“Ik hou niet van lezen” of “ik lees nooit”. Als middelbare scholiere hoor ik dit soort dingen vaak. Ik begrijp het niet. Wie leest nou nooit? Hoe kan het dat een persoon denkt dat hij geen enkel boek leuk vindt? Iedereen leest, of het nou de Donald Duck is, een lollig verhaaltje van je tante op Facebook of een boek van Arnon Grunberg, iedereen leest. En om te zeggen dat je niet van lezen houdt vind ik zo kortzichtig. Ik lees graag, en veel volgens mijn medescholieren. Hier is  niks van waar, want wegens tijdgebrek kan ik maar een boek per week lezen. Soms twee. Soms doe ik twee weken over een boek. Ik schrijf ook altijd op welk boek ik heb gelezen, en van wie, en wanneer, zodat ik kan zien welke werkjes ik zoal bestudeerd heb.

Mijn mede scholieren vinden dus dat ik veel lees. Ik lees elke dag voordat ik ga slapen. Even een halfuurtje lekker onder de dekens kruipen met een goed boek. Op dit moment lees ik Blauwe maandagen van Arnon Grunberg. Erg goed boek, leest lekker weg. Wel veel sex, maar ik ben een puber, en een puber heeft nooit bezwaar tegen sexboekjes, en deze is dan ook nog van literair niveau. Mijn klasgenoten vinden elke dag lezen te veel. Lezen is niet cool, Facebook en comazuipen zijn het helemaal. Alles wat op school ook maar enigszins met lezen te maken heeft is saai.

Een voorbeeld daarvan is het behandelen van literatuur op school. Op dit moment werken we dan ook aan de Nederlandse literatuur op school, nou ja werken, morgen hebben we de beslissende toets dat het hele gebeuren moet afronden. Dat is ook precies de reden dat ik tijd vrij maakt om een stukje te schrijven, ik heb namelijk ontzettend last van procrastinatie. Maar goed, terug naar literatuur op de middelbare school, dat is ook gewoon saai. Literatuur is op zichzelf niet saai, absoluut niet, maar hoe het wordt aangeboden op de middelbare school is gewoon allesbehalve interessant. Droge stof, keiharde droge stof, over meneertjes en mevrouwtjes die het tijd vonden voor vernieuwing in de literatuur en daarop hun beroemde werkjes publiceerden. Hartstikke interessant, voor iemand zoals ik. Voor een doorsnee iemand is dit gewoon vreselijk saai, dat geleuter over auteurs de hele tijd. De lol van lezen moet aangeboden worden aan een puber zonder dat deze te veel moet lezen. Daarmee bedoel ik dus dat al het geleuter eromheen geminderd mag worden, en dat er meer leuke stukjes uit literaire boeken zelf in de stof verwerkt moeten worden zodat leerlingen nieuwsgierig raken naar het lezen van een boek.

Natuurlijk kan dit allemaal niet want alles moet tegenwoordig leerzaam zijn, en dat vind ik jammer. Lezen is best heel erg leerzaam en daarnaast ook gewoon hartstikke leuk. Er gaat een wereld voor je open, het is zonde dat zo veel leerlingen deze wereld gewoon straal voorbij lopen omdat ze lezen al saai vinden zonder dat ze ook maar een goed boek geprobeerd hebben.

Categorieën: Algemeen

sanne

17 jarig meisje, afkomstig uit een klein dorp uit the middle of nowhere. Bevindt zich op dit moment in de zesde klas van het VWO, en wil volgend jaar psychologie studeren op de universiteit. Is dol op muziek en eten.

8 reacties

Libelle · 21 november 2013 op 21:45

Procastrinatie levert stress op Sanne, al zal dat in jouw geval wel meevallen.
Luister goed naar het commentaar van o.a. trawant, Pierken, Mien, Yfs of Arta. Ik raak alleen maar vertederd door een meiske van zeventien, dat al zo goed kan schrijven..

Nachtzuster · 22 november 2013 op 01:10

Ik begrijp Libelle wel, dat hij vertederd raakt door een tiener die zo dapper is om hier te gaan schrijven. Dat gevoel heb ik zelf ook, maar aan de andere kant denk ik dat, als je volwassen genoeg bent om columns te schrijven en te plaatsen, je dan ook in staat bent om enige feedback te ontvangen. Bij het lezen van je column kreeg ik de indruk dat je erg je best hebt gedaan om klasgenoten te overtuigen van het plezier dat je kunt beleven bij het lezen van boeken. Heel goed! Lezen verrijkt je woordenschat en daarmee ook je algemene kennis. Denk ik. Ik moest ‘procrastinatie’ overigens opzoeken. ‘Ziekelijk uitstelgedrag’. Dit voor de mensen die dat woord ook niet kennen. Tot zover de ontwikkeling van mijn eigen woordenschat en algemene kennis. Dank voor dit nieuwe woord. Dat je kunt schrijven is duidelijk. Mijn complimenten. Beter dan sommigen die ik hier heb gelezen. Een paar tips: probeer niet al te veel uit te weiden om een gegeven duidelijk te maken, zoals je doet in alinea drie. Een kwart kan daarvan geschrapt worden. De lezer begrijpt echt wel wat je wilt zeggen. Probeer herhaalwoorden te vermijden. Twee keer het woord ‘saai, literatuur, geleuter ’ achter elkaar en veelvuldig gebruik van het woordje ‘en’ leest wat minder prettig. (een komma voor het woord ‘en’ hoort ook niet). Kijk eens of je synoniemen kunt vinden als je een woord wilt herhalen. Is ook best een leuke uitdaging. Tot slot: tof dat je Grunberg leest en apprecieert. Heb je Donna Tart al gelezen? De verborgen geschiedenis? Een aanrader. Maar niet voor je klasgenoten die niet van lezen houden.

Pierken · 22 november 2013 op 01:32

Je bent in staat om al een behoorlijk volwassen mening uiteen te zetten, Sanne. Het heeft een kop, een lijf en een staart. Kijk alleen uit dat je binnen het sjabloon van jezelf niet teveel stigmatiseert. Een gezonde norm voor ‘hoeveel boeken per week’ en de definitie van een ‘doorsnee iemand’ is m.i. lastig te bepalen. Hierin kan ik rekening houden met jouw leeftijd, maar dat zal je niet willen, denk ik.

Je verwoordt hiermee een waarneming welke ik niet kan meten. Maar jij ervaart ‘m zo, dus laat ik jou graag aan het woord. Na het lezen van jouw ‘Lezen’ geef ik je mee dat lezen in mijn tijd (tijdens Christus) op de middelbare school ook al geen hobby was van het merendeel. Uittreksels sleepten menigeen erdoorheen. Comazuipen deden we toen ook, alleen noemden wij het ‘Hij ligt in de gang’. Dat alles leerzaam moet zijn is ook niet iets van alleen tegenwoordig. Behalve ‘Facebook’ weinig nieuws gelezen in verhouding tot weleer. Wel heel leuk om te lezen dat herhaling opnieuw kan verbazen. En dat jouw zinnen lekker lopen. En dan heb je het nog niet eens gehad over wat je vanuit het lezen overbrengt naar het schrijven en andersom. Beïnvloedt dat wat je leest nou ook jouw schrijfwijze?

Er zijn in de tijd dat ik hier schrijf een aantal ‘jongeren’ zo stoer geweest om hier wat te publiceren. Dat vind ik echt gaaf! Zij en zeker ook jij hebben wat te melden, dus keep it coming. Fuck de procrastinatie.. Wat een lange reacties, hè 🙂 ?

Mien · 22 november 2013 op 08:04

Ik kan hier natuurlijk een leuke uiteenzetting geven over de gelijkenissen tussen Arnon en Donald maar dat bewaar ik liever voor een andere column, ooit. Maar jij mag en kunt hem gerust ook schrijven.

Lezen is van alle tijden en zal dat ook zeker blijven. Hoewel, vanaf onze prille oorsprong communiceerden wij eerst in beelden (gebarentaal). De oerknla was zo hard dat we aanvankelijk doof waren en pas veel later zijn gaan praten en schrijven.

Dat jij je met je schrijven en menswetenschappelijke interesses aanschuift bij het schrijversgilde is lovenswaardig. Maar vergeet ook vooral de plaatjes niet. Leuke column.

Enne … klein kritiekpuntje … de titel had voor mij wat spannender gemogen … en met een hoofdletter. 😉

    Mien · 22 november 2013 op 08:59

    Ah … ik zie dat de titel al is aangepast door de Redactie CX! Qua hoofdletter! Mooi. :yes:

trawant · 23 november 2013 op 12:39

Jeugd is geen excuus voor een matig stukje Sanne.
Na alle loftuitingen en oh wat is ze al knap gaan we even streng zijn. Er is een belangrijke regel in de schrijverij ( net als in de filmerij waar de uitdrukking vandaan komt overigens) en die luidt:
‘Don’t tell them, show them’.
En jij vertelt alleen maar, zonder aansprekende voorbeelden
Dat maakt je stukje flets. Je punt is snel gemaakt en daarna had ik de praktijk willen zien.
Een scene uit de klas bijvoorbeeld, waar die arme docent zijn best doet de liefde voor literatuur in al die jonge hoofden te laten ontluiken. Wat zegt hij/zij, hoe reageren je klasgenoten, hoe zitten ze erbij. Je zegt dat lezen een wereld voor je opent,
als je echt wilt schrijven dan zorg je ervoor dat wij als lezers
ook even op die wereld rond kunnen lopen.

Verder natuurlijk prachtig dat je je op CX laat zien, maar dat had je uit de vorige reacties al begrepen denk ik.

    Libelle · 24 november 2013 op 10:19

    Perfecte recensie trawant, de auteur mag zich verheugen over de waardevolle tips. Gewoon uithuilen en doorstarten!

arta · 24 november 2013 op 13:47

Sanne, wat fijn dat er op jouw stuk zó uitgebreid gereageerd is! Dank daarvoor collega-CX-ers. Alleen al dat feit geeft aan dat je een snaar geraakt hebt.
Blijf vertellen: In geuren, smaken, met gevoel!
Ik ga met plezier jouw ont- en verwikkelingen volgen hier.
Succes!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder