Ze horen van de daken te vallen. Je hoort er iemand mee blij te maken. Ik heb het natuurlijk over mussen, dooie mussen. Zelf een mus doden heb ik nooit van gehoord. Na maandag is het doden van mussen niet meer weg te denken in onze samenleving, waar gaat dit heen? Domino en liquidatie’s. Die twee woorden in één zin. Nooit hebben we er bij stilgestaan dat het ook in ons land zou kunnen gebeuren. Over straat durft niemand meer de afgelopen dagen. Een gymzaal betreden waar dominostenen staan is helemaal uit den boze. Niemand durft nog.

Ooit is iemand begonnen met die schandalige steentjes. Ooit was domino gewoon een spelletje. Tijdens dat spel kan het zijn dat je tegenstander tergend lang moet nadenken. Opeens krijg je het idee om uit verveling wat steentjes rechtop te zetten en ze een tikje te geven. Ze vallen. Dan moet het in principe klaar zijn. Niet verder nadenken. Helaas kwam deze steentjes omduwer uit Friesland en was vastbesloten om de recordboeken te halen. Helaas voor ons, en nu dus voor de mus, is dat al een paar keer gelukt.

Gevolg daarvan is dat wij elk jaar het slachtoffer zijn van het domino-geweld en nu is een onschuldig musje dat ook. Volgens mij had dat best anders gekund. Had het beestje in een hoek gedreven en met zijn alle om een heen gestaan. Met al die puisterige pubers had het best moeten lukken om met al hun puistpus het beestje even in slaap te ‘schieten’. Of met die dikke jampotbrillen had je de vrolijke fladderaar ook bewusteloos kunnen gooien. Ook niet goed, maar net even iets ‘diervriendelijker’.

Na eens lekker rond te schieten á la James Bond in zijn goeie ouwe tijd, wordt de mussenman nu met de dood bedreigd. Dat vind ik niet eerlijk tegenover de mus. Hij is immers nooit bedreigd, maar meteen doodgeschoten. De Dierenbescherming vindt het moedwillig omgooien van de steentjes geen goede reden voor de dood van de mus. Inderdaad, daar hebben ze een goed punt en trouwens het was maar één steentje! Dat er daarna nog 22.999 omvielen dat is te danken aan de dominostenenneerzetter; wie zet ze nou allemaal kort achter elkaar neer. Buitengewoon kinderachtige reactie dus, de heren zijn duidelijk erg snel op hun domino-tenen getrapt.

Gelukkig had onze Lucky Luck “een landelijke vergunning via het ministerie voor dieren die in gebouwen overlast veroorzaken.” Ik zag inderdaad de goedgeklede theedoeken bloesjes vrezen voor hun leven. Hun handen waren omhoog. Ogen dicht en de gedachten waren al bij de Heer.

Gelukkig neemt heel Nederland het op voor de mus. Ik zie alles van een jaar geleden weer voor me. Andermaal wordt iemand de mond gesnoerd. Vrijheid van vliegen kan tegenwoordig niet meer. De mussenbegrafenis zal de grootste uit de mussengeschiedenis zijn. De condoleance registers op internet waren niet bereikbaar, omdat de server al het internetverkeer niet aankon. Er wordt een mussenmars gehouden. Het standbeeld van de mus is al in de maak. Ik hoop dat ik met dit stukje ‘een steentje’ heb bij kunnen dragen aan het verwerkingsproces.

Mus, We Mus You


10 reacties

Eddy Kielema · 17 november 2005 op 13:10

Een standbeeld voor de mus zal niet lang op zich laten wachten! Een stille mars of een herdenkingsdienst door Rita Verdonk zie ik ook nog wel gebeuren. Wel vreemd waarom die mus, ook bij CX, de gemoederen zo bezighoudt.

Geertje · 17 november 2005 op 13:20

@ Eddy[quote]Wel vreemd waarom die mus, ook bij CX, de gemoederen zo bezighoudt.[/quote]

Het domino-effect zullen we maar zeggen. 😀

Eddy Kielema · 17 november 2005 op 13:22

[quote]Het domino-effect zullen we maar zeggen.[/quote]
😀

Troy · 17 november 2005 op 14:01

Ik zie door de mussen hier op CX het bos niet meer. Wederom een leuke mus-column, maar ik geloof dat ik nu wel uitgemu(t)st ben over die mus:-)

Kees Schilder · 17 november 2005 op 14:31

Als het een hond was geweest of een paard was geweest was de wereld te jklein geweest
Wat is het verschil?

Ma3anne · 17 november 2005 op 14:37

Over preventief ruimen van gezond gevogelte maar niet gesproken.

Geertje · 17 november 2005 op 21:08

@ Kees
[quote]Als het een hond was geweest of een paard was geweest was de wereld te jklein geweest. Wat is het verschil?[/quote]

Nou ik kan zelfs met een wijntje op het verschil nog zien tussen een mus, een hond en een paard. 😀 En ook de letters op het toetsenbord kan ik ‘blind’ nog vinden. :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :pint: :pint: :pint:

Het verschil zit hem denk ik in het woordje was. 😛 😀

Bakema_NL · 17 november 2005 op 21:09

In dit geval knip en plak ik even….

Ik vraag me nu alleen wat af wat betreft alle dierenvrienden die roepen dat het afschieten van deze mus niet kan……
Hebben zij ’s avonds geen lapje vlees op het bord liggen?
En het lijkt me ook dat zij zelf geen huisdieren hebben, of meer specifiek, een of meerdere katten. Hebben zij die wel dan wil ik dat deze “dierenvrienden” per direkt zelf ook met de dood bedreigd worden, want je gaat mij niet vertellen dat hun kat(ten) nooit een muisje of een vogeltje, misschien zelfs specifiek een musje, vangen, er vrolijk tergend mee gaan spelen om ze vervolgens heerlijk op te peuzelen. “Nee hoor, dat doet mijn kat niet, zo heb ik hem niet opgevoed”………ik hoor het ze bijna zeggen.

En het leven van die mus is meer waard dan die onbenullige domino-stenen…….hmmmm, zou ik op zich in kunnen meegaan. Alleen denk ik dan weer even verder en vraag me af of mensen beseffen hoeveel beesten ze doodtrappen door gewoon al op straat te lopen, maar dat zijn weer veelal insecten, die tellen dan weer niet mee? Waar ligt die grens dan eigenlijk? Want we kunnen ook allemaal gewoon met onze ogen naar de grond staren, kijken of niet op zo’n slak gaat staan met je boerenklompen. Als ik het zo bekijk dan maken we inderdaad toch wel van een mug een olifant…………..van een mus een dinosaurus om het even in verhouding te houden.

Kees Schilder · 18 november 2005 op 08:11

Waar het om gaat Bakema, is dat er achteloos even een dier wordt neergeschoten.Doelbewust dus.
Als het ene dier het andere opvreet,ligt het anders.En dat weet jij ook wel.
Overigens ben ik vegetarier ja.
Maar het gaat om dat achteloze. Daar stoor ik mij aan.

Li · 18 november 2005 op 22:52

[quote]Over preventief ruimen van gezond gevogelte maar niet gesproken.[/quote]

En dan hebben we het nog niet eens over de hitte gehad.
Dan vallen ze met bosjes van het dak. 🙁

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder