Onlangs was ik bezig met het schrijven van een aantal columns, in de vakantieperiode kun je werken aan je ‘op de plank’-artikelen. Een van die columns ging over een ontmoeting met iemand in de gang van ons bedrijf. Ik beschreef de vraag die hij stelde en ging daarop in en probeerde antwoord te geven op zijn vragen en wellicht die van de organisatie. Ik dacht: ik laat het hem maar even lezen, dan weet hij ervan en komt hij niet voor verrassingen te staan als ik de column publiceer. Had ik dat maar niet gedaan! Het was namelijk een jurist…. je voelt ‘m al aankomen: binnen no time had ik een formele mail waarin geen toestemming werd gegeven. Met zinnen als “dat ik voor plaatsing van een dergelijk artikel alsmede voor het openen van een interne discussie hierover door het oproepen van reacties, geen toestemming verleen” werd ik even “te woord gestaan”. Hij had het overigens te druk om in discussie te gaan, dus volstaat ie met een email.

Kijk, je mag het oneens zijn met een column, daar zijn columns juist voor: om te prikkelen, om uit te lokken, om zaken scherp neer te zetten, om discussies te starten. En –vanuit goed fatsoen- blijven mensen anoniem. Dat kan allemaal en is het mooie van communicatie!

Ik ben echt veel te netjes, veel te vriendelijk…. Volgende keer plaats is gewoon! Je hebt toch recht van vrije meningsuiting dat staat in onze juridische basis “DE GRONDWET!” ….en daarnaast ik ben ik hoofdredacteur van dit blad NOTABENE.

WS

Categorieën: Algemeen

9 reacties

Geertje · 7 augustus 2005 op 11:25

[quote]te netjes geweest door toestemming te vragen [/quote]

‘Kindertjes die vragen worden overgeslagen’, niet vragen doen!

Ben beniewd naar de ‘jurispudentie’, die hier in de reacties ontstaat.

Welkom op ColumnX

KawaSutra · 7 augustus 2005 op 11:38

[quote]En –vanuit goed fatsoen- blijven mensen anoniem. [/quote]
Ik veronderstel dat je hoofdredacteur bent van een bedrijfsblad genaamd “Notabene”. Als je een dergelijk wandelgangengesprek wilt weergeven in een column en daarbij de betreffende vragensteller niet noemt is er toch geen enkel wetsartikel of bedrijfsreglement die dat tegen kan houden. Of zou het wellicht bedrijfsbelangen schaden?
Ik zou me er niet aan gestoord hebben. En ja; je bent waarschijnlijk te netjes geweest.

Heb je nog meer op de plank?

bert · 7 augustus 2005 op 11:40

[quote]Volgende keer plaats is gewoon![/quote]
Ik had liever één van je columns “van de plank” gelezen.
Taaltechnisch vind ik dit ook geen hoogstandje voor een hoofdredacteur van een blad.
Ondanks dit commentaar kijk ik natuurlijk wel uit naar de volgende inzending. Welkom op CX. 🙂

Louise · 7 augustus 2005 op 12:36

Ja, je bent te netjes geweest. Zolang je geen namen noemt, hele opvallende letterlijke citaten weglaat en de looks van de hoofdpersoon licht aanpast, kan hij je -juridisch gezien- niets maken. Laat hem maar eens bewijzen dat het over hem gaat. Kan niet. En zonder bewijzen geen zaak.
Pure bluf dus van die advocaat.

Gewoon plaatsen dus en GEEN toestemming vragen want juist dan pas krijg je hele vervelende situaties. Houd de verantwoording gewoon bij jezelf. Jij schrijft en jij bepaalt wat je schrijft. Zolang het geen laster is (en zelfs dat is moeilijk te bewijzen) kan er niets gebeuren.

Dus kom maar op met die columns want ook ik heb hoge(re) verwachtingen van een hoofdredacteur 😉

Li · 7 augustus 2005 op 13:03

Je bent inderdaad te netjes geweest. ALs je nu een interview laat beoordelen, dan begrijp ik dat. Maar een column!

Je kunt de waarheid liegen of de gebeurtenis op de gang afzwakken. Dan kun je altijd nog schrijven dat elke gelijkenis met echt bestaande feiten of personen op toeval berust. Maar dat hoef ik jou als hoofdredacteur niet te vertellen.:-P

Li

sally · 7 augustus 2005 op 13:16

Nou ja, da`s makkelijk voor mij.Sluit me volledig aan bij de reaktie van Louise.

Kom op met die column.

groet
Sally

Ma3anne · 7 augustus 2005 op 13:43

Nou, dan publiceer je hem toch gewoon hier! Leest ie waarschijnlijk toch niet. 🙂

Domicela · 7 augustus 2005 op 16:06

Ik doe met Sally mee: sluit me aan bij Louise …. 😉

Dees · 7 augustus 2005 op 20:04

Een column over een niet geplaatste column lijkt me nog steeds een geval van te netjes. Dus idd, kom maar op. Haal de slordigheden er alleen eerst wel uit. Als senior hoofdredacteur moet je tekst meer grammaticaal kloppen dan deze, vind ik (ook).

Geef een reactie

Avatar plaatshouder