Hoe meer KingArthur erover nadacht hoe meer hij zich in de maling genomen voelde door het meest abstracte begrip dat hij kende. Een begrip dat ook nog eens velen in deze samenleving stevig in zijn greep houdt, de tijd. Er klopt volgens hem namelijk geen zak van. Een voorbeeld: de tijd vliegt zo had hij middels een gevleugelde uitspraak vernomen. Als hij nu eens met een constante snelheid richting het westen met de tijd mee zou vliegen dan zou deze voor hem stil moeten staan. Toch werd hij ouder. Volgens de King is er dan ook maar één klok en dat is de biologische klok. Ook zijn er slechts twee relevante tijden, de tijd van komen en de tijd van gaan. Wat hij dan ook maar niet begreep is bijvoorbeeld een opmerking als: het is de hoogste tijd. Pardon, wordt hier de tijd van gaan bedoeld? En loopt degene die dat tegen hem zegt met moordplannen op KingArthur rond? Vergelijkbaar is de uitspraak: ik kom tijd te kort. Is deze persoon in kwestie levensmoe en loopt deze met plannen rond om zijn openstaande levenstaken niet meer te vervullen of heeft zo iemand werkelijk een zesde zintuig?

Het zijn misschien geen goede voorbeelden maar de King is hier wel zeker serieus over. Want wat kunnen de mensen zich toch opwinden als ze, op een voor hen belangrijke afspraak, vijf minuten te laat komen. En wat te denken van de ergernissen wanneer een trein niet op tijd rijdt? Zolang deze op de rails rijdt vindt KingArthur het al lang best.

Wat hij wil zeggen is: mensen, maak je niet zo druk! Want dat is slecht voor het hart en gaat daarmee weer ten koste van de tijd die we hier hebben. Overal zijn klokken maar nergens is nog tijd voor. Dus stop de tijd, weg met die tijdmachines! Dat zou het leven heden ten dage een stuk aangenamer kunnen maken. Het is toch immers zo dat gezelligheid geen tijd kent? Hoe iemand zijn leven indeelt is voor ieder vrij te bepalen maar zadel hem alstublieft niet op met andermans problemen.

Categorieën: Algemeen

7 reacties

Falco · 14 februari 2005 op 07:37

En neem naast de tijdmachines ook meteen alle mogelijke spullen mee waarmee tijd kan worden vastgezet, zowel papieren als elektronische varianten.

WritersBlocq · 14 februari 2005 op 09:16

[quote]Wat hij dan ook maar niet begreep is bijvoorbeeld een opmerking als: het is de hoogste tijd. Pardon, wordt hier de tijd van gaan bedoeld?[/quote]
Nadat men is gekomen is de tijd van gaan gekomen…?!
Bij de tijd deze column King, super!

koekoek · 14 februari 2005 op 09:30

Goed gesproken King, we moeten meer onthaasten en meer bezinnen.
Ik had vroeger ook een erg druk leven, je raast dan door de tijd maar vergeet daarbij te genieten van het leven.

Ma3anne · 14 februari 2005 op 11:33

Het woord ’tijd’ is een leuk onderwerp om over te filosoferen. Het leukst vind ik, dat je het begrip tijd helemaal kunt wegredeneren en dat tijd eigenlijk dus helemaal niet bestaat.
Tijd is een relatief begrip. Enkel een afspraak tussen mensen, maar geen fenomeen op zich.

maar toch:
Je kunt er een hele tijd zoet mee zijn; je kunt tijd winnen, want tijd is geld; je kunt de tijd doden, over tijd zijn, je beste tijd gehad hebben, je kunt uit de tijd zijn en alsnog je tijd uitzitten.

Grappig, dat je met iets wat niet bestaat zoveel kunt doen!

🙂

Mup · 14 februari 2005 op 14:54

Pff, heb jij me even aan het nadenken gezet. Daar moest ik even tijd voor vrij maken. Met alle plezier, overigens,

Groet Mup.

sally · 14 februari 2005 op 22:03

erg leuke column.

groet
Sally

pepe · 15 februari 2005 op 22:55

Sinds ik geen horloge meer draag, geen werkende mobiel met tijd meer heb, leef ik meer op gevoel. Als het donker wordt ga ik slapen en niet eerder dan bij een zonnetje en zo’n 15graden, kom ik ’t bed weer uit! 😉 (voor dit berichtje heb ik een uitzondering gemaakt en was even wakker toen het donker was).

Heerlijk tijdloos leven, dat zeker.
Alleen jammer dat school, werk en alles om me heen daar niet aan mee wil doen. Dus is het toch af en toe klok kijken geblazen hier.
Gelukkig nu een weekje schoolvakantie hmmm.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder