We staan vijfde. We vallen daarmee buiten de medailles, dat is jammer. Maar toch, bij de beste vijf van de wereld, dat is een prestatie. Zeker voor zo’n klein land. Dat lukt natuurlijk niet zomaar. Daar hebben we hard voor moeten knokken. Maar met de juiste mentaliteit, de VOC mentaliteit, leidt dat uiteindelijk wel ergens toe. Loon naar werken. Een vijfde plaats. Slechts de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Frankrijk hebben we voor moeten laten gaan. Alleen zij voeren meer wapens uit dan wij Nederlanders. Wij voeren lekker uit. Maakt niet uit waarheen. Democratische landen, ondemocratische landen, brandhaard of geen brandhaard, als er maar betaald wordt. Ook als doorvoerhaven van Amerikaanse wapens scoren we als Nederland goed. Zeker top drie. Als er maar betaald wordt. Wie uiteindelijk wie voor zijn donder schiet met al dat wapentuig dat maakt ons niet zoveel uit. Dat willen we niet weten.
De ware VOC mentaliteit: Het maakt niet uit wie er slechter van wordt als wij er maar beter van worden.

Vuurwerkhandel valt niet onder wapenhandel. Anders had ook China hoge ogen gegooid. In China wordt al jaren onder de meest armoedige omstandigheden en met gevaar voor eigen leven vuurwerk geproduceerd. Via allerlei slinkse wegen komt dat spul uiteindelijk op de Nederlandse markt terecht. Het is vuurwerk dat qua gevaar de vastgestelde normen overschrijdt. Vastgestelde normen overschrijden dat mag niet. Daar zijn we heel streng in. Dat moet dus aangepakt worden. De inlichtingen en opsporingsdienst van het ministerie van VROM is daar actief mee. Na heel wat speurwerk hebben zij een belangrijk deel van het netwerk van handelaren in kaart gebracht. Ook hier speelt Nederland een centrale rol. Medaillekansen lijkt me. Er is sprake van vermenging van legale en illegale handel constateert de inlichtingen en opsporingsdienst. Vermenging van bovenwereld en onderwereld. Er wordt gesproken van roekeloze handelaren die bewust veiligheidsrisico’s nemen en bewust grote maatschappelijke schade veroorzaken. Onacceptabel ! Wat denken ze wel ?
Tsja, wat zouden ze denken.
Waarschijnlijk denken ze iets van VOC mentaliteit.
Iets van oogsten en zaaien.

Categorieën: Actualiteiten

9 reacties

Mien · 17 december 2008 op 15:11

Duizend bommen en granaten.
Ben ik blij dat NL geen kort lontje heeft.
In onze prestatiemaatschappij tekenen we voor een derde en vijfde plaats.
Ik hoop alleen dat we na oud en nieuw ook nog tot vijf kunnen tellen op 1 hand.
Gelukkig heb ik alleen koudvuur en sterretjes met de jaarwisseling.

Mien

SIMBA · 17 december 2008 op 16:07

Jeetje…staan “we” echt op de 5de plaats?
Goed stuk Frank!

doemaar88 · 18 december 2008 op 11:47

Leest lekker weg, goed gedaan 😀

Neuskleuter · 18 december 2008 op 12:46

Heerlijk kritische toon. Ik wist inderdaad niet dat Nederland zoveel aan wapens uitvoert en dat met het vuurwerk is best hypocriet. Hier alleen maar (hopelijk veilige) Romeinse kaarsen en sterretjes! 😉

Anne · 18 december 2008 op 15:58

Opnieuw: cynisme ingezet op een heel goede manier. Prima tekst, en erg waar.

Siebe · 18 december 2008 op 16:06

Erg goede column weer, de 1e alinea vind ik werkelijk briljant in zijn eenvoud. Ook dat ‘alweer’; ik zag het je bij je laatste ook zo doen. Het blijft een erg effectieve manier zo, waar ik mijn petje voor afneem en die ik misschien nog wel eens van je af ga kijken.

Gr
s

pally · 18 december 2008 op 23:06

Goed stuk met juiste hoeveelheid cynisme, dat aankomt,

groet van Pally

KawaSutra · 18 december 2008 op 23:39

Een bommetje onder de Nederlandse wapenhandel?
Goeie column!

Ma3anne · 18 december 2008 op 23:48

Je schrijftrant is intussen zelfs zonder je naam erboven te herkennen.
Van mij mag je alles wat het daglicht niet kan verdragen op deze manier in de pers brengen. :wave:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder