Even met Financiën gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Jan Kees in de buurt?” De opperkassier vroeg mij om een ogenblikje geduld. De bewindsman was bezig, met een klodder gips een gat in de begroting te dichten. Maar al snel wist de heer De Jager zich van zijn geknutsel los te maken, en vroeg hij mij, wat hij voor mij kon betekenen. Immers, een kritische columnist moest je te vriend houden, vertrouwde hij mij olijk toe. “Jan Kees, ik snap je niet. Hoe kun je nou tegen de banken zeggen dat ze ieder jaar met z’n allen 400 miljoen opzij moeten leggen voor een noodfonds? Dat gaat toch af van de rente van hun spaarders?” De bewindsman legde uit, dat hij vond dat er een potje moest komen om spaarders te beschermen tegen het wederom instorten van het bankwezen. Dat het dus in het belang van de spaarders zelf was. Daar had ik zo mijn bedenkingen bij: “Zo’n potje is natuurlijk niets anders dan een sigaar uit eigen doos.” Jan Kees deelde ietwat gepikeerd mede, dat er op zijn ministerie niet wordt gerookt, en dat deze vergelijking dus mank ging. Tijd voor een lastige vervolgvraag: “Maar dat omflikkeren van die banken in ons land, of dat bijna omflikkeren, of dat overeind houden met miljarden belastinggeld, dat komt toch door dat heel gebrekkige toezicht van onze Centrale Bank? Daar zit die partijgenoot van je toch? Je weet wel, die kruk met die kruk, die Wellink? Die er werkelijk helemaal niets van bakt, en dan ook nog de moed heeft, te zeggen dat ‘ie Trichet wel wil opvolgen? Die idioot, weet je wel? Misschien moet je éérst eens wat aan dat toezicht gaan doen, voordat je een greep in de kas doet!” Nee, daar was Zijne Excellentie De Minister het niet mee eens. Want de bankensector was gebaseerd op vertrouwen. Een branche waar normen en waarden hoog in het vaandel staan. Vond hij. Hoog tijd voor de slotvraag: “O, over normen en waarden gesproken, vertel eens, hoe ethisch vind jij dan die zakkenvullerij van de baas van de ING, die een miljoenensalaris en bonus opstrijkt, terwijl zijn bank nog druk het noodkrediet dat door je voorganger Wouter Bos was verstrekt, aan het aflossen is?” Tot mijn verbazing hoorde ik opeens een ingesprektoon uit de hoorn komen. Neergelegd. Ook niet zo fraai. Nou ja, CDA’ers en ethiek, dat is en blijft een lastige combinatie.

Neem nou die Jan Peter Balkenende. Die is tegenwoordig afdelingshoofd ethiek bij Ernst & Young. Amper begonnen, of hij zat al in het ondergoed te snuffelen. Van Marlies Dekkers. Die laat de hele handel altijd controleren door Ernst & Young. Althans, de boekhouding. Voordat die naar de Kamer van Koophandel wordt gebracht. Blijkt mee te zijn gerotzooid. Nadat Ernst & Young de goede jaarcijfers had opgesteld, liet Marlies de foute bij de Kamer van Koophandel inleveren. Iets met de hoeveelheid stof die nog in voorraad was, denk ik. Want de vierkante meters stof voor een BH zijn natuurlijk veel meer dan die voor een string. Dus van de balanspost “Courante Voorraden en Materialen” zal wel niet veel hebben geklopt. Ofzoiets. In ieder geval, door de foute cijfers in te leveren, leek het net of haar zaak er financieel veel beter voorstond dan in werkelijkheid het geval was. Maar Jan Peter pikte deze fraude niet, en deed aangifte. Nu moet Marlies dus met de billen bloot. Tsja, het is nooit prettig om te worden uitgekleed. Of je nou een deugdzaam spaarder bent of een ondeugende-ondergoedkoningin.

Of pensioengerechtigde.Want die is ook uitgekleed. De afgelopen decennia zijn door diverse kabinetten vele tientallen miljarden uit de pensioenfondsen achterovergedrukt. Maar de Kamer wil er geen debat over. Onbegrijpelijk. Pure diefstal, gepleegd door allerlei regeringen, van links tot rechts, en de Kamer laat het erbij zitten. Dus waar het écht om gaat, jatten van onze gepensioneerden of toekomstige gepensioneerden, kan gewoon passeren, maar in plaats daarvan zeuren GroenLinks en VVD over de OV-Chipkaart voor bejaarden. Of die roze kan. Dat ze dan korting hebben. Geneuzel op de vierkante millimeter natuurlijk. Symboolpolitiek. Ja, want de oudjes moeten anoniem met korting kunnen reizen, vindt men. O? En studenten dan? Waarom mogen zij dan geen anonieme studentenkaart? Want sinds de OV-Chipkaart zijn die hun privacy ook gewoon kwijt. Lollig met twee maten meten, dát kunnen ze goed in Den Haag. Maar er kwam meer OV-Chipkaartflauwekul uit de Haagse Kaasstolp gedropen. GroenLinks wil een spaarsysteem voor passagiers. Airmiles, maar dan op de rails. Dat je op basis van de gereden kilometers leuke kortingen en cadeautjes kunt krijgen. Schattig. Alsof je, wanneer je weer eens gestrand bent, en als een sardientje in blik in de trein stilstaat tussen de koeien, denkt: ‘Jottem, morgen pak ik weer de trein, want ik vind die OV-miles zo geweldig…’ Rot toch op! Maar één suggestie wil ik de geachte afgevaardigde Van Gent niet onthouden. Reizigers die 20.000 kilometer in een nieuwe Sprinter hebben afgelegd, hebben in het kader van het spaarsysteem voortaan recht op een goed afsluitbare, geurdichte fles. Kunnen ze eindelijk weer pissen, onderweg…

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

10 reacties

Mien · 22 maart 2011 op 08:15

Nu Driek nog met de billen bloot.
Of heb je onderstaande column gemist Driek?

[b][u][url=http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=11729]http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=11729[/url][/u][/b]

Mien Reactie

DriekOplopers · 22 maart 2011 op 08:33

@Mien: Nee, zeker niet gemist. Daar kom ik in een aparte column op terug. Bijna klaar. 😉

Mien · 22 maart 2011 op 09:24

@Driek:
Oké, ik begrijp het.
Ik sta dus even in de wacht.
Zucht, alweer die [b][u][url=http://www.youtube.com/watch?v=ns3F5vCpnjg&feature=related]Mantovani-tune[/url][/u][/b]

[img align=left]http://jaartal.web-log.nl/.a/6a01348063fca0970c013486390c57970c-800wi[/img]

DriekOplopers · 22 maart 2011 op 09:31

@Mien: ik PM je de Sneak Preview. 🙄

Mien · 22 maart 2011 op 09:48

@Driek:
Dat vind ik wel erg sneaky, Driek.
Zal ik hem dan maar gelijk het CX-Café ingooien?
Ik hou niet zo van voorkennis.
Het voelt een beetje als voor het spuiten de kerk ingaan.

Kuin · 22 maart 2011 op 10:13

[quote]”O, over normen en waarden gesproken, vertel eens, hoe ethisch vind jij dan die zakkenvullerij van de baas van de ING, die een miljoenensalaris en bonus opstrijkt, terwijl zijn bank nog druk het noodkrediet dat door je voorganger Wouter Bos was verstrekt, aan het aflossen is?”[/quote]

Inderdaad, met ethiek heeft het niets te maken. De bankencode die door het vorige kabinet in het leven is geroepen werd destijds door iedereen in de Tweede Kamer gesteund. De bonussen bij ING voldoen dan ook aan de voorwaarden in die bankencode. Kun je nagaan hoe een waardeloze code het was! Of,… hoe waardeloos de argumenten zijn om nu tegen te zijn. Dat kan natuurlijk ook. Ik neig naar het laatste.

Hoe pijnlijk is het om te moeten constateren dat alleen de communisten van de SP toen al tegen waren en nu nog?! Alle andere partijen maken zich weer schuldig aan populisme, as usual. “Oh, shit! Het volk vindt dat het niet kan. Euh,… wij zijn tegen!!”

DriekOplopers · 22 maart 2011 op 10:34

@Kuin: Het is beslist een kwestie van ethiek, wanneer je iets doet waarvan je héél goed weet, dat dat niet de intentie van de wetgever was (jezelf -inderdaad, binnen de regels- een bonus toekennen en tegelijkertijd de pensioenen van je personeel bevriezen “omdat het geld op is”). Volkomen terecht dat niet alleen bloggers en columnisten, maar ook Kamerleden daar gehakt van maken.

Kuin · 22 maart 2011 op 10:50

Eens, maar die Kamerleden hadden de bankencode ook zo op kunnen – en misschien wel moeten – stellen dat dergelijke constructies niet mogelijk waren. Het is weer typisch het idee van politici dat men vanuit de Haagse stolp iedereen de wil maar op kunnen leggen, mits ze op eenzelfde manier denken als de Kamer. Tja,.. daarom zitten topmanagers misschien wel in het bedrijfsleven en idealisten in de Tweede Kamer.

Waarmee ik overigens het gedrag niet goed wil praten, maar de politiek zou daar anders mee om moeten gaan. Nu loopt men zoals gewoonlijk weer achter de feiten aan te schreeuwen met het eeuwige – komt ie weer – geroeptoeter.

DriekOplopers · 22 maart 2011 op 21:18

@Mien: Ik dacht, ik doe een stukje extra service naar de nieuwsgierige collega toe. 😉

Mien · 22 maart 2011 op 21:19

Ach Driek, ook ik behoor slechts tot het gepeupel.
Volgende keer toch maar liever meteen onder de goegemeenschap CX lanceren.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder