In een opwelling  reageer ik op een aanbod cursus ‘columns schrijven’.
Ik vind schrijven leuk maar ik kom niet verder dan verhaaltjes over wat ik meemaak in mijn werk. Ik noem het blogjes maar of dat de lading dekt? Wellicht kan het wat puntiger, beknopter.  Hoe fijn zou het zijn als ik tips en advies krijg zonder dat ik de directe druk van het  ‘iemand controleert me’  voel. Daar kan ik nooit slechter van worden.
Ik verstuur mijn eerste ‘proef-opdracht’ en wacht met spanning  op de dingen die komen. De reactie komt bijna per kerende post  en door de reactie van de juf  neem ik een kloek besluit. Ik ga het doen!
De eerste opdracht komt via mail binnen. Leuk. Ik heb er zin in.  Met enthousiasme ga ik aan de slag. ‘Schrijf drie korte stukjes over een glas wijn op het terras”. Dit doet me wel heel sterk denken aan Raymond Quenau’s   ‘excersises de style’, een van mijn favoriete boeken uit mijn Frans e MO-A tijd. Ik stijg tot ongekende hoogte. De verschillende stemmingen vliegen over het beeldscherm en ik betrap mezelf erop dat ik in bed al lig te bedenken wat ik nog meer zou kunnen schrijven.

Ook de 8x8x8x8 opdracht is mij op het lijf geschreven.  In totaal heb ik 12 boekenplanken…voorlopig beperk ik me tot één. Maar als ik bij de eerste zin waarover ik iets moet gaan schrijven ben aangeland, zijn de remmen los. De woorden komen vanzelf, en voor ik het in de gaten heb staat er een verhaal op papier waarin ik mezelf direct herken.  Bijzonder dat je eigen diepe zielenroerselen en angsten ineens in letters voor je ziet.

De volgende opdracht is ‘’mijn eerste…” en ook daarbij kan ik me helemaal uitleven.
Tal van onderwerpen passeren mijn eigen revue. Aan ideeën geen gebrek. Het werkt verslavend. Ik pak elk vrij momentje om achter mijn laptop te kruipen. Ik typ en delete,  ik schrap en voeg toe. Ik vergeet de tijd, verwaarloos mijn huishoudelijke plichten, laat de broodjes verbranden, hoor niet meer wat mijn wederhelft zeg.  Ja, ik weet het zeker: ik ben nu al verslaafd!


miepske

Wie regelt verzorging van huisdier, tuin of huis als jij er niet bent of het niet kunt? Dat doe ik met mijn www.vakantie-assistent.nl Wie of wat ben ik? Moeder, oma, partner, ondernemer, actief, fit, snel, enthousiast, vindingrijk, ondernemend, hou van schrijven, organiseren, bezig zijn, bezit een scherp tongetje en een scherp pennetje soms ook.

11 reacties

Meralixe · 14 november 2015 op 09:17

Welkom op column x!!!
Dit schrijven zou ik eerder een soort kennismaking noemen. Geen visitekaartje. Krijgen we dat bij uw volgende schrijven?

Toch al een klein tipje. Schrijven is via de eigen woorden de lezer bereiken. Ga je ietsjes te ver met het eigen weten, je verliest het contact met de lezer. Zo was je mij eventjes kwijt bij die ‘8x8x8x8 opdracht.’

Er zit waarschijnlijk ook een foutje in de titel. Waarschijnlijk bedoel je dat je voor het eerst ondervind dat je schrijfverslaafd bent dit terwijl het woordje ‘eerste’ in de titel ook een tweede en eventueel een derde verslaving suggereert.

Oei!!! Hopelijk heb je nu geen indruk dat iemand je controleert.

Schrijven… heerlijk!!!

troubadour · 14 november 2015 op 09:27

Hartelijk welkom, dat wel.
“Mijn eerste schrijfverslaving”, zijn er meerdere schrijfverslavingen dan?
Wat de 8x8x8x8 opdracht inhoudt snap ik niet.
Een column moet toch iets van een boodschap hebben; Jouw verhaal eindigt en dan denk ik: Welk punt wil je scoren?
Wanneer er veel humor of provocatie in een verhaal zit, dan is het lezen op zich soms al leuk…
Ik heb nog wel een leuke invulling voor; “Mijn eerste…”
Heel veel succes Miepske, Cx is een heel goede keuze de laatste tijd.

  Meralixe · 14 november 2015 op 10:00

  Hm, Troubadour…
  Ik denk dat we alle twee los van elkaar onze mening op dit schrijven hebben los gelaten. Eigenaardig dat we min of meer over de zelfde ‘foutjes’ struikelden.

Spencer · 14 november 2015 op 11:36

Ik wist niet dat Mien een zus had. : )

Esther Suzanna · 14 november 2015 op 12:56

oh, als ik er naast zit..sorry.

Welkom en blijf alsjeblieft…. Schrijf zoveel je wilt over alles..

Een tikkeltje stijl Mrs. Doubtfire, gezellig hoor!

Mosje · 14 november 2015 op 13:30

Met plezier gelezen!

miepske · 14 november 2015 op 14:19

Leuk al die reacties. Ik werd door ”mijn juf” op het bestaan van columnX gewezen. En dat voelt goed! Als ik niet zou willen dat ik gecontroleerd werd, had ik me hier niet moeten melden toch?
@Meralixe Snap nog niet helemaal hoe het hier werkt maar een mens moet ergens beginnen, toch? Is het eigenlijk de bedoeling dat je je eerst ergens voorstelt of niet? Geen idee. Jullie kunnen we vast wijzer maken.
De titel zou inderdaad kunnen wijzen op meerdere verslavingen…Punt van aandacht voor mij 😉
@Troubaour en @Meralixe: Die 8x8x8x8 was een opdracht in de workshop: pak het 8 ste boek van je boekenkast, pak pagina 8 en dan zin 8 en schrijf minstens 8 regels. Maar ja, dat wisten jullie natuurlijk niet
@Spencer en @Esther Suzanna…..ik begrijp ‘Mien’ niet
Maar hoe dan ook de feedback en (handig) tips die jullie geven, ze worden in dank aanvaard.

  Meralixe · 14 november 2015 op 15:49

  Tja, zo zie je maar… Voor mij was het verschil tussen een kennismaking en een visitekaartje zo iets van bij dit schrijven een eerdere kennismaking met een matig schrijven. Had je nu een door en door steengoede column afgegeven dan zeggen wij hier in Vlaanderen “Zij heeft haar visitekaartjes afgegeven.” Als dat een eerder ongekende uitspraak is dan gaat mijn schrijven net als bij uw 8x8x8x8 de mist in.

  En he, die juf? Breng die maar mee naar column x hoor. Heerlijk toch die onbekende geheimzinnige aanwezigheid van anderen op deze site?

  Dat van ‘Mien’ moeten anderen maar eens uitleggen.

arta · 14 november 2015 op 20:55

Weet je, Miepske, wanneer iemand lekker enthousiast aan het schrijven gaat, word ik, als lezer sowieso al blij.

Ik ga jou heel hartelijk welkom heten op ColumnX.
(En bewaar taal-stijl- en interpunctieshit gewoon tot de volgende keer! :-))

pally · 15 november 2015 op 16:07

Gewoon welkom hier: enthousiasme en werklust aanwezig, het leren schrijven begint. Succes! Waarschuwing: het blijft worstelen, maar als je van ‘sport’ houdt…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder