Een van de meest ondergewaardeerde muziekinstrumenten is de eekhoorn. Er zijn ook niet veel mensen meer die de eekhoorn bespelen. Waaraan ligt dat? Is het de wat ijle, hoge klank die het instrument voortbrengt, of is het het gegeven dat het mondstuk in de anus van de eekhoorn moet worden ingebracht waar het na een tijdje spelen door oprekking van de kringspier zo los gaat zitten dat het ieder moment eruit kan schieten en op de grond vallen?

Dat laatste overkwam de beroemdste eekhoornblazer aller tijden, Theofiel Bomma, tijdens een concert ter ere van de verjaardag van de Duitse keizer Wilhelm de Tweede. Maar Theofiel was niet voor één gat te vangen en blies gewoon door. Zonder mondstuk drukte hij zijn lippen diréct op de anus van de eekhoorn en bracht het concert zonder verdere problemen ten einde.
In de jaren daarna vervolmaakte hij deze directe techniek en voegde er onder andere tongbewegingen aan toe waardoor de tonen langer doorklonken. Verder gaf hij zijn collega’s de raad de eekhoorn altijd voor gebruik met water en zeep te wassen en de staart dagelijks bij te scheren. Theofiel was in z’n eentje verantwoordelijk voor een tijdelijke opleving van de populariteit van zijn favoriete instrument, maar na zijn dood ging het daarmee snel bergafwaarts.

En zo zijn heden ten dage nog slechts zelden de vibrerende klanken van de eekhoorn te horen. Tot groot verdriet van de echte liefhebbers van wie er nog steeds meer zijn dan menigeen vermoedt.

Spencer Brandsen

Categorieën: Algemeen

13 reacties

Yfs · 6 oktober 2012 op 10:09

Tja.. ik hou wel van zulks een bizarre fantasie, het triggert de mijne en doet me afvragen hoe een koe zal klinken, hoewel het bespelen daarvan wat meer zal vragen dan een zeeppompje en washandje. Ook denk ik meteen aan een conservatorium waar het een beestenbende moet zijn!

Jammer dat zo’n maf stukje dan zo’n saaie titel is toebedeeld!

Mafkees!!! :hammer:

Meralixe · 6 oktober 2012 op 10:40

Oef, wat ben ik blij dat mijn afkeurende reactie op een dergelijk schrijven hier niet voor staat.
Meningen mogen verschillen maar er zijn ook nog normen en waarden.
En he… Wat een slordigheden, er staat niet eens vermeld dat het voor de hoge tonen een vrouwtjeseekhoorn moet zijn. :hammer:

Pierken · 6 oktober 2012 op 11:58

Ajb meer van deze absurditeiten! Een orkestbak vol pluimvee graag. Heb zelf altijd al potvis willen spelen, maar ik kom niet bij het gaatje. Ben blijven steken bij een hamster, maar die is al een tijdje vals. Weet jij hoe je die krengen stemt? :eh:

arta · 6 oktober 2012 op 13:27

Ik twijfel wat ik nu leuker vind: De column (Echt heel origineel en grappig) of de reacties!
😀

Libelle · 7 oktober 2012 op 11:43

Ik bespeel de slagtand van Wally, de neushoorn.
Daarna voel ik me best lekker.

Ferrara · 7 oktober 2012 op 12:34

Het verhaal werd echt leuk na het zien van het filmpje, je moet het blijkbaar ook horen.
Het stokstaartje schijnt zich goed te lenen voor het dirigeren.

Yfs · 7 oktober 2012 op 15:06

haha Spencer… ik zag nu pas het youtube-filmpje.

Ik moest het hardtst lachen om het duidelijk hoorbare en aanstekelijke lachje van degene die het gefilmd heeft! :hammer:

pally · 7 oktober 2012 op 17:45

Bizar en maf! 😆

groet van pally

Fem · 8 oktober 2012 op 16:17

😆 😆 😆

Harrie · 15 november 2012 op 13:44

Het is Toon die de muziek maakt. :hammer: :hammer: :hammer: Geweldige column!!! Had voor mij column van de maand september mogen zijn, maar ja, hij kwam wat laat …

ccocoo · 20 december 2012 op 06:50

An abundance of [url=http://www.northfaceclearanceeshop.com][b]the north face clearance[/b][/url] persons may purchase one piece [url=http://www.northfaceclearanceeshop.com][b]north face clearance[/b][/url] with lower jackets to the frigid wintertime [url=http://www.northfaceclearanceeshop.com/north-face-men-s-jackets][b]north face men jackets clearance[/b][/url] thanks to its excellent effects on steering clear of the [url=http://www.northfaceclearanceeshop.com/north-face-denali-hoodie-jackets-women][b]north face denali hoodie clearance[/b][/url] harshest environment as well as lodging warm [url=http://www.northfaceclearanceeshop.com/north-face-pink-ribbon-jackets-women][b]north face pink ribbon clearance[/b][/url] as well as cozy.

Mien · 12 december 2013 op 14:42

Met dank aan de opmerkzaamheid van Meralixe pas nu gelezen.

Ik kan het me nog goed herinneren, het concert van Theofiel tijdens de verjaardag van Billie 2. Een opmerkelijk concert dat zowel de gevestigde orde als de klassieke wereld behoorlijk opschudde. Zelden zo’n beweeglijke eekhoorn gezien ook. Naar ik me heb laten vertellen een rode.

Mocht de eekhoorn niet meer voldoen overigens dan weet ik nog wel een lekker recept. In het kader van duurzaamheid. Je gooit zo’n eekhoorninstrument immers niet zomaar weg.

Gerookte eekhoorn. Hierbij wordt de eekhoorn gevuld met een combinatie van deegkruim, peulvruchten en wodka, die aangevuld wordt met zout en specerijen als peper en komijn.
Wegsloeberen met een stevig rood wijntje. Een Berberana kan ik aanbevelen.

Santé

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder