De wereld is er weer een stukje beter op geworden. Eén van de vriendjes van de Hofstadgroep is dood. Prima. Opgeruimd staat netjes. Wel jammer dat er twee politiemensen zware verwondingen hebben opgelopen. Ik hoop dat Allah in de hel 72 buitengewoon lelijke maagden heeft achtergehouden om die Bilal B. eens even flink uit te wonen. De Amsterdamse achterbuurt die “Nieuw West” heet is voorlopig weer in rep en roer. Bilal B. vond het nodig om een politiebureau binnen te lopen, en wild op twee agenten in te steken. Gelukkig werd hij door een van die twee agenten doodgeschoten voordat hij er een kon vermoorden. Bilal had ondanks zijn jonge leeftijd al een poos vastgezeten voor een stevig geweldsmisdrijf. Daarnaast had hij een aantal zaken op zijn kerfstok, die voorzichtig als “vermogensdelicten” worden omschreven. Maar ook een belangrijk detail is het feit, dat Bilal vaste klant was bij de Valeriuskliniek. Dat is het gekkengesticht van Amsterdam. In de wandelgangen werd hij daar trouwens niet met zijn echte naam aangeduid. Iedereen noemde hem Debilal. Als het allemaal niet zo treurig was, zou je er hard om kunnen lachen. Een geestelijk achtergebleven Mohammedaan.

Geestelijk minderbedeelden van Hollandse komaf hebben hun eigen toevluchtsoord. De Josti-band. Met z’n allen maken ze buitengewoon lelijke muziek, en af en toe hebben ze een speciale feestuitzending bij de NCRV. Maar de mentaal gehandicapte muzelman doet niet mee met de Jostiband. Nee, die beweegt zich in de periferie van de Hofstadgroep. De Hofstandgroep, u weet wel, dat is die club die vanuit een Haagse huurwoning handgranaten naar agenten smijt, en bij de rechtbank voor de deur een persfotograaf op z’n bek timmert. Zo zie je maar weer: iedere stakker zijn eigen vrijplaats: wat de Jostiband is voor de autochtoon, is de Hofstandgroep voor de Islamiet.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

13 reacties

FrancisM · 16 oktober 2007 op 15:28

Hijsleuk maar in je laatste zin ga je te ver. Niet voor elke Islamiet is de Hofstadgroep een eigen vrijplaats

Ineke · 16 oktober 2007 op 15:41

Ik vind de vergelijking tussen de Jostiband en de Hofstadgroep vrij abrupt in deze column verschijnen. Ineens, in de laatse alinea is die vergelijking er. Daarnaast vind ik het hier en daar op het randje, maar absoluut een goede column!!!

geertsjohn · 16 oktober 2007 op 16:06

Briljant stuk! Ik begrijp de verwarring maar als je de laatste zin goed leest, zie je dat de Hofstadgroep niet voor elke Islamiet is bedoeld. Ook niet elke Nederlander speelt in de Jostiband. Ook de Islam kent leden met een afwijking, evenals elke bevolkingsgroep. De groeperingen liggen qua inhoud mijlenver uit elkaar maar de essentie is gelijk: heb je een afwijking dan kun je in elk geval ergens terecht.

nighthawk · 16 oktober 2007 op 17:18

Och ja, ik zal wel politiek correct zijn zeker? De dood van iemand is niet meteen iets waar wij ons vrolijk over maken. Wij zien een schorremorrie liever voor een rechtbank en daarna, indien schuldig, achter tralies of in een instelling. Maar ja. Niet iedereen is de middeleeuwen al voorbij.

DriekOplopers · 16 oktober 2007 op 18:20

[quote]Ik begrijp de verwarring maar als je de laatste zin goed leest, zie je dat de Hofstadgroep niet voor elke Islamiet is bedoeld. Ook niet elke Nederlander speelt in de Jostiband.[/quote]
Juist!

Mosje · 16 oktober 2007 op 18:51

Dit stukje kan me allerminst bekoren. Het sarcastische, ironische, soms ook wel geforceerd humoristische toontje dat je anders hanteert komt nu helemaal niet uit de verf.
Of was dat ook niet de bedoeling en meen je elk woord dat je zegt?
In dat geval verdien je een plaatsje in de band der minder bedeelde schrijvers. Achter de triangel dan. Elk ander instrument lijkt me voor jou wat te hoog gegrepen.

DreamOn · 16 oktober 2007 op 19:14

[quote]In dat geval verdien je een plaatsje in de band der minder bedeelde schrijvers. Achter de triangel dan. Elk ander instrument lijkt me voor jou wat te hoog gegrepen.[/quote]

Jou je triangeltje afpakken Mosje? Dat lijkt me nou ook weer niet nodig…. 😀

DO.

SIMBA · 16 oktober 2007 op 20:01

Ik ga dan toch liever naar een optreden van de Jostiband dan van de Hofstadgroep 😀

DriekOplopers · 16 oktober 2007 op 21:18

[quote]Of was dat ook niet de bedoeling en meen je elk woord dat je zegt?[/quote]

Nee, ik meen niet elk woord letterlijk. Ik heb ook niets tegen verstandelijk gehandicapten. En ook niet tegen Moslims. Maar Bilal B. en vooral de Hofstadgroep zal ik graag (postuum) beledigen. Zo hard mogelijk.

Qua triangel: als ik die vasthoud, wie tikt dan met het staafje? 🙄

DriekOplopers · 16 oktober 2007 op 21:19

[quote]Ik ga dan toch liever naar een optreden van de Jostiband dan van de Hofstadgroep. [/quote]

Mwah, de optredens van de Hofstadgroep slaan in als een bom. Dat dan weer wel… 😀

pally · 16 oktober 2007 op 22:16

Een beetje over de top vind ik voor dit soort columns geen bezwaar, Driek. Hier zit je mijns inziens net op de grens. Als je daar overheen gaat verliest je boodschap zijn kracht, denk ik.

groet van Pally

Siebe · 17 oktober 2007 op 08:40

Hoewel technisch gezien misschien niet iedereen over één kam gaat, is de vergelijking met de Josti-band toch wat ongelukkig gekozen mijns inziens.

[quote]Nee, ik meen niet elk woord letterlijk. Ik heb ook niets tegen verstandelijk gehandicapten. En ook niet tegen Moslims. Maar Bilal B. en vooral de Hofstadgroep zal ik graag (postuum) beledigen. Zo hard mogelijk.[/quote]

Op de manier zoals je in deze vergelijking de Hofstadgroep beledigt, beledig je in omgekeerde richting toch de Jostiband denk ik, ondanks dat dit niet je bedoeling zal zijn geweest. Je vergeet of onderschat misschien dat een vergelijking nu eenmaal in twee richtingen werkt. Noem het wils- of handelingsbekwaamheid: waar de leden van de Hofstadgroep zijn gekomen waar ze zijn door een aaneenschakeling van keuzes en handelingen, die ze op vermoedelijk elk moment anders hadden kunnen doen als ze hadden gewild (al zullen ze dat zelf anders zien), geldt dat voor de leden van de Jostiband natuurlijk in veel, veel mindere mate en op bepaalde aspecten zelfs in het geheel niet. Dat is waarom ik vind dat de vergelijking mank gaat.

Als je de Jostiband hier wel perse wilde gebruiken had je het mankgaan denk ik op kunnen lossen door het te isoleren en alléén de Hofstadgroep belachelijk te maken. Misschien wel met de Jostiband als vehikel, maar niet in een vergelijking. Want zoals gezegd, onbedoeld en onwillekeurig werkt de vergelijking in de huidige vorm in twee richtingen naar mijn idee.

gr.
s

axelle · 17 oktober 2007 op 20:22

LEVE DE VRIJE MENINGSUITING

Geef een reactie

Avatar plaatshouder