Stel dat je (in dit geval) gaat samenwonen met de buurvrouw. Ze is in bijna alle opzichten de ideale vrouw. Bijna, omdat je met één ding moet leren leven. Ze heeft geen werk en is financieel berooid.
Iedere boerenlul weet dan dat je, ondanks alle liefde die je krijgt, er financieel op achteruit zal gaan. Je moet jouw budget immers delen met iemand die niks met jou te delen heeft.

Stel dat dit gegeven op termijn teveel ten kosten gaat van jouw levensstandaard. Uit onvrede vraag je haar dan of ze ook wil gaan werken.
‘Tuurlijk’, belooft ze jou, waarna ze geen enkel initiatief toont om daadwerkelijk een baan te gaan zoeken. Iedere boerenlul weet dan binnen no time dat je te maken hebt met iemand die beloftes niet nakomt.

Stel dat je haar familieleden hebt beloofd dat je haar net zolang financieel zal ondersteunen als dat zij bij jou hebben afgedwongen. En jij bent bovendien wel iemand die beloftes inlost. Dan zal je je uiteindelijk moeten schikken naar de nieuwe financiële maatstaf, niet?
Als iedere boerenlul dit nou vooraf weet, waarom ben je dan met haar gaan samenwonen?

Stel, Griekenland is die buurvrouw en jij bent Nederland. Dan ben je ineens niet meer alleen en bepaal jij voor 17 miljoen mensen om te gaan samenwonen met 10,5 miljoen Griekse buurvrouwen. Jan Peter Balkenende besliste dat vanuit die rol voor het Nederlandse volk. Zonder referendum. Nee, je vreet het maar! Vanaf 1999 woont Nederland financieel samen met Griekenland. En dat dat niet goed zou gaan, wist iedere boerenlul, Jan Peter. Dat daarnaast Spanje en Italië een inflatoir effect op de euro zouden hebben ook. Hoeveel was destijds één miljoen lire ook alweer waard? De Europese economie wordt nou eenmaal afgevlakt naar het algemene niveau dat onder die van bijvoorbeeld Nederland lag en ligt.

Na alle toezeggingen van Griekenland, speelt zij nog steeds een kat- en muisspelletje spelletje met alle samenwonende landen. Het is allemaal uitstel van de aanstaande scheiding. En wij kijken in de tussentijd gelaten naar die miljarden verslindende partner die ons als die boerenlul openlijk in het ootje blijft nemen. 700 euro per Nederlandse ingezetene is Griekenland ons momenteel verschuldigd. Dat is p.p. toch een aardige gage om het te ‘mogen’ blijven doen met een opgedrongen financieel overleden buurvrouw.

En dan verbaast voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zich vandaag (19 juni) over de huidige mentaliteit van Griekenland?! Die was voor iedere boerenlul toch al lang en breed duidelijk bij het eerste financiële infuus dat Europa in Griekenland aanbracht?
En laten we het nog eens hebben over de beloofde hervormingen waarmee Griekenland Europa afgelopen februari om de tuin leidde. Dat was wat mij betreft al het sluitstuk van de vechtscheiding. Maar nee, Brussel handelde weer als een benauwd kikkertje. Alsof ze zogenaamd nog steeds niet wist met wie ze te maken had.

Ik zeg met nuchter boerenlullenverstand: ‘Trek als Europa, ondanks de geologische risico’s, de financiële stekker uit Griekenland. Zonder convenant. Opwip wieberen met de buurvrouw die onlangs nog haar buurman heeft beticht van een boef te zijn, omdat hij een lening zag als een lening en niet als een vanzelfsprekende gift.’

 

Categorieën: Actualiteiten

15 reacties

troubadour · 21 juni 2015 op 12:30

Als de terugtrekkende beweging sneller is dan de ejaculatie, dan vindt er geen conceptie plaats. Je moet mekaar wel aanvoelen natuurlijjk. Eh, eens kijken, nu Griekenland..

Esther Suzanna · 21 juni 2015 op 13:42

Sterke metafoor, geen speld tussen te krijgen…

Terugtrekken of een condoom?

😀 :yes:

trawant · 21 juni 2015 op 17:09

Een mooie vergelijking en het slot maakt eens te meer duidelijk hoe we bij de neus worden genomen.

Jan Kees de Jager verzekerde ons indertijd dat we de miljarden MET rente terug zouden krijgen. De Grieken rekken en trekken, een slimme strategie want de kosten van een Grexit zijn voor Europa veel te hoog zowel politiek als economisch.
Maandag volgt er een slap compromis met Griekse beloften die boterzacht zullen blijken te zijn.
Neem er nog maar een Ouzootje op Pierken!
Ik hou wel van dit soort analyses, maakt het voor de lezer weer eens behapbaar1

Mien · 21 juni 2015 op 20:17

:yes:

Meralixe · 22 juni 2015 op 08:26

Hm, in mijn krant stond dat de individuele Belg nog meer betaalt dan de individuele Nederlander?

En dan is er in deze column nog nergens gewag gemaakt van een geil Vladimiertje die zich super vriendelijk met de zaak dreigt te bemoeien.
Europa onder zware druk? Europa onder zware druk. 🙁

Yfs · 22 juni 2015 op 08:47

Om mij (als blondine) iets goed uit te leggen, moet je met metaforen komen. Dat heb jij gedaan… waarvoor dank!

Vanmorgen, in de wachtkamer van de huisarts, sloeg ik tijdens het wachten de krant open, en daar stond met grote letters “Grexit” Met jouw column in mijn achterhoofd heb ik het artikel hoofdschuddend gelezen.

Ik zou bijna zeggen :’beter een verre buur dan een goeie vriend’
😉

Helemaal duidelijk Pierken!! :yes:

Chris · 22 juni 2015 op 10:49

Nou, van de “metafoor” klopt helaas geen reet. Wel mooi bedacht van die buurvrouw, maar het verhaal ligt wat anders. Het is meer zo dat je, als grootgrutter, de knappe buurvrouw, die berooid is, een lening geeft en haar verplicht om alleen uit jouw winkel te kopen. En wel tegen woekerprijzen. Af en toe geef je haar kinderen nog wat smeergeld om mama te overreden om nog meer spullen te kopen.

En als de buurvrouw dan aangeeft helemaal niets meer te hebben en uit de slechte relatie te stappen, dan dreig je haar en geef je haar nog meer leningen waarvan je weet dat die nooit meer kunnen worden terugbetaald, maar als tegenprestatie eis je inzage in haar hele hebben en houden: boekhouding, overeenkomsten met nutsleveranciers, zorgverzekeraar, etc. Zodat je kunt eisen dat ze ook die bij door jou gecontroleerde instanties onderbrengt.

Dit heeft de EU niet alleen bij Griekenland geflikt. Kijk naar de kilometerslange geluidswanden langs de snelwegen in Polen, waar niemand woont. Neergezet met EU subsidies waar niet de Polen (op een corrupte bestuurder na) maar het bedrijfsleven uit voornamelijk Duitsland hebben geprofiteerd. Zui-Italie, Spanje en Portugal idem dito. Kijk naar de royale 6-baanswegen waarop bijna geen auto te bekennen is. Daar heeeft de lokale bevolking helemaal niets aan, maar een verdwaalde maffiabaas en – wederom – het bedrijfsleven in Noord-Europa zijn de lachende derde,

Over de bedenkelijke rol van Goldman Sachs die de Griekse overheid adviseerde, maar zelf miljarden heeft verdiend aan de obligatiecrisis die het verval inluidde is in de “metafoor” ook geen plaats.

Ik vind de “metafoor”meer een Telegraaf pamflet, die niet zo zeer getuigt van inzicht, maar het slaafs volgen van de ongeinformeerde berichtgeving in de media.

Rvpcc · 22 juni 2015 op 15:04

Stevig geschreven. Je verwoord ook de mening van velen! :reallyangry: Maar niet altijd feitelijk juist, net zoals Chris aangeeft.
“Inflatoir effect op de euro.” Maar hoe hoog is de werkelijke inflatie in Nederland? Nog steeds heel laag, beneden 3%. Probleem is wel, dat de spaarrente, zeker met heffingen daarop, nog lager is dan de inflatie. Het is niet zeker of we daar de Euro de schuld van kunnen geven. Overigens, de Italiaanse inflatie is sinds 1998 pas 1 keer boven 4% geweest, en dat was midden in de 1e kredietcrisis van 2008-2009. Sinds 1990 is een piek van net onder 7% nog wel voorgekomen, maar dat is in Nederland niet anders. (Kijk bijvoorbeeld op http://www.tradingeconomics.com)
“De Europese economie wordt (…) afgevlakt naar het algemene niveau.” Je bedoelt waarschijnlijk die van de Eurozone, maar dan nog is dit onjuist. Als de echte verwachting was, dat Nederland en Duitsland zouden gaan middelen met Griekenland en Portugal qua welvaart, dan hadden deze twee niet voor de Euro gekozen. Ze hadden vetorecht – maar ze zagen een manier om hun exporten voordeliger te maken, wat goed was voor hun economie, en namen daarbij de nadelen en risico’s voor lief.
“Opwip wieberen met de buurvrouw die onlangs nog haar buurman heeft beticht van een boef te zijn” – Dit is niet je sterkste zin, er staan zeker twee fouten in. Daarmee benadruk je wel de passie waar je mee schrijft. 😉

Pierken · 22 juni 2015 op 20:09

@troubadour, Esther Suzanna, Mien: Dank voor jullie reacties.

@trawant: Er moet nog doorgerekend worden. Geen knopen vandaag, dus. Zelfs geen boterzacht compromis. Maar jouw voorgevoel deel ik helaas.

@Meralixe: Is inderdaad wel een risicootje waarbij je in de achteruitkijkspiegel moet blijven kijken…

@Yfs: Ik voel een UvdM’tje aankomen? Och, net te laat! Maar wel een toepasselijk nieuw spreekwoord rijker.. 🙂

@Chris: Of deze metafoor wel of niet klopt kan jij niet beoordelen. Dat komt omdat ook jij blijkbaar onvoldoende kennis hebt van het geheel. Dat je die wel pretendeert te hebben, maakt jouw reactie nou niet bepaald intellectueler dan de inhoud van deze column.

Een aantal ‘details’ die je noemt dekt zeker de lading niet. En als je daarnaast op het ene inzoomt, sla je het andere over. Het uiteindelijke meta-niveau valt door weinigen nog uit te leggen. Ook niet door mij. Ik heb ook de benodigde kennis van zaken niet. Dat ik dat wel pretendeer met deze column is inherent aan hoe ik dit wilde samenvatten in columnvorm. Tijdens mijn (blijkbaar onvoldoende) voorstudie realiseerde ik me dat de optelsom te groot is en de uitkomst iedere keer anders. In die vorm valt er van alles te verdedigen dan wel aan te vallen. Zoom aan de andere kant dan ook in op Griekenland zelf, alwaar er bijvoorbeeld pensioenen zijn uitgekeerd aan mensen die al lang en breed overleden waren. Alwaar ze huizen half afbouwen, want als die klaar zijn, dan moeten ze er belasting over gaan betalen. Zo kun je het dus ook aan de andere kant overal heen schrijven.

De basis van deze column was de vraag of Griekenland wat wilde gaan doen aan het begrotingstekort binnen hun economie. Dat zou dus gaan gebeuren conform toezeggingen die afgelopen januari/februari werden gedaan. Als de beloofde hervormingen vervolgens niet serieus genoeg worden opgepakt, beloof die dan niet en kom zeker niet ineens met een lulstelling, dat leningen als vanzelfsprekend donaties dienen te zijn, want anders wordt je als geldschieter als een boef weggezet.
Zoals ik het zie, ligt het probleem voornamelijk in het verschil tussen kunnen en willen. Daar hoef je niet perse een krant, zelfs geen Telegraaf, voor te lezen om te weten dat daar de schoen wringt. En dan kun je zoals jij nu doet er alsnog een intellectueel plasje over willen doen, maar dat komt mij meer over als hoog van de toren blazen.

@Rvpcc: Hier kan ik wat mee. Dank voor de goed onderbouwde en constructieve aanvulling en correcties. Dan lopen we dus langzamer leeg dan ik had gesteld vanuit mijn boerenlulverstand.

Esther Suzanna · 22 juni 2015 op 21:56

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32744_vijf_jaar_voorgelogen_over_griekenland/

Is ook maar weer een ‘opinie’. De waarheid ligt in het midden of elders..

Chris · 23 juni 2015 op 17:30

Voor wie wat verder durft te kijken dan de populistische neus lang is, dit artikel kwam ik vandaag tegen in mijn mailbox: http://ewaldengelen.blogspot.nl/2015/06/vijf-jaar-voorgelogen-over-griekenland.html

Pierken · 23 juni 2015 op 17:53

Dan heb ik eerlijk gezegd toch meer met de opinie hierboven die Esther Suzanna gisteravond al met ‘ons’ populisten deelde, Chris.

    Chris · 25 juni 2015 op 09:33

    O, hahaha. Moet toch meer aandacht gaan besteden aan de reacties op de stukjes 🙂

Dees · 24 juni 2015 op 09:38

Het is inderdaad de verwoording van de gangbare mening en in die zin ook een ietwat gemakkelijk stuk. Wel goed geschreven en de discussie met tegenbelichting informeert mij weer verder over het feit dat ik te weinig weet om een hard oordeel te roepen over de Grieken en overige Europeanen.

arta · 25 juni 2015 op 08:57

Ik ben dol op goed uitgewerkte metaforen, zo ook deze.
Mooi geschreven en nogmaals, deze metaforen doe je goed!

Mijn actuele kennis is niet up to date, (lang leve Trawant’s gedichtjes, die houden me nog een beetje in deze tijd, haha) dus inhoudelijk reageren is niet handig.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder