27-8-2014

Vandaag stond er in de Volkskrant een interessant stuk over Haat-imams, zoals minister Asscher van Integratie de haatzaaiende Imams in Nederland noemt. De Staat zal zonodig hard optreden, zegt hij. Een concreet plan volgt over twee weken.

Het komt volgens Asscher hier op neer: de samenleving moet door de Staat beschermd worden tegen radicalen. De overheid moet optreden. Imams krijgen geen visum meer als ze hier haat willen komen spreken. Nederlandse Imams die haatzaaien wil hij ‘het leven lastig maken.’ Zij zullen voortdurend hinderlijk worden gevolgd, net als notoire criminelen.

Wellicht overbodig te vermelden: De PVV wil ze oppakken, vastzetten of het land uit gooien.

 

Waar hebben we dit soort retoriek toch eerder gehoord? O ja, dat is waar ook: bij de bestrijding van pedofielen in Nederland. ‘Sluit ze op. Verbied de partij. Gooi ze de stad uit.’ Wat je niet ziet, bestaat niet. Opgelost.

Laten we even bij de radicale moslims, de fundamentalisten, blijven. Het is natuurlijk evident dat het zo niet langer kan, daarover geen discussie. Criminelen horen in de gevangenis. Maar is de aanpak van onze zelfbenoemde beschermheer, de Staat, daarmee effectief? Moeten we imams gaan najagen? Wordt het daarmee veiliger in de wereld? De afgelopen decennia is gebleken dat de Islam, ondanks de repressie van het Westen, in zijn algemeenheid enorm is gegroeid. De moslimfundamentalisten zijn ons alleen maar meer gaan haten.

Moeten we deze geëigende methode dan onwillekeurig voortzetten?

Welnu, de oplossing voor dit alsmaar aanzwellende probleem moet naar mijn idee in een geheel andere richting worden gezocht. Hoger. Bij absurde problemen passen absurde oplossingen. Wees slimmer dan je tegenstander, ga ze niet nadoen. Symptoombestrijding werkt blijkbaar niet, het probleem zal met wortel en tak moeten worden uitgeroeid: bij het paradijs. Het paradijs? Ja, inderdaad. Het klinkt irreëel en wereldvreemd, maar de fundamentalisten geloven werkelijk  – en velen met hen – dat zij na hun martelaarschap in het paradijs belanden, met zeventig maagden. Dat is het probleem. Hen op andere gedachten proberen te brengen helpt niet, bombarderen ook meestal niet, en van de westerse retoriek is allang niemand meer onder de indruk (incluis de westerling zelf). Het paradijs is te verlokkelijk. Er zal verwarring moeten worden gesticht, weifeling, onraad. Men zal het probleem vernuftiger moeten benaderen.

Maar hoe dan, in hemelsnaam?

Nou stel, het Westen, met haar overvloed aan intelligentsia, zou het eens voor elkaar krijgen om verspreid over de wereld diverse prominente, in de moslimgemeenschap gezaghebbende, figuren aan hun zijde te krijgen (desnoods door omkoping); in zo verre, dat zij zullen verkondigen de Heilige schrift al die tijd niet geheel zuiver te hebben geïnterpreteerd. Een archaïsche taalkwestie. Puur semantisch. Het paradijs blijkt toch een andere, guurdere plaats dan al die tijd werd gedacht. Bovendien (een detail) het woord ‘maagd,’ blijkt achteraf anders te moeten worden geduid; het betekent, weten zij nu met zekerheid, zoveel als ‘travestiet.’

Daar sta je dan als fundamentalist met je bomgordel, klaar om de ongelovigen der aarde een les te leren. Het martelaarschap krijgt toch ineens een heel andere lading. Zeker als het gerucht gonst, dat van een recente hemelvaart een zeer hoogstaande imam is wedergekeerd, met opvallend veel pijn in zijn achterwerk.

 

In een surrealistische wereld kan men niet ongestoord realistisch blijven. Repressie werkt averechts. Leve de revisie van het paradijs!  

 

 

 

Richard Brand


Richard Brand

Brand (1968) is geboren te Rotterdam-Delfshaven en woont momenteel in Schiedam. Sinds 1999 is hij werkzaam als bevelvoerder bij de brandweer in Den Haag. De studie Cultuurwetenschappen heeft hij niet volledig afgemaakt, maar in zijn vrije tijd studeert hij aan de Open Universiteit. Daarnaast brengt hij, in samenwerking met De Nieuwe Uitgeverij, zijn roman ‘Iva‘ uit: een verhaal over de zoektocht naar wat kunst is. De gebeurtenissen in het leven van de hoofdpersonage, Stan Weideveld, leiden de lezer via intrigerende scènes naar een oplossing.

16 reacties

Meralixe · 28 augustus 2014 op 18:41

Ik zou me er nooit aan wagen dergelijke wereldproblemen via wat vergezochte humor te bekritiseren.

En toch, die voorlaatste alinea, daar sta je dan…enz… is best wel grappig. 😀

troubadour · 28 augustus 2014 op 21:36

Humor of ernst?
Wat voor idiote streken zou ik wel niet uithalen, wanneer ik er van overtuigd zou geraken dat er slechts drie maagden op mij zouden wachten in het hiernamaals. Nooit zou ik me die af laten pakken!
Nee hoor, gewoon bestrijden die extreme radicalisten, met de Japanse kamikazepiloten valt het toch ook mee sinds 1945?
Die rijden gewoon tevreden rond in hun Toyota.

johnnybackseat · 29 augustus 2014 op 01:53

Op grond van de feiten die er liggen, zou ik persoonlijk geen betere oplossing kunnen verzinnen dan bovenstaand verhaal. Zoek het inderdaad bij de mensen die daadwerkelijk invloed hebben op de jongens van 18 die met een bomgordel om staan. Europa en de VS zullen nooit met een dergelijke oplossing gaan komen, aangezien de economische belangen en het gevaar voor een nieuwe 9/11 belangrijker zijn.

Ik waardeer je humor en geestelijke inslag enorm en kan met een glimlach je stuk lezen, ondanks de ernst van de zaak.
Voor de normale sterveling gebruik je wellicht iets teveel ‘moeilijke’ woorden. Heerlijke column

Frans · 29 augustus 2014 op 02:33

Je kunt ze ook gelijk geven en dan voorhouden dat er veel meer vrouwen in het paradijs moeten zijn dan mannen. Aangezien er in het aardse leven ongeveer evenveel vrouwen als mannen zijn, komen dus heel veel mannen niet in het paradijs.
Bovendien zou je ze er op kunnen wijzen dat hun schepper ze met een vrije wil heeft geschapen en ze zich dus niet achter de wil van een ander kunnen verschuilen. Helpen zal het waarschijnlijk niks. Het doet er uiteindelijk ook niet toe omdat er volgens mij meer Nederlanders zullen sterven door de bezuinigingen op de gezondheidszorg dan door terrorisme.

Mien · 29 augustus 2014 op 07:31

Bijzonder schietgebed voor een actueel probleem.
Met de mantel der liefde bedekken werkt altijd.
Goede column.

evil-ine · 29 augustus 2014 op 12:08

Scherp geschreven. Dat mag ook wel met dit scherpe onderwerp. Ik kan je mening goed volgen, maar heb enige moeite met de humoristische toon te volgen zodra je het over de oplossing hebt. Maar dat zegt misschien meer over mij, het is een ontzettend naar probleem op deze wereld dat erg diep geworteld is.

    Richard Brand · 29 augustus 2014 op 17:57

    Dank voor de feedback!

      Meralixe · 29 augustus 2014 op 18:51

      Kijk Richard, van mij MOET het niet maar als je, als de reacties er staan de boel afsluit met een “dank aan iedereen,” dan zullen we het ook wel begrijpen hoor. 🙂
      Bovendien is een ‘dank je’ enerzijds zeker een mooie beleefdheidsvorm maar als het zowel onder een positieve als een negatieve reactie terug te vinden is, dan weet de lezer aan geen kanten hoe ver de columnschrijver mee gaat in de gegeven opmerkingen. Toch?
      En, nu niet flauw doen door ook onder deze reactie een ‘Dank voor de feedback’ te plaatsen AUB. 🙂

Dees · 31 augustus 2014 op 14:18

Hmmm, grappig en scherp. Alleen ga je misschien voorbij aan de mogelijkheid dat dit een geheel nieuwe doelgroep kan aantrekken.

De statistieken hebben mij ook altijd ten zeerste verbaasd. Vooral ook omdat een maagd eenmalig is. Of zouden ze de boel weer herstellen na ‘gebruik’?

Richard Brand · 1 september 2014 op 20:21

Zo ver wordt vast niet gedacht! (met die doelgroep moet ik inderdaad een beetje oppassen)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder