoren is nummer 1. Persoonlijk houd ik er niet van om betutteld te worden en bepaal liever zelf wat mijn kind wel of niet drinkt en eet. Maar ja wat moet je. Je accepteert het

  jac.babin · 11 oktober 2017 op 14:14

  Dank voor uw reactie.
  Water drinken kan inderdaad best gevaarlijk zijn hoor! …
  Ik denk aan slootwater of, kraanwater regio schiedam?
  Dat zet je nog geen hond voor!

Nummer 22 · 10 oktober 2017 op 19:21

Enfin, als onderwijsgeer begrijp ik de’ frustraties’, maar er komt een tijd dat de eigen ontlasting in een milieu verpakking mee naar huis genomen moet worden, urine wordt gezuiverd om als water te drinken en de leerkrachten 24/7 aanwezig moeten zijn om hun leerlingen in nood bij te staan. Zeg, schat ik moet even naar Spijker. Hij plast nog in zijn broek en zijn moeder Dionne is een alleenstaande die er gen raad mee weet! ‘ Maar het is 3 uur in de nacht en waarim ga je douchen’.

  Mien · 10 oktober 2017 op 22:13

  In een school in Helmond gebruiken ze de lichaamstemperatuur van de kinderen om de lokalen mee op te stoken. Da’s pas ECO-denken ehhh -tanken.

  jac.babin · 11 oktober 2017 op 14:01

  Geachte onderwijsgeer,

  Dank voor uw Giilles de l’Operetteachtige reactie.
  Ik heb uw suggestie aan mijn onderwijsconcept toegevoegd. 24/7 rust, 24/7 reinheid, 24/7 regelmaat, 24/7 respect. Thuis aan te leren, op school te gebruiken.
  Heb vertrouwen in de toekomst. Hebt u kinderen? Aan de slag!

  met verschuldigde hoogachting,

  ’t welk doende enz.
  JB

Geef een reactie

Avatar plaatshouder