Waarom moet iedereen die naar Nederland komt voor politiek asiel een inburgeringscursus doen? Niet nodig. Ten minste als je uit een EU-land komt. Dit riekt naar discriminatie. En discriminatie is verboden in Nederland. Dan heeft dezelfde minister die het inburgeringsexamen heeft ingevoerd dus wet overtreden. In hoeverre is discriminatie nog belangrijk, als deelname aan een criminele organisatie verboden is. Ik had niet begrepen dat het in Nederland verboden is om je als groep te organiseren. Discrimineren tijdens sollicitatie gesprekken mag niet. Toch weet iedereen dat dit gebeurt. Op grond waarvan beslist een personeelsfunctionaris of iemand geschikt is? Toch niet alleen op naam. De groep dat zich in Nederland wilt vestigen en een goed bestaan wilt opbouwen, zal vaak ook een goede werknemer zijn. Dus je moet je juist in het bedrijf binnen halen. Of is dit weer discrimineren van de autochtone Nederlander. Het feit blijft, dat als iemand zich wilt vestigen in Nederland het examen halen geen probleem mag zijn. Hiermee suggereer ik niet, dat het goed is dat dit examen er is.

Een inburgeringscursus kan men al thuis doen. Men wil in bijvoorbeeld Marokko de cursus geven. Deze cursus is in het Nederlands en op twee niveaus: hoog en laag. Wat moet ik hierbij voorstellen? Een gemakkelijke waardoor je zakt voor het examen en een moeilijke zodat je naar Nederland kan komen. Hierdoor krijg je alleen maar hoog opgeleide mensen naar Nederland. In ieder geval vindt ik dat iedereen die naar Nederland wilt komen om politieke redenen van harte welkom zijn. Maar ook partners van de Nederlanders zijn van harte welkom. Ook als deze Nederlanders allochtoon zijn. Als we vinden dat bepaalde mensen welkom zijn, vindt ik dat de inburgeringscursus volledig overbodig is. Je kan geen politieke vluchteling terug sturen omdat ze voor het examen zakken. Misschien komt dat wel doordat deze persoon nooit op school heeft gezeten.

Ik vind het wel leuk om in groepen te praten. Is dat ook discrimineren? Is deze tekst wel door een allochtoon te begrijpen? Allemaal vragen die niet door de politiek beantwoord zullen worden. Hoe het ook zij: mensen die een verblijfsvergunning van Nederland willen worden gediscrimineerd. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa, waar andere regels gelden.


16 reacties

Anne · 19 maart 2006 op 12:18

Tja, zo is het inderdaad. Deze nieuwe wet is een zuiver afschrikbeleid, wat dacht je dan. En inderdaad, alleen de echte hoogopgeleide doorzetters zullen er in slagen om het land in te komen, anderen gaan over de groene grenzen.
Het is niet anders.
Anne

Ma3anne · 19 maart 2006 op 12:25

Die hele inburgeringscursus is inderdaad zo discriminerend als de pest. Als je wat moeilijker leert, ben je uitgesloten van wonen in Nederland. Te gek voor woorden.

Ben benieuwd wanneer Nederlandse kinderen het land uit worden geschopt als ze te laag scoren met de Cito-toets in groep 8…

😕

Prlwytskovsky · 19 maart 2006 op 13:15

Eddie, staat jou voordeur open zodat iedereen die voorbij komt zomaar bij jou binnen kan lopen om als ze eenmaal binnen zijn te doen wat men wil? Of sta je dit alleen maar toe aan mensen die aan de voorwaarde “vriend” voldoen? Het woord discriminatie wordt mij een beetje te snel ingezet.

Mup · 19 maart 2006 op 14:29

Ook al is de cursus verplicht, is het nooit een garantie dat mensen echt inburgeren. Daar zitten te veel ogen en haken aan. Veel mensen die naar een ander land gaan weten vaak meer van dat land dan de oorspronkelijk bewoners. Ben het in grote lijnen met je eens, maar ga wel voor een soort van inburgeringsplicht.

Groet Mup.

Bakema_NL · 19 maart 2006 op 15:37

Iedereen doet mee aan discriminatie. Jullie willen allemaal lekker goedkope spulletjes in de supermarkt…….bedannkt voor je bijdrage aan leeftijdsdiscriminatie. Juichen met zijn allen als er een prijzenoorlog is en aan de andere kant verbaasde/boze blikken over leeftijdsdiscriminatie wat daar een direct gevolg van is. Die domme groep 8 kinderen het land uit is misschien een volgend vervolg daarop inderdaad, hoeven we ze tenminste niet te ontslaan wanneer ze boven de 20 zijn, dat heet preventief ruimen….maar dan hebben we alleen geen domme kinderen meer die dat werk doen……….ach, dan halen we maar weer een blik allochtonen, kunnen die dommen aldaar tenminste weer aan werk komen………kijk nou, ik heb het probleem al opgelost.

DriekOplopers · 19 maart 2006 op 20:39

Volkomen eens met Plytw… eh… Prlwytwofs… eh…Prlwytskovsky!

Driek

Trukie · 19 maart 2006 op 22:16

Prima voorbeeld Prlwytskovsky.

Toen in mijn jeugd een gezin in ons dorp naar Australie ging emigreren. hebben ze een half jaar lang Engels geleerd en boeken over het land gelezen. Ze vonden dit nodig.
Toen een aantal jaren geleden vrienden voor twee jaar naar Thailand werden uitgezonden kregen ze een bedrijfscursus met mores en rituelen van het land, omgangvde kinderen kregen exra lessen) maar ze probeerden ook al vast Thaise woorden te leren.
Austalië en Thailand hebben geen gesubsidieerde inbugeringscursussen. De mensen redden zich zelf maar. Ook geen uitkering als er geen inkomen is. Jammer, je doet je best maar.
Vrienden in Frankrijk hebben een jaar lang op een houtje gebeten en van goedwilendheid van daar al ingeburgerde Nederlanders geleefd. Geen voorzieningen of opvang voor hen. De Fransen en de Spanjaarden vragen of je een eigen inkomen of pensioen meebrengt.
Alleen wij Nederlanders zijn denk ik zo gek.
Kijken jullie nooit naar “een plek onder de zon”?

Raindog · 19 maart 2006 op 23:25

Als de ideeën van Eddie zijn column ingevoerd worden ga ik zelf mijn koffers pakken en elders asiel aanvragen denk ik. Ik zie wel waar en ik zorg er dan in ieder geval voor dat ik de taal spreek of begrijp. Lijkt me wel handig in dat geval.

Mup · 20 maart 2006 op 03:15

[quote]Alleen wij Nederlanders zijn denk ik zo gek.[/quote]

Hier wilde ik even op reageren Trukie, want ik tref hier op de Antillen, idd veel Nederlanders die ik voor gek verslijt. Zeker niet allemaal, maar er zitten echt mensen tussen die de arrogantie hebben over de bevolking te klagen, en zelf geen moer doen aan b.v. de taal. Ze kunnen immers overal in het Nederlands terecht. ze verdienen gemiddeld twee keer zoveel, de levensstandaard is goedkoper dan die in Nederland, en maar klagen.

Dus in die zin; inburgeren verplicht!

Trukie · 20 maart 2006 op 12:22

Helaas, ook Nederlanders zijn er in allerlei soorten. De Antillen is misschien net een iets ander verhaal omdat Nederlands daar een bekende taal is. De Nederlanders die jij noemt brengen hun eigen inkomen mee en geven het daar uit. Maar ik denk als ze afhankelijker zouden zijn, dat ze toch wel anders zouden zijn.

WritersBlocq · 20 maart 2006 op 18:06

De column zelf vind ik wat onnodig slordig geschreven, hier en daar zijn wat woorden weggelaten en ‘ik vindt’ en ‘vindt ik’ is altijd fout.
Inhoudelijk ben ik het ook niet met je eens. Zelf ben ik 1,5 jaar buitenlander geweest en ja, soms werd ik achtergesteld, soms weer niet, maar dat gebeurt hier ook. Is het dan altijd overal discriminatie? Volgens mij dus niet. En ja, het gebeurt wel, dat weet ik ook wel. Net als asociaal gedrag, schelden, jatten, etc. etc. Mag ook allemaal niet, en we maken ons allemaal schuldig aan (1 van) die dingen.

Dees · 20 maart 2006 op 19:18

Mijn broer werd verliefd op een anderslandse. Ze kwam tegelijkertijd met Maxima naar Nederland en ik moet zeggen het sták wel dat de een met versnelde procedure en de ander als een halve crimineel werd behandeld. En dat was nog vóór de inburgeringshype.

Discriminatie op grond van leervermogen, zo gek vind ik het nog niet om dat beestje bij die naam te noemen.

Leuk om een ander type column van je te lezen. De foutjes lijken erop te wijzen dat het onderwerp je aan het hart gaat. En de column bewijst dat eens te meer 😉

KawaSutra · 20 maart 2006 op 21:25

Beetje kort door de bocht, deze column.
Aantoonbaar politieke vluchtelingen zullen niet vooraf een inburgeringscursus hoeven te doen, lijkt me. Mensen die om andere redenen naar Nederland willen komen zullen dat wel. Als ik toegelaten wil worden tot een bepaalde opleiding of solliciteer naar een bepaalde functie zal ik ook vaak een toelatingsonderzoek moeten doen. Iemand die de juiste papieren heeft hoeft dat niet. Is dat dan ook discriminatie?

Inwoners van EU-landen hebben in principe al de juiste papieren doordat ze bekend zijn met de westerse cultuur. Die zullen zich dus makkelijker kunnen aanpassen. Mensen daarbuiten moeten dat laten zien. Dat mag toch geen probleem zijn als je echt gemotiveerd bent?

WritersBlocq · 20 maart 2006 op 21:26

[quote]De foutjes lijken erop te wijzen dat het onderwerp je aan het hart gaat. En de column bewijst dat eens te meer[/quote]
Als je het zo bekijkt, dan vindt ik dat ook 😉

Fred · 21 maart 2006 op 13:03

Dit stuk zit vol met klokken en klepels en ze hangen allemaal verkeerd.
Na de eerste alinea had ik het al gezien. Politiek asiel aanvragen en een inburgeringscursus? Voor je vlucht nog net even snel het examen doen, denk ik dan.
Volgende keer veel beter hoop ik.

Wright · 22 maart 2006 op 16:14

[quote]In hoeverre is discriminatie nog belangrijk, als deelname aan een criminele organisatie verboden is. Ik had niet begrepen dat het in Nederland verboden is om je als groep te organiseren. [/quote]????[quote]

Een inburgeringscursus kan men al thuis doen. Men wil in bijvoorbeeld Marokko de cursus geven. Deze cursus is in het Nederlands en op twee niveaus: hoog en laag. Wat moet ik hierbij voorstellen? Een gemakkelijke waardoor je zakt voor het examen en een moeilijke zodat je naar Nederland kan komen.[/quote] Huh??

Misschien heb ik een vage dag vandaag maar ik kan hier geen brood van bakken!
In ieder geval welkom op CX! (Waar je ook zonder inburgeringscurcus welkom bent..) 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder