Zo, dat was Carnaval weer voor 2015. Wat vroeger een Christelijk feest was dat de vastenperiode aankondigt, is vandaag de dag voor de Brabander en Limburger een vrijbrief om voor vijf dagen door middel van drank, verkleedpartijen, seks en optochten te vluchten voor de werkelijkheid. Een werkelijkheid die in deze wereld vandaag de dag onwerkelijker voelt dan ooit tevoren.

Zelf kom ik uit het Noord-Brabantse Uden, maar mijn Limburgse vriendin en ik hadden besloten om het dit jaar alleen in de zuidelijkste provincie van Nederland carnaval te gaan vieren. In Brabant betekent carnaval: Gebroeders Ko, The Party Animals, ME busjes en tieners die elkaar staan te vingeren op de dansvloer. Doorgaans ligt er meer kots en bloed dan confetti op straat. Nee, daar hadden we geen zin in. Op naar het Limburgse geboorteplaatsje van mijn vriendin om het echte ouderwetse carnaval te vieren met polonaises en Rowwen Heze.

Zondag lieten we dan ook het geschal van hardstyle uit de carnavalswagens achter ons en reden we Uden uit om ons over de Middenpeelweg naar Noord-Limburg te begeven. Een lange, eentonige weg die achteraf een vooraankondiging bleek te zijn van de even vervelende eentonige driedaagse viering die ons te wachten stond.

Twee dagen lang is het me gelukt om het carnavallen te beperken tot enkele uurtjes drinken, maar dinsdag was het D-Day: het Matinee. Om 13.00 uur stonden we al binnen in het plaatselijke jongerencentrum om voor iets meer dan twintig euro een pul te ontvangen die gedurende de middag onbeperkt bijgevuld kon worden. Mijn vriendin was gehuld in een peperpak, ik was verkleed als taco.

De eerste pul viel als een dubbele donkerbruine boterham met Old Amsterdam kaas op de maag. Om te voorkomen dat de inhoud van de pul lauw werd of dood sloeg, waren we echter genoodzaakt om er een stevig tempo in te houden. Om 15:00 was ik dan ook inmiddels acht pullen verder en stond ik op de dansvloer mee te schreeuwen met Africa van Toto, een van de weinige nummers die ik wel kon verstaan. In ieder dorpje letten de mensen erg op elkaar en hier was dat niet anders. Ik was kennelijk een nieuw gezicht, een zogeheten ‘Boetenderpse’ en hoewel de meeste dorpelingen daar erg vriendelijk zijn, kreeg ik in het voorbijgaan af en toe fluisterend dit scheldwoord toegesnauwd.

Toen rond 19:00 uur de meeste bezoekers nog maar moeilijk op hun benen konden staan, werd het matinee besloten en was het tijd om naar het volgende café te gaan. Na te hebben gepind, stapten we het stamcafé van het dorpje binnen, waar een benauwende doordringende kaklucht op ons af kwam. Het publiek was in deze kroeg beduidend ouder en de lichamen van deze carnavalsveteranen hadden ruikbaar moeite met de grote hoeveelheid bier en fastfood van de afgelopen dagen. Na ook vandaag weer uren op de been te zijn en met de tap te hebben gestreden, waren ze langzaam de controle kwijtgeraakt over hun uitlaatgassen en afwateringssysteem. Dan maar even wat gaan eten. Nadat we naar het huis van mijn schoonouders zijn gestrompeld, ging de friteuse aan om een bodempje te leggen voor de verdere avond. De twee verorberde kroketten vielen echter totaal verkeerd en vermoeid klom ik de trap op om even te liggen om het eten te laten zakken.

Ik word om 03:00 uur wakker en mijn vriendin, schoonouders en schoonbroer zijn inmiddels gaan slapen. Carnaval is afgelopen. Ik heb drie dagen om bij te komen en een jaar om te vergeten dat dit feest eigenlijk helemaal niet leuk is.


7 reacties

Mien · 21 februari 2015 op 12:16

Volgens mij heeft de redactie CX ook Carnaval gevierd. Aswoensdag niet goed overleefd en pas op zaterdag deze ‘actuele’ column geplaatst. Maar dat terzijde.

Voor veel Zuiderlingen en romantici onder ons blijft Carnaval een belangrijk feest dat dieper gaat dan de meeste mensen op het eerste gezicht van buiten beschouwen. Althans zo is [b][url=https://www.columnx.nl/mien-carnaval/]mijn ervaring[/url][/b].

Welkom bij CX. Hier ben je zeker niet boetenderps. De column is verder goed geschreven. Ben nieuwsgierig naar jouw volgende.

Meralixe · 21 februari 2015 op 12:21

Welkom op column x …
Als Vlaming is het voor mij niet gemakkelijk carnaval gewoontes van verschillende streken in Nederland uit elkaar te houden. Geen probleem, ook hier doet de ene stad (Aalst) al wat meer dan de andere. Maar, ofwel ben je voor carnaval, ofwel ben je tegen carnaval. Daar ben je niet zo duidelijk in. Mij geef je de indruk dat je carnaval en plaats één afschuwelijk vind. Dat je dan op plaats twee ook een beetje het zwijntje uit hangt gaat er bij mij niet in. ?:-)

Dees · 21 februari 2015 op 16:06

Als Groningse heb ik die katholieke uitspattingen nooit begrepen. Te calvinistisch opgevoed waarschijnlijk. Als ik je relaas lees, vind ik dat wederom niet vervelend. Beeldend geschreven.

Esther · 21 februari 2015 op 16:25

Erg goed geschreven. 🙂 Carnaval is ruk. Je moet gewoon het hele jaar bij tijd en wijle de beest uithangen. Veel plezieriger… :rotfl:

arta · 21 februari 2015 op 17:18

Carnaval is geweldig.
Echt, ik woon tien kilometer bij je vandaan, maar herken de taferelen die jij beschrijft totaal niet. (Al moet ik bekennen dat mijn dochter totaal verbouwereerd terugkwam van een dorpsfeest ’tussen ons in’)
Als je wilt kun je carnaval gebruiken als een vijfdaags zuipfeest. Je kunt het ook vieren, in mijn geval alcoholvrij, en meedoen. Geloof me, dat is een totaal ander verhaal.
Op zaterdag en zondag zijn in mijn plaats overigens meer ‘Bovenrivierders’ ( Geen scheldwoord) dan plaatsgenoten. Er is geen ME, nog nooit gezien, en er loopt wat politie vrijwel nutteloos rond. Dit is overigens geen poging om mensen van gedachten te laten veranderen -alsjeblieft niet!- maar slechts om de andere kant van de medaille te tonen.

Leuk geschreven column, Igor.
Een tip voor jouw volgende: Zet het mes op jouw column en schaaf onnodige details zorgvuldig weg. Deze column had een kwart aan woorden kunnen missen en had daardoor in kracht absoluut toegenomen.

Frans · 22 februari 2015 op 09:58

Ooit kreeg ik van iemand, een vriend nog wel, te horen dat ik alleen carnaval vierde om een reden te hebben om te drinken. Die had zowel van het drinken als van het feest niets begrepen. Voor de goede orde. Ik kom uit Nijmegen. Dat is randje carnaval. Mijn vader komt uit Maastricht. Dat dan weer wel.

Igor de Reiger · 24 februari 2015 op 16:02

Bedankt allemaal voor de tijd en moeite die jullie in het lezen en het schrijven van feedback hebben geschreven. Ik zie veel bruikbare tips. Wat betreft carnaval zelf: iedereen zijn ervaring en iedere plaats is dat anders, dat zal toch altijd blijven.

Nogmaals dank en ik ga met enthousiasme aan de slag met de volgende column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder