Poehh !, lees dat Jack Bruce overleden is , de zanger gitarist van Cream, de eerste supergroep uit de rock geschiedenis. Hun eerste hit in 1966 was ;” I feel free,” wellicht het beste rocknummer over vrijheid. Terwijl ik de plaat opzet en met de muziek terug mijmer naar de jaren 60 bedenk ik mij, Hoe zit dat eigenlijk met de vrijheid , vandaag de dag?
Door de extra aandacht voor de eerste en tweede wereldoorlog is er dit jaar sprake van een extra dimensie. De klaprozen die eens de Vlaamse velden een rode gloed gaven , zijn onmiskenbaar een symbool geworden van het bloed dat over de slagvelden vloeide. Het was dit jaar een onvergetelijke herdenking van 70 jaar bevrijding van Steenbergen. De slag om de Schelde, de gevechten rondom de Welberg en het pijnlijke vergissings bombardement op Dinteloord .Gelaten werd dat geaccepteerd, want het ging over onze vrijheid. In de jaren zestig ging het om een andere vrijheid.We verzetten ons tegen de materialistische maatschappij, de kleinburgelijkheid, oorlog, discriminatie en geweld.
Tja, maar hoe zit dat nu met de vrijheid? in bijvoorbeeld het Midden- Oosten? Een aantal jaren geleden was er nog sprake van een ontluikende lente. Het Tahirplein stond vol met demonstrerende mensen en waar is nu hun ; “I feel free?” Hoe klinkt dat trouwens in het Arabisch?
Er is een roep om minder vrijheid. Da’s toch vreemd ? Alhoewel ,onze politiek weet aardig onze vrijheid in te perken onder het mom van veiligheid, bestrijding van drugsoverlast en uitgaansgeweld. Stel, je kinderen roepen,”Pa, Ma doe mij minder vrijheid,”denk je dan niet, “Hoor ik het wel goed?” Wat is hier aan de hand, nog meer camera’s op de markt!” Of zijn onze kinderen dan Nederlands geradicaliseerd? en zijn de grenzen van onze vrijheid bereikt? Is dat, waar zeventig jaar geleden, voor gevochten en opgeofferd werd ?
In Syrie laait intussen de strijd weer op, Maarre, hoe gaan wij dat dan uiteindelijk oplossen? Stel je voor ; Mohammed kijkt boos naar beneden en ziet het vele geweld. Hij belt zijn collega Jezus, ze trommelen een leger op en dalen af naar de aarde. Moskee’s en kerken ,als symbolen van het wereldse kerkelijke geloof , worden door hen met de grond gelijk gemaakt. Zij brengen de kernwaarden van vrijheid en gelijkheid terug. Gaan dan eindelijk de klaprozen bloeien in Syrie ? Krijgen de Syrische heuvels die onmiskenbare rode gloed. ? Kunnen wij dan eindelijk met zijn allen herdenken ? en Jack Bruce, ach die zingt dan; “ ah, ah, ah, ah, ah, ah, I feel free “

Categorieën: Algemeen

vierboomsvisie

Schrijf columns in de Steenbergse Courant en gebruik mijn schrijftalent ook in mijn werk, Op die manier wil ik de lezer stof geven om na te denken. Ik vergroot uit, leg verbanden en gebruik humor om mijn visie neer te zetten.

8 reacties

troubadour · 15 november 2014 op 13:31

Aha, een streekgenoot, dubbel welkom. Uit dien hoofde wilde ik ook graag enthousiast zijn over jouw column. Echter helaas, ik vind dat het prima gesteld is met onze vrijheid en dat er duistere krachten vrij zouden komen na de afzetting van de dictators in Noord-Afrika en Irak, was eigenlijk wel te voorzien. Zo hadden Arafat en Sadam Houssein toch nog hun verdiensten..
Het einde van je verhaal spreekt me minder aan. Heel veel succes met schrijven, ook bij CX hoop ik.

Meralixe · 15 november 2014 op 13:50

Oei, Oei, oei Vierboomvisie… In ‘Over de columnist’ zo maar getuigen van ‘schrijverstalent’ zou ik als Vlaming nooooit doen hoor. Nu, geen probleem,… Welkom op column x

U zwabbert een beetje wanordelijk heen en weer in de geschiedenis van de laatste vijftig jaar om te concluderen dat echte vrijheid niet bestaat. Groot nieuws? Ik denk het niet. 🙂

Mien · 15 november 2014 op 18:16

Mohammed en Jezus laten afdalen naar de aarde met een leger? Toch maar eerst even de koran en bijbel er op naslaan, dacht ik zo. Voordat je je aan grote zaken wijdt zou ik eerst even met kleintjes oefenen. Evengoed welkom bij CX.

    Mien · 17 november 2014 op 07:41

    Zolang je hier bij CX maar met enige regelmaat blijft publiceren en geen casino opent komt het wel goed. Criticasters genoeg en veel te leren … 😉

Blanchefort · 15 november 2014 op 18:27

Volgens mij was Bruce de bassist en was Clapton de gitarist in Cream.

Nachtzuster · 15 november 2014 op 18:40

Allereerst welkom op CX. Ik lees dat je ook columns schrijft voor een plaatselijke krant. Dan hoop ik dat je daar minder creatief omgaat met hoofdletters en spaties. Mij leidde het wat af van de inhoud. Zodanig dat ik inhoudelijk geen mening heb. Misschien ook omdat het onderwerp mij minder interesseert. Op naar de volgende column van jouw hand!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder