Kort na mijn migratie naar Schotland stond ‘socialising’ hoog op mijn agenda. Aan pubs geen gebrek in dit alcohol minnend, misschien wel alcohol verslaafde, land en welke plek is er nu beter geschikt om nieuwe mensen te leren kennen dan een kroeg?, dacht ik misschien wat naief.

Na een korte verkenningstocht en aangetrokken door de naam had ik al spoedig mijn favoriete stek, King had The Crown gevonden. Een pub gerund door een 23 jarige, omhoog gevallen dokterszoon die dacht met een studiereisje naar de Amazone voldoende levenservaring te hebben om een business als deze te runnen. Daar had ik andere ideeën bij.

Om te beginnen wil ik graag een misverstand uit de weg ruimen. Pubs sluiten niet om 23.00 uur. Dat je er tot die tijd geen hond tegenkomt heeft meer te maken met het feit dat men gewoon is om zich eerst helemaal lam te zuipen alvorens men zich tot de kudde van de pub voegt. Daar waar je in Nederland in een te benevelde toestand enige alcoholische versnapering door het barpersoneel wordt geweigerd, gaan er hier nog minstens tien in.

Terwijl het merendeel van de pubgangers aan de bar met één been probeerde te lopen, danste ik de sterren uit de hemel in mijn euforie Nederland ontsnapt te zijn en spoedig had ik de naam: De Micheal Jackson van Dunoon. Echter low profile zou mijn avonden wat eenvoudiger hebben gemaakt. Mijn hippe dansmoves trokken namelijk veel aandacht van het vrouwelijk geslacht waardoor ik vaak aan hun vriendjes moest uitleggen dat mijn voorkeur uitgaat naar meer smaakvolle vrouwen. Want weer of geen weer, lijn of geen lijn de mode is hier zo kort dat niets aan de fantasie wordt overgelaten. De dames in kwestie kan ik overigens niks kwalijk nemen omdat, door het alcoholmisbruik, nog maar weinig inbeeldingvermogen bij deze vriendjes aanwezig is.

Om 02.00 uur is het dan wel tijd om te sluiten zodat al het volk naar buiten wordt gedreven alwaar een heel peleton wetsdienaren staat te wachten. Indien men in de kroeg niet geslaagd is om een ‘slaap’plek voor de nacht te regelen of men te moe is om de heuvel op te lopen dan is één middelvinger naar oom agent voldoende om in no-time en geheel gratis naar een veilig onderkomen te worden gebracht. Al zijn de kamers sober ingericht en de bedden hard.

Inmiddels is de dokterszoon het bos ingestuurd om bomen te kappen voor The Forrest Commission, misschien meer in lijn met z’n studiereisje. En ik heb de pub attracties hier wel weer gezien. Ik voel me ondertussen voldoende ingeburgerd om de pubs links te laten liggen. Ook met een nieuwe eigenaar blijven de praktijken ongewijzigd zoals elke kroeg hier. Het alcoholprobleem is groot en voor een Nederlander misschien wel moeilijk voor te stellen hoe groot werkelijk. Het zit de Schotten in de genen. Indien u het idee heeft dat ik bepaalde dingen in deze tekst heb overdreven dan nodig ik u van harte uit om hier zelf eens polshoogte te nemen. Lijkt me trouwens erg gezellig, om als nuchtere Nederlanders te genieten van een Scotch.

Categorieën: Algemeen

24 reacties

Mosje · 26 maart 2013 op 18:01

Leuk stukje King, op de een of andere manier komt het gezellig over. Ik vermoed maar zo dat je het erg naar je zin hebt daar!
Maar,.. .ik herhaal mijn vraag: Je Guinevere gevonden? Een smaakvolle Schotse aan je fysieke zwaard geregen?
(voor degenen die bloemrijke taal niet verstaan: ik vroeg onze King of hij al geneukt heeft 😉

  KingArthur · 27 maart 2013 op 11:13

  Goh Mos, ik wist niet dat beantwoording van die vraag zo belangrijk voor je was. Om je nieuwsgierigheid te stillen: nee ik heb geen vaste relatie, geen Guin dus. In mijn behoefte aan nestwarmte neemt deze vogel een ouderwetse warm water kruik mee naar boven. Kan heel heet zijn en lekt niet. Hoewel ik moet toegeven dat ik daar afgelopen nacht een ongelukje mee had. Nee nee, niet bezwangerd hoor maar even dacht ik dat ik weer terug was in mijn jongste kinderjaren. Gelukkig heb ik een keuze aan bedden hier zodat ik de komende paar nachten even in mijn eigen huis logeer om de boel te laten drogen.

Li · 26 maart 2013 op 18:34

De volgende meeting van columnX bij jou King? :-))

Leuk stukje over het Schotse (pub)leven. Goeie titel ook.
Smaakt naar meer. :yes:

  KingArthur · 27 maart 2013 op 11:14

  Li, zou erg leuk zijn om weer een meeting bij mij thuis te organiseren, de deur staat open.
  Ik zou dit podium graag gebruiken om meer te publiceren echter veel van wat ik schrijf is in de categorie: ‘wat me nu is overkomen’. Ik heb het dus niet naar een hoger platform getild om het daarmee interessant te maken voor een breder Nederlands publiek. Ik ben wat terughoudend daarom want ik wil niet beticht worden van prietpraat of lief dagboek verhaaltjes. Ook de nieuwe versie van CX voorziet nog steeds niet van deze rubriek.

Ma3anne · 26 maart 2013 op 20:18

Da’s andere koek dan de gezellige bruine kroeg bij de brede brug te Breukelen.
Jammer, dat dit zo tegen is gevallen, maar wel een leuk verhaal aan overgehouden.

Je schrijfstijl vind ik soepeler dan in je Hollandse tijd. Minder gekunsteld. Nog lekkerder leesvoer zo.

  KingArthur · 27 maart 2013 op 11:15

  Ma3, tegenvallen in de zin van een zinnig gesprek daar voeren, ja. Maar zoals beschreven de pub is een ware attractie. Ik ben daar van de ene in de andere verbazing gevallen en heb er weer een tijd van mijn leven gehad.
  Dank voor je compliment (doet me goed). Ik weet niet zeker of het meer sobere taalgebruik komt door het wegglijden van de Nederlandse taal door gebrek aan beoefening ervan. Ik hoop het niet en denk dat dit gewoon te maken heeft met het feit dat er tussen begrijpen en inzinken ook nog een zee van tijd zit. Want ik neem alle kritiek nog steeds ter harte.

WritersBlocq · 26 maart 2013 op 22:10

Leuke uitsmijter, King. Neem jij ook weleens een Schotse? En droom of schrijf je er binnenkort over, of beide? Eens met Ma3, vind het losse ook lekkerder weglezen.

  KingArthur · 27 maart 2013 op 11:17

  WB, kijk uit dat je een Schot niet Scotch noemt. Daar kan je ze flink mee tegen de schenen trappen. Een Schot is Scottish. Nu heb ik deze vergissing door mijn eigen tekst in de hand gewerkt. By the way had je de vraag voor een nieuwe rubriek al bij de redactie geponeerd of hebben ze je genegeerd?

SIMBA · 27 maart 2013 op 07:21

Toch wel zin om eens poolshoogte te komen nemen hoor, maar het is zo’n eind zwemmen 😀

Mien · 27 maart 2013 op 07:44

Hee King,

Of moet ik zeggen fisher King.
Hengel uitgeworpen in het Schotse?
Stoer en lieflijk tegelijk.
Net als de column.
Alinea vijf is top.
Al een ontmoeting gehad met local Haggis?
Te pruimen?
Hou de rok strak!

Mien

  KingArthur · 27 maart 2013 op 11:18

  Mien, ja Haggis al meermalen gegeten. Met name 25 Januari (Burns supper) is daar uitermate geschikt voor. Haggis die dag, is traditie. Goed te pruimen ook door alle kruiden proef je het orgaanvlees nog maar nauwelijks. De schapemaag waar het traditioneel in werd gedaan is nu vervangen door kipfilet of spek waarin de haggis wordt opgerold.

Bitchy · 27 maart 2013 op 08:05

Zo lust ik er nog wel een paar….;)

  KingArthur · 27 maart 2013 op 11:19

  Bitchy dank voor je reactie en zie ook antwoord op Li

   Bitchy · 29 maart 2013 op 06:47

   Nou dan moet de redactie maar een categorie Prietpraat maken 😉 Mijn verhaaltjes vallen 9 van de 10x in die categorie…Dus kom maar op!

Harrie · 27 maart 2013 op 11:09

Going Dutch is wel toepasselijk voor een Schot. Als je nu een Zeeuw zou zijn King dan was het helemaal een schot in de roos. Met dat laatste zijn de Engelsen dan weer niet blij. Leuke column. Groetjes, Harrie

vanlidt · 27 maart 2013 op 20:28

Als het weer je niet op je zenuwen gaat werken, is het misschien wel goed uit te houden daar in Schotland. Ik ben eens benieuwd. 🙂

Het Engelse woord voor “Bos” is met 1 r, overigens.

  KingArthur · 27 maart 2013 op 23:13

  Dank voor je correctie. En ach dat weer, dat weet je bij voorbaat als je naar het Schotse gaat. De heuvels zijn niet voor niets zo groen.

pepe · 29 maart 2013 op 07:58

Cheers King!

Veel woorden niet nodig, die pluim heb je binnen. Met veel plezier gelezen.

Mup · 30 maart 2013 op 11:53

Well done 🙂 Bottoms up!

Groet Mup

Geef een reactie

Avatar plaatshouder