Het doden van mensen door mensen speelt zich al af sinds ons bestaan. Mensen hebben nu eenmaal moordzucht, dat zit in ons DNA, dat is de natuur. Het is echter wreder en gruwelijker geworden sinds dat de mens intelligentie begon te ontwikkelen. Hierdoor konden ze gereedschappen en dus wapens maken en gebruiken.

Ze gebruikten het om te jagen en noten te kraken. Het is een kwestie van tijd geweest, dat die holbewoner zijn buurman bewerkt met een scherpe steen of stompe knuppel. Hij steelt zijn eten, zijn vrouw en zijn grot is ook nog eens groter en mooier. Dus de evolutie leert de mens te doden uit overlevingsdrang. Als je het zo bekijkt is kannibalisme zo gek nog niet. Immers zijn er verschillende dieren die hun soortgenoten opeten. Het is eten of gegeten worden. Maar ons bewustzijn heeft ons empathie aangeleerd. Sociaal zijn en voor elkaar zorgen en dus is het onmogelijk dat mensen elkaar opeten.

Als we kijken naar de oorlogen in de wereld, of naar al het geweld in het algemeen. Dan is dat alleen maar wreed en onmenselijk omdat er machetes, Kalasjnikovs, tanks en bommen droppende drones worden gebruikt. Het probleem is ook dat de hokjes waarin mensen worden gestopt uitvergroot worden. Het zijn geen jihadisten, joden, christenen of moslims. Het zijn mensen, moordlustige mensen. Net zoals chimpansees soms massaal brullend, takken gooiend en bomenstammen stampend door de jungle rennen. Puur en alleen om hun buren weg te jagen, omdat ze honger hebben, maar vooral uit moordlust. Onverwachts en bruut, daar kun je je niet op voorbereiden.

Het gaat ook niet om religies of landen met grenzen. Dat bestaat allemaal niet. Een grens zou zijn zoals men vroeger dacht, het einde van de wereld. Dat je eraf flikkert of in een bodemloze put valt. Dieren noemen elkaar geen zwarte piet, islamiet of katholiek. Maar er worden wel overal en op iedereen labels geplakt wat resulteert in ergernis, jaloezie en haat. Mensen willen dat weer misbruiken en manipuleren. Is het dan niet de manier van de natuur om de mensen te decimeren? Door ziektes, zoals ebola en door het laten voeren van oorlogen?

Als men nu eens verder kijkt dan alleen maar naar wie wat is en waarom wie wat doet, zou het dan niet beter te begrijpen zijn? We hebben immers geen natuurlijke vijanden. Wie moet het dan wel doen? Wat moet het dan wel doen? Aardbevingen en tsunami’s. En de mens moet het maar zelf doen. In deze wereld leven we nu eenmaal. Het is geen Islamitische Staat, het is een Internationale Samenleving waarmee we van doen hebben. Een van moordlustige dieren.

Categorieën: Actualiteiten

BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

6 reacties

Chris · 28 september 2014 op 19:03

Alhoewel ik het hartgrondig met je oneens ben (ik heb niet de zwarte insteek die jij neemt) vind ik dit een goed geschreven stukje.

  BuddhaWriter · 28 september 2014 op 22:13

  En daar ben ik zeer blij mee! Eens of oneens, dat vind ik belangrijker 🙂

troubadour · 28 september 2014 op 19:41

Dankzij Chris lees ik het morgen nog een keertje …

Frans · 28 september 2014 op 20:31

Vanmiddag 28 september hadden Terlouw en Grunberg het tijdens Buitenhof over de oorlog en het gewelddadige van de mens. Ik geloof dat het Terlouw was die na de prehistorische mens verwees. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de prehistorische mens door geweld stierf. Uitgaande van de 50 miljoen sterfgevallen wereldwijd per jaar betekent dat dus ruim 12 miljoen doden door geweld. Dus we zijn wel degelijk minder gewelddadig dan ooit.

  Chris · 28 september 2014 op 21:31

  Binnenhof. Terlouw. Grunberg. Hmm, daar zit voor mij nog geen steekhoudend argument tussen om weer een tv aan te gaan schaffen. 😉

  BuddhaWriter · 28 september 2014 op 22:16

  Ik concludeer ook niet dat we nu gewelddadiger zijn. 🙂

Geef een antwoord