Vandaag las ik in de Stentor de kop: Chatten en internet laten tieners groeien. Uit het stukje bleek dat tieners zich op internet stoerder of ouder voor doen dan ze zijn. Ook nemen ze vaak een ander geslacht aan. Ze willen kijken hoe anderen op hen reageren. Ik kan me best voorstellen dat tieners het leuk vinden om met vrienden en vriendinnen te chatten. Als aanvulling op het fysieke contact. Het wordt wel bedenkelijk wanneer die jongelui zich anders voor gaan doen dan ze werkelijk zijn. Ouder en seksueel variabel. Dan gaan ze zich begeven in werelden die verwarring stichten en waar ze nog niet aan toe zijn. Het heeft in verscheidene gevallen al geleid tot misbruik van de bovenjarige tiener door volwassenen die juist weer in een puberaal stadium zijn blijven steken en ver achterlopen op hun werkelijke leeftijd.

Verwarrend? Pas echt verwarrend wordt het wanneer je ongebreideld op sites als Second Life kunt ronddolen met een zelfgekozen identiteit. Opvallend veel goedgeproportioneerde twintigers lopen daar rond. Werkelijk alles zit in de juiste hoeveelheden op de juiste plaatsen. Allemaal figuurtjes met verschillende kleurtjes haar, verschillende neusjes, oortjes, brede schouders, gevulde borsten. Ondanks de verschillen zijn het toch ook weer klonen. Klonen van het perfecte mensbeeld.

En met dat perfecte ik wordt dan vaak meer tijd doorgebracht dan met ons eigen onvolmaakte ik. Een derde van de miljoenen SL-ers blijkt meer dan 30 uur per week op deze manier achter de pc door te brengen. Zou het soms ook verslavend kunnen werken?
Het lijkt me overigens wel een enorme afknapper wanneer je ’s avonds, na 5 uur onafgebroken perfect te zijn geweest, je gezicht bij het tandenpoetsen aanschouwt. Waar komen die zeiloren en grote neus nu ineens vandaan? En die vierkante rooddoorlopen ogen en dat beugelbekkie… Je zou er spontaan een nachtmerrie mee kunnen fokken.

Wat SL verder erg aantrekkelijk maakt is het geld dat er uitgegeven en verdiend kan worden. De zogenaamde Linden dollars, genoemd naar het Linden Lab waar deze virtuele wereld is uitgevonden. Voor één echte dollar koopt een speler ongeveer 315 Linden Dollars. Door spullen te maken, bouwen en daarin te handelen kan er ook geld verdiend worden. De eerste reële SL-miljonairs zijn er al.

Hoe zou de toekomst van zo’n virtuele wereld er uit zien?
Met alle sekswensen en miljonairsdromen, die op dat internet nu ineens binnen een handomdraai (of is het nieuwe woord “handomgraai” hier meer op zijn plaats?) te verwezenlijken lijken, kan het niet anders of die ideale SL wereld gaat steeds meer op de echte wereld lijken. Sterker nog: gaat haar in misdaad overtreffen! We zijn immers grotendeels anoniem. Vergelijk het met deelnemen aan het verkeer in een auto met getint glas. Dat kan van de vriendelijk groetende buurman zomaar een toeterende, bumperklevende, grootlichtseinende, middelvingeropstekende wegtiran maken. Mijn buurman heeft ook zo’n buurman.

Nee, al met al kan ik weinig positiefs zien in dat hele SL gedoe. En ook niet in het experimenteren van die tieners met hun identiteit.

Brede mannelijke schouders als onderdeel van een bovengemiddeld lange, sportieve jongeling met een krachtige kaaklijn. Of lange vrouwelijke benen onder een oogstrelende bovenkant met de juiste cupmaat.

Zou de Stentor dat bedoeld hebben met het “groeien” van onze pubers?

Happyturf


10 reacties

nighthawk · 28 november 2007 op 13:15

[quote]Dat kan van de vriendelijk groetende buurman zomaar een toeterende, bumperklevende, grootlichtseinende, middelvingeropstekende wegtiran maken. Mijn buurman heeft ook zo’n buurman.[/quote]

Dit vond ik een hele sterke zin.

Ineke · 28 november 2007 op 14:17

Ik heb een blauwe maandag als consultant van een grote uitzendonderneming gewerkt in SL. Een op z’n zachts uitgedrukt bijzondere wereld waarin ik mij nooit op mijn gemak heb gevoeld. Leuk dat je er met je column aandacht aan besteed. [quote]En met dat perfecte ik wordt dan vaak meer tijd doorgebracht dan met ons eigen onvolmaakte ik.[/quote]
Goed punt en goed geschreven!

Groeten,
Ineke

DreamOn · 28 november 2007 op 14:48

Inhoudelijk een ijzersterke column, en bovendien nog heel humoristisch geschreven ook!
Mijn complimenten,

Groetjes DO.

KawaSutra · 28 november 2007 op 18:11

Prima column! Alleen die ‘buurman’ al! 😀

Grumpy-old · 28 november 2007 op 18:53

Die getinte ruiten heb ik aangeschaft sinds dat ik niet eens meer ongehinderd kan neuspeuteren in de auto zonder dat er een column aan gewijd wordt 😀

Leuk stuk. Zonder meer.

Greetz
Grumpy old man

weathergir · 28 november 2007 op 19:41

De internet-fokkerij… Het is eng, als je je bedenkt dat de eeuwenoude drang om te klonen ten behoeve van een Überras nou net weer even geluwd was…

[quote] Je zou er spontaan een nachtmerrie mee kunnen fokken.[/quote]

😆 Geweldig geschreven!

pally · 28 november 2007 op 22:05

Je legt de vinger precies op een actuele zwakke plek, Happyturf! En je doet dat met verve en humor.Topcolumn! :wave:

groet van Pally

champagne · 29 november 2007 op 06:47

Zonder meer een goede column met heerlijke zinnen erin!

Mup · 29 november 2007 op 15:18

Bloedlink inderdaad, vanachter een anoniem toetsenbord helemaal los kunnen gaan. Niet alleen de jeugd, ook de ouderen, de zogenaamde volwassenen, erg sterk stuk,

Groet Mup.

Trukie · 30 november 2007 op 00:08

Nou is De Stentor wel vaker wat vaag en onvolledig, zie de internetreacties onder de items, sprak een lorgenootlezer. Maar met jouw column er bij wordt het beduidend indringender.

Aan de andere kant slinken oudere jongeren er weer door zich jonger en slanker voor te doen en hun intelligentia daar te verkwanselen 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder