Even met de PVV gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Geert Wilders in de buurt?” De telefoniste hinnikte mij toe, dat ik even geduld moest hebben. Geert was nog bezig met zijn ontbijt. Haverbrokken, een flinke baal stro en een emmer water. Maar ik had geen haast, dus ik wachtte geduldig. Uiteindelijk kreeg ik de politicus-met-de-blonde-manen aan de lijn. Chagrijnig vroeg hij mij, wat ik nú weer te zeuren had. Dus ik stak van wal: “Wat een onzin, Geert, die actie van gisteren. Uit de kamer weglopen, en in het voorbijgaan roepen dat je geen circuspaard bent. Kun je me even het verschil uitleggen tussen jou en zo’n knol bij Circus Renz?” Maar ja, zodra het inhoudelijk ingewikkeld wordt, valt Geertje altijd een beetje stil. Dus ik vervolgde: “Een circuspaard is maar gericht op één ding: het trekken van de aandacht van het publiek. Inhoudelijk stelt het allemaal niet zoveel voor. Beetje op je achterpoten staan als de baas met de zweep knalt: ingestudeerd kunstje. Elegant huppeltje doen op een lullig muziekje: ingestudeerd kunstje. Jij doet precies hetzelfde als zo’n circuspaard. Ook jouw acties staan puur ten dienste van een stevig potje aandachttrekkerij. Immigranten de schuld van alles geven: ingestudeerd kunstje. Met een vliegtuig vol domme journalisten naar Londen vliegen terwijl je weet dat je Engeland tóch niet binnen komt: ingestudeerd kunstje. Weglopen uit de Kamer nadat je te horen krijgt dat je geneuzel in de oppositiebankjes niet zal leiden tot enorme beleidswijzigingen in de crisisaanpak: ingestudeerd kunstje.” En niet alleen Geert zelf, maar die hele PVV doet mij sowieso aan edele viervoeters denken. Dion Graus die zich inzet voor beesten, maar zichzelf ook als een beest gedraagt. De paardenbek van Fleur Agema. De stokpaardjes van Hero Brinkman. Martin Bosma die geen verhaal van twee minuten kan houden zonder op hol te slaan… Kortom: een hoop geneuzel om de aandacht van het publiek te trekken, maar inhoudelijk amper een bijdrage.

Ik suggereer overigens niet dat politieke partijen die er wél echt inhoudelijke standpunten op na houden, daar nou heel trots op kunnen zijn. Neem de beschamende uitlatingen namens de SGP en de ChristenUnie van deze week. SGP en ChristenUnie vinden het geen enkel probleem dat homo’s in veel landen worden behandeld als tweederangs burgers, die soms zelfs de doodstraf riskeren. Want deze orthodox-gereformeerde politieke partijen willen dat minister Koenders inbindt als het gaat om homo-emancipatie in ontwikkelingslanden. ChristenUnie-kamerlid Voordewind hanteert daarbij wel een heel vreemde formulering. Ga eerst even goed zitten voordat u verder leest. Komt ‘ie: “homodiscriminatie tegengaan: ja; homo-emancipatie bevorderen: nee.” Voordewind heeft blijkbaar geen idee, wat emancipatie inhoudt. Hij spreekt zichzelf tegen in een zoveelste poging, de homo op zoveel mogelijk plaatsen op de wereld een tweederangs mens te laten blijven! Volgens mij is emancipatie juist het tegengaan van discriminatie. Dus als je discriminatie van een bevolkingsgroep tegengaat, bevorder je automatisch de emancipatie van die groep. Dus een homo mag ook een baan, een homo mag ook vrijen met zijn geliefde. Twee homo’s mogen ook samen een huis kopen, net als een gemengd stel. Hier in Nederland, en wat mij betreft overal ter wereld.
SGP-kamerlid Van der Staay maakt het helemáál bont. Hij beschuldigt Koenders van “seculiere zendingsdrang”. Kan de heer Van der Staay mij even uitleggen, waarom het verboden zou moeten zijn om “seculier zendingswerk” te verrichten tegen het achterstellen van homo’s, terwijl Christenen van de meest uiteenlopende gezindten al eeuwen lang in verre landen “Christelijk zendingswerk” verrichten, door de lokale bevolking de opvatting op te dringen dat De God Van Jezus Christus (en al dan niet van De Heilige Moeder Maria) de enige ware is, in tegenstelling tot hun eigen inheemse Goden?

Ik suggereer trouwens niet dat onverzettelijke Godsdienstfanatici de enige topscorers zijn als het aankomt op onverdraagzaamheid. Bestuurslid Frans van Dongen van de humanistische organisatie ‘De Vrije Gedachte’ vindt dat er een atheïstische politieke partij moet komen. Daar is niets mis mee. Als er religieuze partijen mogen bestaan, mogen ook nadrukkelijk niet-religieuze groeperingen een gooi naar een paar Kamerzetels doen. Van Dongen heeft al een naam voor zijn partij: Atheïstisch Seculiere Partij. Van Dongen bepleit aan absolute scheiding tussen kerk en staat. Mee eens. Maar hij slaat door. Hij bepleit een verbod op het bouwen van kerken en moskeeën. Fout. Netzomin als ik vind dat een Christen een ander mag verbieden om op zondag boodschappen te doen, mag wat mij betreft een heiden het een gelovige verbieden een gebedshuis te bouwen. Onverdraagzaamheid en dwingelandij mogen nooit worden geaccepteerd. Niet van Christenen, Moslims, Hindoes, noem maar op, maar óók niet van atheïsten. Overigens is onbekend hoe groot het maatschappelijk draagvlak is voor deze op te richten seculiere partij. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan.

En dat is dan wel een van de weinige onderwerpen, waar marktonderzoekers zich nog niet als hongerige wolven op hebben gestort. Want werkelijk alles is al eens door enquêtes uitgezocht. We vinden een goed gebit sexy. De Nederlander eet graag stamppot. Slechts weinig Nederlanders hebben seks op het toilet. Overigens hebben deze onderzoekjes vaak geen enkel wetenschappelijk doel. Ze dienen volgens Carlo Stokx van onderzoeksbureau Synovate slechts om publiciteit te genereren. Voor de bond van tandpastafabrieken. Voor de Nederlandsche Vereeniging van Aardappel- Peen- en Uientelers. Voor de Verenigde Nederlandse Glijmiddelenindustrie. Ik zie ongekende mogelijkheden voor nog veel meer verrassende uitkomsten. Nederlanders kauwen met mond vol. Als het regent in mei, is april voorbij. Overgrote deel automobilisten houdt rechts. Luiergebruik Nederlandse universiteiten marginaal. Graag nodig ik de lezer uit, onderstaand nog meer verrassende onderzoeksresultaten te posten…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

12 reacties

Mien · 29 maart 2009 op 19:15

Ik had nu toch wel weer iets meer bruggen gelegd.
Een schot voor open stal zullen we maar zeggen.

Ik dacht namelijk in de vluggigheid te lezen na de barrage dat Geert “seculier zendingswerk” gaat verrichten tegen achterstellen van homo’s … wat weer een brug slaat naar opwindpaarden waar JP graag mee speelt … wat weer een brug slaat naar zijn favoriete circuspaard Wilders (mooi neergezet dat stuk … ik bedoel het geschrevene!) … wat weer een brug slaat naar … een marktonderzoek naar sexy bitten of is het bits … wat dan weer een brug slaat naar Wilder … ik bedoel maar …

Mien denkt mee

KawaSutra · 29 maart 2009 op 21:55

Zit goed in elkaar Driek. Niet dat schreeuwerige maar gewoon met argumenten. En ook geen onoverkomelijke bruggetjes.

DreamOn · 29 maart 2009 op 22:43

Meer verrassende onderzoeksresultaten? Oké:

Wie schrijft, die blijft

🙄

DreamOn · 29 maart 2009 op 22:44

De meeste valpartijen worden veroorzaakt door evenwichtsverlies…

DreamOn · 29 maart 2009 op 22:45

Lange mouwen ’s winters populairder dan ’s zomers… 🙁

DreamOn · 29 maart 2009 op 22:45

Regen is nat!

DreamOn · 29 maart 2009 op 22:46

Kleine letters zijn moeilijker leesbaar… 😎

JanBontje · 30 maart 2009 op 00:28

Uitstekende column. Heerlijk om te lezen.

Voor alle duidelijkheid toch enkele dingen:

1) Frans van Dongen spreekt en handelt in deze zaak (het evt. oprichten van een atheïstische partij) nadrukkelijk [i]niet[/i] namens de Vrijdenkersvereniging “De Vrije Gedachte” maar op persoonlijke titel. Dat er vrijdenkers (leden en niet-leden) zijn die dit initiatief steunen, is een feit, evenals het feit dat er vrijdenkers (leden en niet-leden) zijn die dat niet doen.

2) De Vrijdenkersvereniging “De Vrije Gedachte” is niet voor een verbod op het bouwen van gebedshuizen, al staat zij niet te juichen als dat wel gebeurt, wat gezien haar uitgangspunten nu ook weer niet zo vreemd is.

Ik ben vrijdenker, lid van De Vrije Gedachte, tegen het oprichten van een atheïstische partij, tegen een verbod op het bouwen van gebedshuizen, voor de absolute scheiding van Kerk en Staat, voor verdraagzaamheid, voor vrijwel absolute vrijheid van meningsuiting, tegen Wilders’ haatzaaierij en clownerie.

Dees · 30 maart 2009 op 17:04

Ook ik (zelfs ik ;-)) vind het deze keer een goede column. Dat bellen hoeft echt niet, maar vanaf alinea 2 komt het lekker op gang. Ook omdat ik je boodschap grotendeels onderschrijf. Behalve dan waar het de oprichting en ideologie van de atheistische partij betreft. Ik ben niet perse tegen gebedshuizen van welke soort dan ook, maar er hoeven er echt niet meer te komen en bovendien, als tegenwicht in dit c-landje vind ik het zeer zeker de moeite waard om het programma van die eventuele partij goed te bekijken, om er eventueel op te stemmen.

Neuskleuter · 31 maart 2009 op 22:17

Bij jouw columns die beginnen met een telefoontje, lees ik meestal alleen de reacties om te zien of het de moeite waard is om het standaardconcept nog eens te proberen. En deze keer zijn de reacties positiever, dus ik probeerde het eens. En zonder het bellen is het best goed!

Over de atheïstenpartij: het is zo’n moeilijk onderwerp om mensen mee te binden, dat ik niet geloof dat het een succes zal worden. Dan kan je beter een partij hebben met een duidelijke missie, visie en statement (en zonder geloof) dan dat je je alleen op een kenmerk wilt storten van iets dat mensen níet hebben.

Ik snap trouwens niet wat je laatste alinea inhoudelijk met de rest te maken heeft. Van politiek naar een klein zijsprongetje in onderzoek? Door het alleen op politiek te houden, is het scherper en eenduidiger. Als je dat nou terug had kunnen linken naar paard Geert, had het nog net kunnen werken, nu zit het er zomaar los bij.

En nog even over dat paard: Driek, sorry… maar jij bent ook een circuspaard met je eigen kunstjes. Hoewel deze column verder erg aansprekend is, is je eigen concept jouw valkuil. Ik erger me kapot aan die telefoon in de introductie en de boodschap komt maar niet over dat we best wat anders, creatiever van je willen lezen. En je laatste alinea is er zo gekunsteld bij, omdat je jezelf hebt opgelegd dat je minstens zoveel onderwerpen per week wilt behandelen.

Laat het eens los, dan zal je zien dat je zonder dat concept nog steeds een herkenbare Driek kan plaatsen, die juist beter, scherper en duidelijker uit de verf kan komen.

Succes!

JanBontje · 1 april 2009 op 21:29

Beste Driek,

Ik kreeg een e-mail van Frans van Dongen, die zich niet kan vinden in jouw weergave cq. interpretatie van zijn opvattingen over het wel of niet bouwen van kerken.

Hier de volledige e-mail:

citaat:

Hallo Jan,

Allereerst nogmaals bedankt voor je komst naar Rotterdam.
Ik reageer even op:

Hij bepleit een verbod op het bouwen van kerken en moskeeën. Fout

Valt wel mee; Ik vind wel, dat er meer dan genoeg kerken en moskeeën zijn. Ik heb geen zin in een overwegend religieus straatbeeld, waarbij ik itt Wilders geen onderscheid wens te maken tussen welke religies dan ook.

Maar… er valt over te praten. Je zou het voorstel kunnen ‘ruilen’ tegen alleen maar openbaar onderwijs. Een andere mogelijkheid is, dat men religiante gebouwen zodanig uitvoert, dat er aan de buitenkant alleen maar op een bordje te lezen is, dat het een ‘godshuis’ betreft, maar waar je dat verder helemaal niet ziet. Een religieus neutraal landschap. You may say, I’m a dreamer….

Sommige dingen zijn bij een partij, zoals ik wil, niet bespreekbaar: Scheiding van K(erk) en S(taat), bijvoorbeeld. En dus ook alleen maar openbaar onderwijs.
Een punt zoals, wat jij aanroert, is natuurlijk wel bespreekbaar. Hoewel er al veel moskeeën zijn. Het oog wil tenslotte ook wat.

Nog iets: Moskeeën zouden het liefst van hun minaretten dat ‘getetter’, wat je wel eens op een film hoort, een paar maal per dag laten horen. Je kent dat wel, dat jankende geluid. Het doet een beetje denken aan een huilende baby met een harmonizer.
Dat mogen ze natuurlijk niet !
Zou het dan niet eerlijk zijn, in politiek opzicht, om dat klokkengelui van de christenen ook eens wat te verminderen, ter wille van het gelijkheidsbeginsel (art 1 van de grondwet) ?

Wat vind jij ?

Gr

Frans

einde citaat

Het leek me correct om de mening van Frans van Dongen correct weer te geven.

Kuin · 22 april 2009 op 13:18

Het is niet te hopen dat die Frans van Dongen ooit de kans krijgt een politieke partij op te richten. Heb je er wel eens over nagedacht dat Nederland van oudsher een christelijk land is. Alleen nog maar openbaar onderwijs; dat zou een schande zijn! Het Christendom hoort net zo bij Nederland als de molens, als de tulpen, als de klompen, als de klederdracht, als de Keukenhof, als al die andere zaken waar jaarlijks miljoenen in worden gepompt, onder het mom: bescherming van het cultureel erfgoed. En dat op zondag de klok twee keer luidt voor elke dienst hoort ook bij onze cultuur. Ons argument om integratiecursussen te rechtvaardigen voor allochtonen is: we moeten hen kennis laten maken met onze cultuur, zodat die niet verloren gaat. Dat leren allochtonen als het goed is op die cursus; dat de klok op zondag luidt.
En dan zou ene Frans van Dongen, als Nederlander willen dat die verdwijnt?
Laat de cultuur van Nederland niet nog verder verloren gaan door van allerlei gedachten, uitgespuit door vrijdenkende, aan andere mensen, die wel graag bij de basis willen blijven, op te leggen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder