De kou maakt ijspegels van mijn handen. Te koud om nog te kunnen denken. Te koud om te merken dat de lijn tussen goed en slecht voelen flinterdun is. Te koud om het verschil door te hebben. Als een spons knijp ik langzaam maar zeker al mijn gedachtes eruit. De bus is te vol en de kerst komt veel te vroeg. Ik ben nog niet in de kerststemming, want er is geen geliefde om het mee te verafschuwen. Van mij mogen ze kerst wel overslaan en meteen door rijden naar oud en nieuw. Wie weet zit er in 2008 wel wat geluk verstopt. Misschien ook niet en vraag ik het jaar daarop weer hetzelfde. Net zolang totdat een vallende ster eindelijk mijn hoofd bereikt. Impulsiviteit om de sleur te doorbreken. De sleur uitstellen tot de volgende verplichting. Allergisch voor verplichtingen, omdat het de vrijheid beperkt. Lachen om de dagelijkse onzin waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Zoveel oppervlakkigheid in zoveel gedaantes. Zoveel vormen, maar toch zo herkenbaar. Terwijl wijsheid, talent en creativiteit zo diep in mensen zit begraven, dat het eeuwen duurt om het te vinden. Soms vind je het nooit en kom je erachter dat degene niets van waarde bezit. Realiteit die je liever niet wil zien. Om het mooie te vinden zijn haast wonderen nodig. Het mooie verpakt in onopvallende gedaantes die vaak worden ontzien.

Wees blij met de momenten zonder zorgen en koester de mooie momenten die langer blijven bestaan in herinnering dan je had verwacht. Probeer ellende te vergeten die je heden aantast en klamp je niet teveel vast aan illusie, want je graaft je eigen graf op den duur. Maak je los van groeperingen die je eigen mening beperken en leef zoals je gedachten dansen. Dansen op de emotie van je woorden in plaats van andermans gedachten verwerkt in muziek. Tel niet de dagen wanneer alles tegen zit, maar maak de dagen van geluk langer door in jezelf te geloven.

Leef niet op hoop, maar leef op wat je al hebt. Probeer niet door andere ogen te kijken, want dan verlies je je eigen waarheid. Als je het niet kunt winnen van gedachtes die opgesloten zitten in je hoofd, laat ze dan vrij op papier. Als je buiten niet kunt leven in vrijheid, verkies dan de vrijheid in je hoofd. Met wat geluk krijg je orde in de chaos en krijg je het uitgescheten op papier. Schrijven als medicijn. Werkt beter dan welk ander chemisch middel en stukken goedkoper. De oplossing ligt binnen handbereik. Teveel mensen die verder willen reiken dan nodig is. De oplossing staat al voor je neus, maar toch loop je nog verder door, omdat je het moeilijker maakt dan het is.

Geloof komt voort uit ongeloof, want alles wat je nu gelooft, geloofde je ooit niet. Je hoeft in niemand te geloven, zolang je maar in jezelf gelooft. Bouw op de stenen van je eigen kunnen en bereik de hoogtes waar je altijd al over droomde. Het is moeilijk positief te denken, als alles zo donker is om je heen. Een slaaf van je gedachtes en een volgeling van je emoties. Relativeren maakt het dragelijk, maar teveel leidt naar onverschilligheid. Geef je lot niet in andermans handen, maar creeer je eigen geluk. Hecht je aan niemand, want de onthechting laat je geluk breken. Hou vast aan hetgeen waar je passie ligt en laat los wat je talent belemmert. Streef naar het vermijden van ongeluk, zodat je achteraf kan zeggen dat je leven de moeite waard was om geleefd te worden.

Categorieën: Algemeen

9 reacties

lagarto · 25 december 2007 op 10:15

Een echt Shit-kerstverhaal..:-)

Ik dacht: ga nog een stapje verder. Laat zelfs je eigen waarheid en geloven in je zelf los. Er zijn teveel waarheden en geloven, het belangrijkste is het volgen van je hart.

Toch een fijne kerst, Lagarto

SIMBA · 25 december 2007 op 10:26

Mooie overdenking Shit!
[quote]Leef niet op hoop, maar leef op wat je al hebt[/quote]
Een waarheid als een koe!

Fijne kerstdagen en een goed 2008 wens ik jou!
Sim.

Prlwytskovsky · 25 december 2007 op 11:14

Ai Shit, je komt nu wel heel angstig dichtbij, dank.

Ik wens je een gezellige kerst en een super 2008.

Kees Schilder · 25 december 2007 op 12:49

Top.Heel erg mooi, Shit

pally · 25 december 2007 op 16:33

Heel sterke filosofisch column, Shit!
Een zin snapte ik niet , maar mischien bedoelde je een ander woord:

[quote]Het mooie verpakt in onopvallende gedaantes die vaak worden ontzien[/quote]

Ik vermoed dat je in plaats van ‘ontzien’ iets in de trant van ‘voorbij gezien’ bedoelt, dan snap ik hem wel.

:wave:

groet van Pally

KingArthur · 26 december 2007 op 11:40

Mooie tekst. Voor mijn gevoel ben je de balans goed aan het exploreren en dat is goed. Het brengt nuance aan.

Toch nog een zeiksnorkelpuntje:
[quote]Als een spons knijp ik langzaam maar zeker al mijn gedachtes eruit[/quote]
Een spons die knijpt niet. Dus deze vergelijking klopt m.i. niet. Misschien is de volgende suggestie beter: Voorzichtig knijp ik in de spons van mijn geest/gedachten en langzaam maar zeker sijpelen de gedachten eruit.

Grumpy-old · 26 december 2007 op 18:56

Poeh.

Nou ehh , have a grumpy old christmas dan maar;-)

Greetz
And for what it´s worth; toch nog fijne feestdagen.

😀

Shitonya · 27 december 2007 op 15:31

Bedankt voor alle reacties. Een beetje laat, maar toch hoop ik dat iedereen zijn kerst op zijn eigen wijze overleefd heeft.

Zaten inderdaad enkele woorden in die beter anders geformuleerd konden worden, maar niet zo groot dat het erg opviel. Mooie suggestie Arthur. Ik zou sijpelen enkel niet gebruiken in mijn situatie. Zou eerder zeggen “Angstig knijp ik zo hard mogelijk in de spons van mijn hoofd om alle chaos eruit te spuiten”

weathergir · 28 december 2007 op 12:32

Heavy shit, maar wel mooi…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder