Geld, welke artiest heeft zich nog niet aan dit onderwerp gewaagd? Money for nothing van de Dire Straits, Money (it’s a gas) van Pink Floyd maar ook het door mij wat minder gewaardeerde Money, money, money van ABBA om wat voorbeelden te noemen. Niet zo gek ook dat dit een veel bezongen onderwerp is want onze wereldeconomie drijft erop.

Geld is een goede dienaar maar een slechte meester, luidt het gezegde en zo zou het moeten zijn. We hebben de pegels nodig om onze rekeningen te betalen en zijn daarom een uitstekend ruilmiddel. Het gaat echter fout wanneer mensen dollar-tekens in hun ogen krijgen en zoveel mogelijk pecunia vergaren om hun zieke behoeften te bevredigen. Hebzucht is een ziekte waar we met z´n allen zo snel mogelijk vanaf moeten!

Toch is er, sinds een aantal jaren, een kentering zichtbaar in het monetaire beleid die ik van harte toejuich. Het lijkt erop alsof de Monopoly-baronnen tot inzicht zijn gekomen doordat het hen te heet onder de voeten wordt. Geld blijkt vies, het stinkt! De rente wordt verlaagd waardoor doekoe niet meer zo makkelijk kan worden aangewend om nog meer vermogen te vergaren. Het lijkt de wereld op zijn kop! De kapitalist blijkt een socialist in wolfskleren. Plots kan deze in werkgelegenheid investeren, op geld lenen krijg je immers geld toe.

Kom op bankdirecteuren, weg met die koudwatervrees en maak de rente negatief. Ik ontvang graag een toelage op mijn schuldenlast. Bovendien is dit een aansporing om witwaspraktijken tegen het licht te houden. Laat de miljonairs en miljardairs maar rente betalen voor het opgepotte vermogen dat zij met dubieuze acties bij elkaar hebben geharkt en sedert vele jaren via schimmige constructies buiten beeld wisten te houden.

Let money turn the world around!

Categorieën: Algemeen

3 reacties

van Gellekom · 8 september 2019 op 10:20

Schaf de rente helemaal af zou ik zeggen. Prima column!

Nummer 22 · 9 september 2019 op 11:17

Schaf het geld dan ook af. Te beginnen met de geldstromen naar het koningshuis, de koninklijke familie dat scheelt miljoenen schroefdopjes, maar dat terzijde.

KingArthur · 12 september 2019 op 16:24

Dank voor de reacties. Misschien hebben jullie wel gelijk maar er zal toch iets moeten zijn om ruilverhoudingen in uit te drukken. Daar kan geld m.i. prima voor dienen. We hebben de keuze hoe het wordt aangewend en in die keuzes worden volgens mij de fouten gemaakt.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder