Vorig jaar ben ik er mee begonnen. Niet geheel spontaan moet ik u bekennen, en in den beginne ook wat onwennig en zachtjes fluisterend, maar langzamerhand luider en met een dwingend enthousiasme. Ik ben goeiemorgen gaan zeggen in mijn buurt.

Wat was begonnen als een kleine vergissing op straat, die dateerde uit de tijd dat ik nog in een klein dorpje woonde, werd voor mij al snel een persoonlijke kruistocht, een ware revolutie op het gebied van de ‘common courtesy’.

In mijn oude dorp, een kilometer verderop, kon je geen rolcontainer buiten zetten zonder een aantal goeiemorgens in ontvangst te nemen. Maar hier zijn de regels anders. Een goeiemorgen is enkel toegestaan wanneer je een hondenriem in je hand hebt, of je binnen het 10-metergebied komt van een vrouw, binnen de beperkingen dat de lantaarnpalen aan moeten staan. Een moreel verval wat mij betreft.

Het spijt mij om u als lezer het plezier niet te kunnen bieden van video-opnames, want het was een spectaculair gezicht geweest om de reactie van mijn buurtgenoten te zien op mijn grove overtredingen van deze omgangsregels. Ik had met een ‘fifty shades of gray’ stoeipakje niet meer indruk kunnen maken dan met mijn ongeoorloofde ‘goeiemorgens’.

Echter na een aantal maanden stotterende antwoorden, wegkijkende blikken en lege blikken begon er iets te veranderen. Mijn buurman was de eerste, die mij ’s ochtends vroeg met een trotse blik voor was. ‘Goeiemorgen’ zei hij, het woord proevende alsof hij het eerste hapje proefde van een nieuw gerecht. Samen zeiden we toen ‘Goeiemorgen’ tegen de postbode, en sindsdien brengt de postbode niet alleen meer brieven mee, maar ook een welgemeend ‘goeiemorgen’.

Ik wil u niet in de veronderstelling brengen dat mijn revolutie nu het hele land door zal gaan. Om eerlijk te zijn heeft hij niet verder gereikt dan halverwege mijn straat. Maar in ieder geval hoef ik niet door het leven te gaan zonder een goedbedoelde aanmoediging aan het begin van de dag.

Volgens een onderzoek onder de Telegraaf-lezers staan nederlanders aan het rand van het morele verval. Misschien moet je dit net zo zien als het milieu: het begint toch echt bij jezelf.

Categorieën: Algemeen

8 reacties

Esther Suzanna · 9 mei 2015 op 12:10

Heerlijk stukje! 😀 😀

Kleine schoonheidsfoutjes doen er niks aan af…

Haha…dat stoeipakje. Ik woon ook in een klein dorp waar ik juist gierend gek wordt van het gegoedesmorgensdezemorgen of middag etc…
Ik geef wel braaf antwoord als het niet anders kan. Ik loop vaak blokjes om of focus mij geconcentreerd op het oprapen van een drol met een plastic zakje als die rare buurman eraan komt…

mgjroerdink · 9 mei 2015 op 12:12

Morgûh
Niet meer als normaal in ons buurtje, ff keuvelen over de schutting.
Jarenlang pakketten rond gebracht en vond het echt vreemd als ik een pakje bij de buren wilde afgeven ze elkaar niet kende…..en dan wonen ze pal naast elkaar.
Leuk stukje

Yfs · 9 mei 2015 op 12:36

Leuk onderwerp!

In de States gaan ze nog een stapje verder. Verkopers in winkels vragen je zelfs : “How are you doing? Echter, voordat je goed en wel kunt antwoorden, kijken ze al weer ongeïnteresseerd de andere kant op.

Heel erg leuk geschreven! :yes:

pepe · 9 mei 2015 op 21:37

Goeiemorgu

arta · 11 mei 2015 op 22:28

Geweldig stuk, Fattree en wat mij betreft mag deze gewoonte zich als een olievlek over ons land gaan verspreiden!

Fijn je weer te lezen!

@Pepe: Peepske! Whaddup? Ook goed om jou weer rond te zien scharrelen op het dorpsplein! Koffie?

FatTree · 12 mei 2015 op 00:26

Iedereen bedankt voor de reacties, en alvast een goeiemurguh gewenst 🙂

Mien · 12 mei 2015 op 07:45

Jiskefet zou er wel raad mee weten. Goedesmorgen. Ik vraag me steeds af waar het fatsoen is gebleven van de oude generatie. Ze fietsen me loeihard voorbij op hun accuvolle pedalen racemonsters en schrikken als ik goedemorgen zeg. Ze zeggen nooit meer iets terug. Of waaien de goedemorgen’s aan mij voorbij? Geef mij maar wandelaars, zonder accu.

Dees · 12 mei 2015 op 18:20

Gheghe, heel leuk onderwerp. Ik ben uit Amsterdam verhuisd naar een gemeente waar het goedemorgen gehalte een stuk hoger ligt en ik moet zeggen, ik moest een paar keer slikken. Leuk je weer te lezen dikkeboom.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder