Ik zit in geldnood. Een Indiaas IT bedrijf pleegt boekhoudfraude: er is voor 1,1 miljard euro aan niet bestaande winsten opgevoerd. Heerlijk moet dat zijn! In het bedrijfsleven kan dat. Maar laat ik het minder illegaal aanpakken: een gewone baan bij Google of zo, met een legaal salaris. Totdat ik hoor dat enige tijd googlen evenveel energie kost als een kop thee: het veroorzaakt 7 gram kooldioxide. De milieuschade wordt gelukkig niet doorbelast aan mij als eindgebruiker. Prima, maar is mijn salaris nog wel zo legaal? In het bedrijfsleven kan het.

Er zijn ook mogelijkheden die ronduit legaal zijn, prijzenswaardig zelfs. Zo krijg je 1 miljoen euro als je de tip geeft die leidt tot de arrestatie van Ratko Mladic. Zijn uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal is een voorwaarde voor toetreding van Servië tot de Europese Unie, vandaar. Dus als ik Mladic zoek en aangeef, treedt Servië toe. Maar dat wil ik niet! We hebben genoeg loslopende skimmers. Er zijn grenzen!

Misschien moet ik in dienst bij de overheid. Ons leger blijft wellicht tot 2010 in Afghanistan. Het is een nobele zaak, hoe dan ook. Ik vermoed bovendien dat de Amerikanen die oorloog helemaal niet wíllen winnen. Als het wel zo was, was het toch al lang gebeurd? Maar sinds Irak weten ze gewoon niet wat ze met zo’n land aan moeten als de zege eenmaal binnen is. Je kunt beter een instabiele situatie in stand houden, want die is paradoxaal genoeg stabieler. Verdeel en heers heet dat. En omdat er niet gewonnen hoeft te worden, mag Nederland meedoen. Wanneer hebben wij voor het laatst een oorlog gewonnen?

Ik meld me aan. Ik heb veel in zandbakken gespeeld en ik weet hoe ik de uren kan doden: op vrije dagen steek ik door naar het zuiden, naar de Arabische Zee. Op het strand ga ik uitkijken naar dode negers. Laatst is er daar in de buurt nog een piraat aangespoeld met 153000 Dollar losgeld op zak. Dat is strandjutten met hoofdletters! Je zit alleen met die rottige wisselkoers. Waarom eisen die piraten geen euro’s?


8 reacties

Mosje · 19 januari 2009 op 17:39

Word maar geen columnist joh, dat verdient geen reet.

Krasblog · 19 januari 2009 op 18:11

Niet skimmen maar wel lijkenpikken?

Sorry maar vind het een vreemd verhaal (en zeker geen column).

Misschien moet je niet vijf onderwerpen maar slechts één onderwerp behandelen en daar een column over schrijven.

Krasblog

datmensinkenia · 19 januari 2009 op 19:55

[quote]Ik meld me aan. Ik heb veel in zandbakken gespeeld[/quote]

😆

Een column is het zeker naar mijn mening en leuk ook. Heerlijk leesbaar, en zonder de spel- en taalfouten die zo vaak voorkomen de laatste tijd.

Callar · 19 januari 2009 op 20:00

Elke alinea laten eindigen met een paradox en toch alles coherent laten te lijken is knap, maar het is ook een truukje dus ik ben benieuwd wat je nog meer in petto voor ons hebt.

lisa-marie · 20 januari 2009 op 09:22

[quote]Dat is strandjutten met hoofdletters! Je zit alleen met die rottige wisselkoers. Waarom eisen die piraten geen euro’s?[/quote]
😆 😆

Mien · 20 januari 2009 op 15:45

Leuk debuut. Welkom op CX. Geld verdienen kost energie. Benut je energie dus goed. 😉

Mien

Asberg · 20 januari 2009 op 23:03

Bedankt voor de reacties. Prettig dat dit zo’n actieve gemeenschap is!

Ma3anne · 21 januari 2009 op 22:43

Met al die morele en praktische bezwaren kom je natuurlijk nooit aan een baan waarvan je stinkende rijk wordt. Dat wordt voorlopig nog op zwart zaad zitten, vrees ik. 😀

Leuk debuut!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder