“Goedemiddag, hebt u voor mij een Penthouse zonder kut? En een woordenboek zonder vloeken? U verkoopt tegenwoordig toch ook de Quest zonder voodoo-poppetje? U bent toch zo’n schijnheilige pleurisgristen die zelfs diefstal niet schroomt? Val dood klootzak, met die teringsupermarkt van je.” Opgelucht en met een stralend humeur verliet ik de C1000 aan de Flevostraat op Urk. Kent u de Quest? Dat is de moderne variant van de Kijk. Een zeer lezenswaardig populair wetenschappelijk blad. In de nieuwste editie zat een voodoo-poppetje, dat bij een artikel hoorde. Maar niet in de C1000 op Urk. Daar hebben ze dat poppetje verwijderd. Want sommige klanten nemen aanstoot aan dat poppetje. Weet u waarom? Urk wordt grotendeels bevolkt door streng Gristelijke mensen, en die mogen geen voodoo. Zonet realiseerde ik mij dat ik nóg een appeltje met de C1000 te schillen heb. Want de C1000 haalt toch alles weg waar klanten aanstoot aan nemen? Waarom worden mijn gevoelens dan genegeerd? Even de telefoon gepakt voor een interlokaal gesprek. Met Urk. “Dag. Oplopers hier. U bent toch die supermarkt die poppetjes uit de Quest steelt omdat klanten daar aanstoot aan nemen? Klopt het dat u ook macaroni verkoopt? Van die armeluispasta? Ik vind die troep totaal niet te vreten en ik neem daar dus ernstig aanstoot aan. Uit de schappen die troep of ik steek je zaak in de fik, lamlul!”

Sodemieter toch op. Gristelijke ouderlingen mogen kinderen verkrachten, dat noemen ze predestinatie. Gristelijke vissers mogen een kilo coke per week snuiven, dat noemen ze ontspanning. Maar Gristelijke mensen mogen geen poppetje bij de Quest. Totaal gestoord. Hoe die mensen zo gehandicapt zijn geraakt? Haast iedereen op Urk is getrouwd met zijn achternicht. Urk is het levende bewijs dat inteelt erg nare gevolgen kan hebben. En ze zijn er gek op censuur.

Tsja, inteelt betekent een grote kans op mismaakte kindertjes. Dat overkwam ook een Gristelijk echtpaar uit het Noorden des lands. En laat ik even duidelijk zijn. Ik heb weliswaar een heel grote bek, maar voor het jongetje vind ik het heel verschrikkelijk dat hij zo gehandicapt is. Maar zijn ouders nagel ik graag even aan de schandpaal. Die zijn verhuisd naar Stadskanaal. De school die exact in hun verwrongen Gristelijke waanbeelden past staat een dikke 120 kilometer verderop. In Zwolle. En gehandicapte kindertjes mogen op kosten van u en mij met een taxi naar school. Ja, prima. Maar wat mij betreft geen 120 kilometer heen en 120 kilometer terug. Dat kost 30.000 euro per jaar. Een goede wet, “kinderen met een handicap worden van overheidswege naar school vervoerd”, wordt op die manier gewoon verneukt.

Vindt u het heel raar als ik zeg dat ik liever wil dat mijn belastingcentjes worden besteed aan verpleegsters, onderwijzers en andere goede doelen? Vindt u het heel raar als ik zeg dat ik niet wil dat mijn belastingcentjes worden verspild aan sponsoring van een stel Godsdienstwaanzinnigen? Als dat kind persé op de juiste Nederzweeds Vrijgemaakte Artikel 23-school moet, dan betaalt dat echtpaar de extra kosten maar lekker zelf. Of ze gaan af en toe in de kerk rond met het collectezakje. Hoewel, of je met een paar dubbeltjes en oude knopen nou wat opschiet? En begrijp me goed: 99% van de Hervormden, Gereformeerden, Katholieken, Moslims enzovoort in Nederland is wél goed snik. Maar die paar uitzonderingen besmeuren het beeld van de Godsdienst in Nederland. Zij maken er gewoon een karikatuur van. Een kapitaal uitgeven om te voorkomen dat je kind hoort dat de evolutie wél bestaat, en dat kruisridders niets anders waren dan rondreizende verkrachters en plunderaars, een soort Moslim-fanatici avant la lettre? Die familie in Stadskanaal is gek op censuur.

Weet u, wie ook stapeldol is op censuur? Mabel! U weet wel, die slettebak die met die moordenaar op dat jacht neukte. Eerder liep ik te hoop tegen reli-censuur op Wikipedia. Maar er bestaat ook Oranje-censuur. Deze week werd bekend dat er was gerotzooid met de Wiki-pagina’s over ons koningshuis. En weet u door wie? Door Het Koninklijk Huis Zelve. Want met een computer op het woonpaleis van Trix is de informatie over het maffia-verleden van Mabel weggemoffeld. De zaak is door de Rijks Voorliegings Dienst tot op de bodem uitgezocht. U raadt het nooit: Mabel zélf verneukte de Koninklijke Waardigheid door de belastende informatie op Wikipedia weg te poetsen. Een hoerenstreek. Zo zie je maar weer: eens een hoer, altijd een hoer.

Ik zie hem al helemaal voor me, die advertentie in de Penthouse. “Prinses te huur: pijpen 20 euro, neuken ‘met’ 50, en ‘zonder’ 75 euro”… Alleen jammer dat die annonce in Urk dan weer uit dat rukblaadje wordt geknipt…

Wat is nou erger? Voodoo-poppetjes uit een tijdschrift halen, de gemeenschap een belachelijk bedrag laten betalen voor het Godsdienstwaanzinnige schoolvervoer van je kind, of hoogstpersoonlijk de informatie op internet over je maffia-verleden manipuleren? Ik weet het niet. Volgens mij draait het uit op een gedeelde eerste plaats.
Gelukkig heb ik het telefoonnummer van God: 06-00000001. Ik heb Hem even gebeld. Of Hij even een paar bliksemschichten wilde sturen. Naar Urk, Stadskanaal en een aantal paleizen…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

10 reacties

Lotje · 5 september 2007 op 17:00

Knap hoor, zo’n lange column over zo’n nietszeggend onderwerp. Maar ja, als je er ook zoveel grove woorden bij gebruikt, dan wordt het al gauw lang. Daar begrijp ik zo wie zo nooit iets van dat mensen zo grof moeten zijn om een column te schrijven. Het getuigd niet bepaald van beschaving.Ik ben ook een beetje verbaasd, want toen ik je vorige column: “Stralende ogen” las, dacht ik : Dus hij kan het wel, zonder grof te zijn!
Vooral je laatst zin over je telefooncontact met God, vind ik niet kunnen. Pas maar op dat bij jou de bliksem niet inslaat!

Tot ziens!!!

Lotje

lisa-marie · 5 september 2007 op 17:53

Het raakt precies de kern.

[quote]Gelukkig heb ik het telefoonnummer van God: 06-00000001. Ik heb Hem even gebeld. Of Hij even een paar bliksemschichten wilde sturen. Naar Urk, Stadskanaal en een aantal paleizen… [/quote]
Soms bel ik Hem ook weleens. 😉

Siebe · 5 september 2007 op 17:58

Wiki-aanvulling: gehele Tweede Kamer vermoedelijk en in ieder geval SP en Diederik Samson and the list goes on and on and on…

Op de dag dat levend fossiel Pronk zijn seniele excuses aanbood voor zijn nog senielere uitspraken, stel ik vast dat Stadskanaal een heel eind reizen is vanuit Amsterdam.

[i]Inside joke mode [b]ON[/b][/i]

Heb je misschien zin in een koekje bij de thee Driek?

[i]Inside joke mode [b]OFF[/b][/i]

Gr. 😉
S

pally · 5 september 2007 op 22:03

Nou, Driek, volgens mij is dit een inhaalslag.
Je gooit een aantal onderwerpen die met elkaar te maken hebben op een hoop en steekt er een lekker columnfikkie mee. Van mij mag je, al had je wel veel woorden nodig , deze keer.
Maar ik kan me ook kapot ergeren aan de hypocrisie en bange bij- mekaar- kruiperij van sommige extreme godsdienst fanaten.
Dat Mabel plotseling om de hoek kwam kijken, had ik niet verwacht, Maar, ja, nou kun je minstens weer een maand brave stukjes schrijven voor je werk 😀

groet van Pally

DriekOplopers · 5 september 2007 op 23:49

@ Lotje:

Je bent nogal ontdaan van mijn vrijpostige en grofgebekte manier van schrijven. En daar reageer ik even op omdat ik je reactie erg serieus neem.

Allereerst Driek’s spelwijzer:

Christenen: mensen die de Protestantse, Roomse of aanverwante religie aanhangen.

Gristenen: mensen die door belachelijk of schandelijk gedrag hun mede-christenen te kakken zetten.

Dáár gaat het mij om. Mensen die zich misdragen worden door mij hard aangepakt. En ach, wat is hard… Ik schrijf wat op internet en that’s it. Het échte oordeel over ons aller gedrag vindt op een ander moment plaats, op een andere manier. Kort en goed: ik heb echt helemaal niets tegen religie, en sta daar zelfs sympathiek tegenover. Het zijn de uitwassen waar ik tegen te hoop loop.

En ik hoop echt dat mij mijn vrijpostigheid zal worden vergeven. Geenszins wil ik God beledigen als ik beweer dat ik hem even heb gebeld via het allereerste nulzes-nummer.

En ach, de columnist is een boender, de mens daarachter valt best mee…

@ Siebe:

Ja lekker. Thee. Koek!

@ Pally:

Inderdaad, veel woorden. Nu ben ik weer even beknopt en lief. 😉

lagarto · 6 september 2007 op 07:34

Ik heb er een nachtje over geslapen, Driek. Dat sommige mensen hun afwijkende mening aan de rest op willen dringen ergert mij ook enorm. Verder kan ik kan de boze stijl die je koos best waarderen en ik vind ook enkele woorden en zinnen heel leuk gevonden. Maar, ik vind het gefoeter nogal zwaar tegenover de klappen die je uitdeelt die soms niet helemaal raak zijn. Beetje uit balans, bedoel ik.
Groeten Lagarto

Dees · 6 september 2007 op 17:35

Ik sluit me aan bij lagarto, terwijl ik volgens mij nog mindeer opheb met g/christelijk gedoe dan jij… Iets gedoseerder zou de kwaliteit erg verbeteren, vind ik.

Prlwytskovsky · 6 september 2007 op 18:40

@Driek als mens: zal best te pruimen zijn.

@Driek als columnist: zorgt voor een regelmatige deukgang. 😉

@Deze column? Ach, moet je even doorheen prikken en lezen wat er werkelijk bedoelt wordt.

Bitchy · 7 september 2007 op 06:58

Reageer zelden meer op een column, maar in deze wil ik een uitzondering maken.
Driek, ik vind hem goed! Je machteloosheid over het opdringen van regels en het gemanipuleer komt voor mij heel duidelijk over. Je boosheid is tastbaar en dat mag ook, als er een column over liefde wordt geschreven mag ook de liefde tastbaar zijn, dus waarom niet de boosheid?

Groetjes
Vera

pleuro · 7 september 2007 op 11:06

Godzijdank dat een aantal mensen die hier reageerden met “grof” nog niet lang genoeg hier op het forum aanwezig, en de archieven van eerder gepubliceerde columns nog niet gelezen hebben. “Vrijheid van meningsuiting!” (Ji(e)ha(a)d)

Pas je wel op wanneer je onverhoopt eens een bezoek aan Urk moet brengen? Want werd er op de borst van Theo van Gogh ook niet met een filleermes een brief geprikt??? 😮 😮

Geef een reactie

Avatar plaatshouder