Afgelopen week was het groot nieuws, vanaf nu is roken in kleine cafés zonder personeel ook verboden. Een klap voor de kleine cafés die nu nog minder omzet verwachten. Eerder dit jaar hadden ze ook al minder omzet, toen ging de alcoholleeftijd van 16 naar 18. De regering acht de jeugd van die leeftijd niet oud genoeg om zelf de gevolgen van alcohol in te zien. Tegelijkertijd wordt er een leenstelsel ingevoerd waarbij die jeugd al duizenden euro’s schuld kan maken. Dit laatste is volgens mij erg krom, terwijl je nog niet in staat wordt geacht veilig een biertje te kunnen drinken kun je al wel schulden maken die invloed hebben op de komende veertig jaar!

Het doel van het leenstelsel is om te bezuinigen en op lange termijn zal er inderdaad minder geld naar de studenten gaan. Maar op korte termijn blijven we nog een aantal jaren studiefinanciering uitkeren en zal het geld dat straks geleend kan worden ook ergens vandaan moeten komen. Het nieuwe leenstelsel verkleint het verschil tussen arm en rijk, dit kan doordat iedereen erop achteruit gaat alleen de ‘rijken’ nog meer dan de ‘armen’. Het verschil onder de studenten zal inderdaad ook kleiner worden omdat de allerarmsten niet meer in de gelegenheid zijn om te studeren.

Mijn goede hoop is dat over een aantal jaar het leenstelsel teruggedraaid zal worden. Ik hoop van harte dat er wordt ingezien dat als wij bij willen blijven in deze wereld we afhankelijk zijn van onze kenniseconomie. Veel ontwikkelingslanden zijn jaloers op onze kenniseconomie en zijn nu ook hard bezig met een inhaalrace. In het huidige tempo zak het misschien dan ook niet lang meer duren totdat de Chinesen laptops hebben: “designed in China, made in Holland”.


Johan

Bijna wereldreiziger maar tot die tijd studentje. Veel interesse in de wereld om mee heen wat zich af en toe uit in de wil om dingen van me af te schrijven.

7 reacties

Meralixe · 30 oktober 2014 op 09:04

Er zitten enkele waarheden als koeien in uw betoog. Doch komt het niet altijd perfect over door één of andere ‘kromme’ zin.
Voorbeeld: ‘Het nieuwe leenstelsel verkleint het verschil tussen arm en rijk, dit kan doordat iedereen erop achteruit gaat alleen de ‘rijken’ nog meer dan de ‘armen’.’

Hier in Vlaanderen is men ook bezig met ‘studiebeurzen’ waar men eerst kijkt naar de financiële situatie van het gezin waar de kanshebber vertoeft. Men maakt het dan ook mee dat de breed glimlachende gelukkige aan de schoolpoort afgezet wordt met een Porsche. Ma en pa hebben een zodanige ‘gezinssituatie’ in elkaar gefrutseld tot ook zij bijna hulpbehoevend zijn. Studiebeurs toegekend. ?:-)

troubadour · 30 oktober 2014 op 09:28

Vóór jouw column snapte ik het allemaal niet en erna snap ik het nog niet. De PvdA zit toch in de regering? Ik beloof je, ik lees het nog een keer.

Suma · 30 oktober 2014 op 13:16

Tja, dat sociale leenstelsel is niet zo sociaal in mijn ogen. Studeren wordt hoe dan ook een elitaire kwestie. Of we daarop zitten te wachten vraag ik me ernstig af.
En ja, alcohol is erg slecht voor de ontwikkeling van ons brein dat nog lang niet is uitgegroeid. Veel alcohol? Slechte hersenen. Geen alcohol? dan kun je beter studeren, dan is naderhand die lening sneller terug betaald. Ach, alles heeft zijn voor- en nadelen.

Mien · 30 oktober 2014 op 16:31

Leenstelsels, kasten, het klinkt nu al Oosters.
Leuke afsluiter. Dat sowieso.

Chris · 31 oktober 2014 op 19:25

het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen zo jong mogelijk en zo lang mogelijk aan schulden te helpen. zie ook hypotheekrenteaftrek, austerity package, etc. Zodat men afhankelijk wordt en gedwongen wordt om een slavenbestaan te gaan lijden (!). Niet werken omdat je het leuk vind, maar om je opgedrongen schulden – en vooral de rente daarop – af te lossen.

pally · 31 oktober 2014 op 19:42

Best goed stuk, Sybren, hier en daar m.i. misschien wat kort door de bocht. Leuke afsluiter.

Even een schrijf technisch dingetje. Bij de twee zinnen met het woord ‘kenniseconomie’ achter elkaar, zou ik het de tweede keer laten bij :…..daar van afhankelijk zijn.

evil-ine · 1 november 2014 op 13:27

Goede sterke titel. Ook inhoudelijk sterk. Eens met de hier en daar een minder lopende zin, maar ach, muggenzifterij van mij… :yes:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder