Mijn moeder en ik zijn altijd racistisch geweest.

Gepubliceerd door van Gellekom op

Op tv een discussie over zwarte Pieten. De zoveelste in de afgelopen vijf jaren.
De toon grimmiger. Bij De Wereld Draait Door, drie gasten die er over discussiëren.
Twee zijn tegen Pieten die zwart zijn. Een is er gematigd voor.
Deze verdeling is logisch. Want, een grachtengordel programma. Gemaakt vóór en dóór grachtengordels. Dus twee politiek correcte grachtengordels en één rechtse racist.
Dat wil zeggen, als rechts racistisch gezien door de grachtengordels maar in werkelijkheid iemand met een genuanceerde kijk op de Zwarte Piet.

Een van de grachtengordels is Georgina Verbaan. Doet iets met films en acteren. Heeft een houding van. Spreek mij niet tegen want ik ben bekend. Ik zit in het vak!
Het vak is een begrip dat bekende Nederlanders hanteren om hun “bekend zijn” aan te duiden.
Het, vak noemen is redelijk arrogant. Loodgieters hebben een vak. Bakkers ook. Groenteboeren. En artsen uiteraard. Die mogen allemaal terecht beweren dat ze een vak beoefenen! Bekende Nederlanders zijn uitsluitend bekend vanwege hun kop op tv. Dat kun je geen vak noemen.

Verbaan heeft een T-shirt aan. Met een tekst erop: Zwarte Piet is racisme.
Gek genoeg schokt mij dat. Voor de goede orde. Wat mij betreft mag een Piet in alle kleuren van de regenboog rondlopen, maar ik houd al vanaf dat ik kan lopen van Zwarte Piet. Zonder daar ooit één racistische gedachte bij gehad te hebben.
Ik hield van de Sint. En van zijn Piet. En ik herinner mij hoe mijn lieve moeder, sinterklaasliedjes met ons meezong. Hoe zij enthousiast zwaaide naar Zwarte Piet als die aankwam in ons dorp. Hoe liefdevol zij keek als wij onze cadeautjes uitpakten. Hoe wij Sint en Piet moesten bedanken.

Die ene zin op dat T-shirt van Verbaan en consorten, heeft in een klap een streep door mijn jeugd beleving gezet. Mijn moeder en ik zijn altijd racistisch geweest.

Categorieën: Algemeen

van Gellekom

Observeren, zelfspot, humor. En niet persé in die volgorde, bepalen mijn NU moment. Kortom; I love my cat, as much as I love you..

11 reacties

Nummer 22

Nummer 22 · 3 december 2017 op 11:07

Waarde van Gellekom,
Typisch Bekend Nederland dat overal aan tafels aanschuift om te laten zien ‘we too’ zijn tegen zwarte piet. Ik tracht te begrijpen wat met dat gewauwel wordt bedoeld.
‘ tegen zwarte piet’ is dan discriminatie tegen zwarte ( in deze specifieke context) assistenten van een witte man met baard, of begrijp ik het verkeerd? Ineens is alles wat maar riekt naar onderdrukking verdacht. Terecht! Onderdrukking is niet te tolereren maar deze pieten lachen en dansen, delen pepernoten uit. Ik heb nog nooit een onderdrukte zien lachen, nee die kijken angstig zijn bang en vaak ook geketend. Heb u de sint zijn vrolijke medewerkers ooit zien slaan?

De grachtengordels en OSM ons soort mensen hete aardappel toeteraars die volgen snel als opportunisten de actualiteit want oh wee oh wee je zou maar niet genoemd worden om ergens maar tegen te zijn. She too, he too ..they too!

Ik vul het schoentje van Sophie ( bijna 5) . Sophie heeft blonde krullen, blauwe ogen net zoals haar vader en moeder. Sophie zegt ‘ Opa gekkie, opa bruin’ Sophie en haar opa lachen wat af, knutselen kijkdozen. Sophie lacht en is een vrolijk kind. Net zoals haar moeder en haar vader: 1m93, blond, blauwe ogen, six pack, maar dit terzijde.
Sophie is mijn kleindochter. Opa Ruud is gekleurd, dat weer wel. Of dat erg is voor Sophie?

Karen.2.0

Karen.2.0 · 3 december 2017 op 12:47

Niks van aantrekken Van G. Goeie column!
De stukjes van La Verbaan zijn wel om van te smullen hoor 😉

Nummer 22

Nummer 22 · 3 december 2017 op 17:06

Precies… als lemmingen achter niets aan lopen en dan in zee storten. Da’ s Holland op het smalst…. binnenkort ga ik een schadevergoeding vragen van de Staat der Nederlanden omdat mijn voorvader via zweden – duitsland naar De gordel van Smaragd vertrok waardoor zijn nazater eruit geschopt werden en ik een bruine kleur heb. Weg met ‘ bruine’ vla! Opstand en bij de ratten van de t.v. aan tafel wil ik! Laat ik ze een poepie ruiken.

  van Gellekom · 3 december 2017 op 18:17

  Triest dat de wereld er nog steeds zo voor staat. Je zou toch denken dat geweldig is dat de mensheid divers is en door de natuur versierd met diverse kleuren. En dat witte mensen dan in de zon gaan liggen om een kleurtje te krijgen terwijl ze dus een hekel hebben aan kleurtjes. Ik snap steeds minder van de wereld

   Nummer 22

   Nummer 22 · 3 december 2017 op 19:05

   Ik al helemaal niet meer… ! Zonnebrandcrême factor 50…heb ik niet nodig, zonnebank…ook niet! Corendon noem ik cor en dom… en maar bakken onder de koperen ploert…. carcinoma epidermis dokter dat heb ik. Klopt! U hebt onbeschermd in de zon gelegen …ue huid is gerimpeld ook nog. Tsja… zwarte koffie dan maar?

Mien · 3 december 2017 op 23:30

Misschien moeten we het eens over de kerstman hebben. Dat is pas een racist. Die heeft geeneens Pieten. Wel dieren en engeltjes. Kan de grachtengordel daar niets mee? Mochten zij zich vervelen en aandacht willen, ik kan nog wel een paar actievoerders aanbevelen.

van Gellekom · 4 december 2017 op 10:03

Geen zorgen. De kerstman komt ook aan de beurt

Esther Suzanna

Esther Suzanna · 4 december 2017 op 10:08

La Verbaan is een domme doos. Dus. Matthijs van Nieuwkerk ook. Of méér een sukkel. Vandaar.

Negeren die handel.

Geef een reactie