Het parlementaire overleg tussen Nederland, Aruba en de Antillen op Curaçao is op de eerste dag al mislukt, het zou een 3 daags overleg worden dat elk halfjaar gehouden wordt. In dit overleg zouden de staatkundige verhoudingen aanbod komen. Saba, Bonaire en Sint-Eustatius zouden een Nederlandse gemeente worden, Curaçao en Sint Maarten zouden een status apart krijgen net als Aruba heeft sinds 1986. Nederland saneert daarbij de staatsschuld van 2,2 miljard in ruil voor toezicht op overheidsfinanciën en rechtshandhaving. Volgens de Antilliaanse delegatieleider Pedro Atacho heeft een informeel overleg de partijen niet nader tot elkaar kunnen brengen omdat het Antilliaanse parlement een motie aannam waarin het Nederlandse delegatielid Brinkman (PVV) de toegang van het Antilliaanse parlementsgebouw wordt ontzegd. Pas na het aanbieden van zijn excuses zou Brinkman weer toegang krijgen tot het gebouw. Brinkman deed uitspraken als: ‘De Antillen is grotendeels een corrupt boevennest’. Ook bood hij de Antillen aan op marktplaats.nl. Op zich niet zo erg toch, de Antillen hebben nu eenmaal een schuld van 2,2 miljard en politiek gezien loopt het ook niet op rolletjes, de kans dat iemand het koopt lijkt me vrij klein. Met het oog op het Koninkrijk der Nederlanden dat uit 3 deelstaten bestaat, namelijk Aruba, de Antillen en Nederland, zou het schokkender zijn wanneer Aruba en de Antillen Nederland op marktplaats.nl zetten. Want Nederland is wel een welvarend land, met een enigszins stabiele politiek. De Antillen en Aruba zouden met dat geld in 1 keer de hele staatsschuld af kunnen lossen, en dan houden ze nog aardig wat over.

Het voorstel om het parlementaire overleg naar Aruba te verplaatsen schoot in het verkeerde keelgat bij de Antilliaanse delegatie.’Zolang Brinkman zijn excuses niet aanbied wordt de toegang tot het Antilliaanse parlementsgebouw hem ontzegd, zonodig met sterke arm’. Brinkman weigert zijn excuses aan te bieden.
Het lijkt wel een kleuterklas, een kleuter doet een uitspraak, de leraar voelt zich aangesproken, en de leerling moet op de gang en mag pas weer de les in nadat hij zijn excuses heeft aangeboden. Ik zou zeggen, wordt eens volwassen.


7 reacties

pally · 9 januari 2008 op 14:44

Omdat het ‘actueel’ betreft, lees ik over de fouten heen, Sydney.
Ik ben het niet helemaal met de strekking van je column eens.
Ik geloof niet dat je wanneer je als welvarend land iets te bieden hebt, financieel bijvoorbeeld, je je mag permitteren onbeschoft te zijn. Respect is mijns inziens altijd wederzijds en anders waardeloos. Ik vind de uitspraak van Brinkman onbeschoft en grof.
Als je iets dergelijks aan de kaak wilt stellen, dan kan dat ook in andere bewoordingen.
Nu gaat het niet meer om de inhoud maar om de manier waarop iets gezegd is.
Als ik praattte als Brinkman zou ik zeggen : Wat een platte boerenlul!
Maar dat doe ik niet natuurlijk. Dus ik zeg: Meneer Brinkman, zou u uw zeer geprononceerde mening misschien ook beschaafd kunnnen uiten? 😀

groet van pally

overigens best goed geschreven column

sidneydb · 9 januari 2008 op 14:59

[quote]Want Nederland is wel een welvarend land, met een enigszins stabiele politiek. De Antillen en Aruba zouden met dat geld in 1 keer de hele staatsschuld af kunnen lossen, en dan houden ze nog aardig wat over. [/quote]

Met [i]welvarend[/i] bedoel ik hiermee dat Nederland meer waard zou zijn. En niet dat als je een welvarend land ben je ineens onbeschofte taal mag uitkramen. Verder is de uitspraak van Brinkman op zich niet verkeerd, alleen bij de presentatie kan je wat vraagtekend bijzetten.

Groet Sidneydb

Mup · 9 januari 2008 op 16:05

Brinkman heeft zich op de kaart willen zetten, kende hem voor deze uitspraak niet, en wil hem na deze uitspraak ook niet meer kennen. Ik had liever gezien dat men in discussie was gegaan met die butskop, alhoewel ik me afvraag of dat nut had gehad. Alle energie die in deze ‘affaire’ gestopt wordt kan beter in de samenleving gestopt worden. Eenderde van de bevolkong leeft hier n.l. nog steeds onder de armoede grens,

Goed stuk, groet Mup.

Grumpy-old · 9 januari 2008 op 20:27

koloniale politiek heb ik nooit wat van begrepen. Dat stamt nog uit de tijd dat iedereen een oom had die pater was of missionaris. Of een tante die non was , en negers nog “nikkertjes” genoemd mochten worden. De tijd dat Kuifje niet als rasistische literatuur beschouwd werd.

Ben het volledig eens met je conclusie

Greetz
Grumpy

KawaSutra · 9 januari 2008 op 20:51

Je kunt je wel afvragen wat een kleuter in een dergelijke delegatie doet. Als er al een kinderlijk eenvoudige oplossing was dan was die wel al gevonden. Provoceren heeft nog nooit iemand verder geholpen.

sidneydb · 9 januari 2008 op 21:33

nee, ze gedragen zich als kleuters.

KawaSutra · 12 januari 2008 op 01:51

[quote]nee, ze gedragen zich als kleuters.[/quote]
Ja, hèhè.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder