Ik val maar meteen met de deur in huis: Het gaat niet zó goed met column x getuigen de weinige inzendingen en de eerder kalme reacties.
Er zijn redenen, zeker, maar deze trachten te noteren en er dan ook nog een soort remedie voor geven zou ons waarschijnlijk enerzijds wel ellenlange teksten opleveren maar, anderzijds, ons waarschijnlijk ook in een moeras van tegenstellingen brengen waarbij het zoeken naar het eigen gelijk niets bijbrengt aan de essentie, het dipje waarin de site zich bevind. De behandelende onderwerpen, de vrijheid van het doen en laten, het uiteindelijke doel van column x, de vele afhaakingen zijn stuk voor stuk onderwerpen waar enorm veel kan over gepalaverd worden. Daarbij moet men er in een volgende fase al op letten dat men om de één of andere reden, hoogstwaarschijnlijk onbewust, hier of daar niet op de tenen getrapt heeft zodat de goede bedoeling omslaat naar twist en verdeeldheid. Zo komen we er zeker niet.

Doch wil ik er één onderwerpje uit lichten: Het reageren, de kritieken.

Waarschijnlijk ieder lid van column x heeft de behoefte om gelezen te worden. Dat klinkt zeer logisch. Helaas moet ik hier wel vermelden dat “aantal keer gelezen” eerder een vertekend beeld weergeeft van de werkelijkheid daar “aanklikken” ook reeds voldoende is om het getalletje “gelezen” de hoogte in te jagen. Dit is waarschijnlijk een technisch probleempje. Genoeg daarover.

Gelezen worden vind vooral de bevestiging in de kritieken waarbij het aantal een grote rol speelt. Die kritieken kan men opsplitsen in twee grote delen; kritiek op de inhoud en kritiek op de kwaliteit. Zo kan bij wijze van voorbeeld, een door en door slecht geschreven column een voor de lezer zeer gevoelig thema zijn en zo meer.
Die kritieken worden ongeacht hun oorsprong, wel de barometer en zelfs in een verdere evolutie de trendsetter van de site. Klein voorbeeldje; sport ligt niet zó goed op column x. Wie over sport schrijft riskeert een eerder sobere belangstelling.
Daar zou kunnen een zekere vorm van macht in schuilen maar als we daar over uitweiden komen we ook niet verder. ’t Voornaamste is de kritiek, het weten dat men gelezen wordt.

Hier komen we dan bij een kettingreactie waarbij weten dat men gelezen wordt de energie geeft tot verder aanwezig blijven op de site. Wie reageert op wat anderen schrijven investeert in lezers naar zichzelf toe. Laat dit nu eens de kerngedachte zijn. Al de rest, de onderwerpen, de eventuele al dan niet aanwezige kwaliteit, de persoonlijke vrijheid tot het al of niet reageren, de eventuele tijd die men heeft om zich met dit alles bezig te houden, zijn stuk voor stuk geldige redenen tot het eens niet reageren. Dat neemt echter niet weg dat “reageren” de weg is naar een groeiende gezonde site.

Enkele dagen geleden stond de teller op nul, op nul!!! Groot paniek en vlug een column schrijven was de boodschap. Dat helpt natuurlijk maar is zeker niet risicoloos daar deze paniekerige reactie de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Reageren of ook niet reageren op een mindere kwaliteit kan dan nefast worden waardoor er dan andermaal afgehaakt wordt… Neerwaartse spiraal!!!
Om te besluiten, eerlijk, als het kan, opbouwende kritiek, is naar mijn mening de “olie op het vuur.” Dit is in het verleden zo geweest en zal, als iedereen meewerkt aan die kerngedachte terug zo zijn. Columns, gevolgd door een vijftiental reacties met nu en dan eens scherpe maar ook soms humoristische reacties zijn dan pareltjes op deze site. De eerder richtinggevende reacties helpen mensen die schoorvoetend begonnen vooruit wat kwaliteit betreft. Kortom, om het eens op zijn Vlaamse te zeggen, laat ons er samen en lap op geven!!!

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

19 reacties

Libelle · 16 september 2012 op 08:38

Sommige bijdragen, Meralixe, rammelen zo ernstig dat er geen beginnen van een reactie aan gewaagd is. Of ze zijn inhoudsloos, ze prikkelen niemand. Soms zijn ze warrig, niemand heeft zin om de knoop te ontwarren, of infantiel zelfs en roepen alleen maar mededogen op.
Dikwijls ook ontstaat er wederzijds respect, waardoor men elkaar niet meer durft aan te spreken op soms terechte tekortkomingen. Dit laatste, het collectieve ‘de hemel in prijzen’, vind ik nog de ergste vorm van verminking. Het stoot outsiders sterk af, immers wat moet je al niet kunnen om tot die hechte groep te horen?
U, Meralixe, trekt zich van dit alles niets aan, u trekt gewoon uw plan.
Ik daarintegen probeer al weer vriendjes met deze of gene te worden en dat werkt averechts.
Een reactie zou per definitie kritische elementen moeten bevatten. Al is het er maar eentje.
Yfs doet het erg goed de laatste tijd, vind ik.

Gerardinho · 16 september 2012 op 11:50

Waarom publiceer je een column, een verhaal, een gedachte op columnx? Is het omdat je schrijven leuk vindt en je jezelf wilt verbeteren? Zijn er andere redenen? Misschien een idee om bij je profiel iets te vertellen over je motieven om hier te publiceren. Dan weet je als lezer op welke manier je zou kunnen reageren.
Aan de andere kant, als je iets publiekelijk maakt, dan stel je jezelf kwetsbaar op. Raak dan geen persoonlijk gevoelig onderwerp aan. Als auteur heb je iets te vertellen en dan moet je ook met de gevolgen van positieve maar ook slechte kritieken omgaan.

arta · 16 september 2012 op 12:28

Allereerst Meralixe, vind ik het bijna aandoenlijk hoe jij je zorgen maakt over het reilen en zeilen op CX. In de jaren dat ik hier meeschrijf heb ik gemerkt dat er ‘ups’ en ‘downs’ zijn, die zichzelf automatisch weer oplossen. ‘Nieuwe’ schrijvers komen, ‘oude’ schrijvers gaan en komen soms ook weer terug. Het is net het gewone leven. 😀

@Libelle: Ik ben het met je eens, wat betreft dat sommige columns zo rammelen, dat je na de eerste alinea stopt en ook weinig zin hebt om te reageren. Ik herken dat en vind dat niet reageren ook een reactie is…
Wat de ‘hechte’ groep betreft: Ik hoop toch echt dat wanneer ik een slecht stuk schrijf, dat jij en anderen mij daar ongenadig op wijzen. Ik merk wel dat, wanneer iemand hier langer schrijft, en ik persoonlijk al meerdere keren een opmerking heb gemaakt over het schrijven van een CX-er (bijv. te lang, of te detailleerd, ofzo), en merk dat diegene echt zijn/haar best doet daar aan te werken, maar het toch niet lukt, dat ik niet onder elk stuk dezelfde kritische noot ga zetten. Dat lijkt dan misschien op een staaltje ‘ons kent ons’ en dat is het dan misschien ook wel, maar wel op een andere manier dan gesuggereerd wordt. Wat mij betreft hoor je er, op het moment dat je jezelf registreert op CX, gewoon bij. Simpel. Ook jij! 😀
Dat een reactie altijd kritische elementen zou moeten bevatten, daar ben ik het niet mee eens. Soms is een stuk gewoon mooi en al staat daar dan een ‘d’-tje of ’t’-tje teveel of te weinig in, wanneer ik denk dat een kritische reactie dan afbreuk zou doen aan het stuk, dan reageer ik alleen positief, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Ik ben het met Meralixe eens dat het erg leuk is om reacties (leuk of niet leuk) te krijgen, maar voor mij persoonlijk is het geen ‘must’ om te blijven schrijven. Voor beginnende schrijvers zal dat waarschijnlijk anders liggen.

Misschien kunnen we gewoon lekker doorschrijven en reageren, naar onze eigen behoefte, zonder dit soort oproepen ed. Met CX zit het nl wel goed! 😉

(En complimenten aan Meralixe en Libelle: Jullie hebben me zojuist tot mijn langste reactie ever uitgelokt:-D)

Yfs · 16 september 2012 op 13:02

Tja…. ik weet nog goed dat ik mijn eerste column instuurde. Het afwachten van reacties voelde alsof alle ogen van de hele wereld op mij gericht waren. Het ontvangen van positieve reacties motiveerde zéker om meer te schrijven. En dan kom je er achter dat je zelf ook geacht wordt om commentaar te geven, commentaar wat ook weer beoordeeld wordt. Slik! Dat had ik me niet gerealiseerd bij het aanmelden. Ik vond het doodeng en las vol bewondering hoe anderen dat deden. Soms vond ik de commentaren zelfs nog mooier dan de column zelf!
:hammer: En dan… op een dag….. is het dan zover. Je durft voor het eerst als nieuwkomer heel voorzichtig wat kritiek te leveren. Grote meid!!
Voor mij een leerproces, net zoals het schrijven zelf en het niet willen reageren alleen om het reageren. Mooie uitspraak van Arta, dat niet reageren ook een reactie is.
Op zich een goed onderwerp van Meralixe wat zeker een uitermate geschikt onderwerp zou zijn tijdens een meeting onder het genot van een (paar) wijntje(s). Maar verdorie, die meeting is maar één keer per jaar. Dat is toch veel te weinig….
Laten we het er nog eens over hebben tijdens de herfst-meeting? :pint: :pint: :pint: :pint:

sylvia1 · 16 september 2012 op 18:29

Ik ben blij met Arta’s geruststellende woorden maar ik ben er zelf minder gerust op. Oftewel, ik herken de ongerustheid van Meralixe. Ik heb veel minder jaren vergelijkingsmateriaal dan Arta, maar heb het idee dat cx echt in een dip zit. Al een tijdje. En ja, er haken mensen af. Van een aantal mensen dat afgehaakt is weet ik dat ze nog steeds graag schrijven, maar op andere plekken. Wie weet wat hieruit ontkiemt; ik hoop iets moois.

JanBontje · 16 september 2012 op 20:21

Ik trek me de kritiek wél aan: ik ben een van die schrijvers die door nauwelijks te definiëren omstandigheden (in mijn geval tijdelijk) wat minder schrijven. Ik zal mijn leven beteren 🙂

:toeter: :hammer:

Mien · 16 september 2012 op 21:23

Schrijven is gewoon hard werken.
Reageren ook.
Misschien zit daar wel het probleem.
Als er al überhaupt sprake is van een probleem.
Wie schrijft die blijft.
Hoe dan ook.
Verder eens met Arta.
Als je lid wordt van ColumnX ben je gelijk volwaardig lid van de club.
Of je dat nu leuk vind of niet.
Hoe lang of hoe kort maakt niet uit.
In stilte of met veel kabaal.
Da’s toch tof!?
Van welke club bende gai?

Mien

pally · 16 september 2012 op 23:45

Goed onderwerp, Meralixe. Interessant ook, omdat je op zoveel manieren naar columns, reacties en aantallen kunt kijken en dus ook net zoveel persoonlijke conclusies kunt trekken.

Wat mijzelf betreft: ik ben altijd blij met reacties en vooral als de in mijn ogen goede schrijvers een positieve reactie geven op mijn stuk. Het doet ook best even pijn als een van deze mensen negatief reageren. Maar het geeft dan wel stof tot nadenken.

Reacties geven op columns van anderen vind ik leuk en leerzaam om te doen. En het geeft mij ook een gevoel van iets terugdoen. Ik krijg zelf rendement van reacties en wil dat ook aan anderen geven. Daar blijft een site als CX mee overeind. De ene keer heb ik daar wel meer zin in en tijd voor dan de andere keer.

Ik moet eerlijk zeggen dat in de 6 jaar dat ik hier schrijf, het altijd wel wat wisselde qua aantallen, maar zo mager als het aanbod van de laatste tijd, heb ik het hier nooit meegemaakt. Het verwondert mij, ik vraag me af waarom dat zo is en ik vind het jammer. Wel geloof ik dat het waarschijnlijk weer gewoon bij zal trekken. Het is nog steeds een goede formule, volgens mij.

Er zijn hier zoveel talentvolle schrijvers, oude en nieuwe.
Yfs idee wat vaker meetings te organiseren(in groot of kleiner verband), ondersteun ik. Eens per jaar is wel erg weinig.

En wat jij zegt over pareltjes van kritieken en geweldige humor die soms de kwaliteit van de column overstijgt, vind ik ook top!

Gewoon dóórgaan dus, schrijven en reageren,Ik moet ook wel met mijn VC, dit jaar.. 😉

schrijversgroet van pally

Nachtzuster · 17 september 2012 op 01:15

Meralixe, inhoudelijk is er al heel veel gezegd over deze (goede) column. Ik deel je bezorgheid over de lauw-lune wat er momenteel heerst op ColumnX, maar ik hoop met Arta mee dat het van voorbijgane aard is. Eigelijk wil ik je alleen maar een fijne vakantie wensen en hoop je daarna weer snel te lezen hier.

Oja, ik ben het met Yfs en Pally eens dat een herfstmeeting heel fijn zou zijn. Ik ben erg benieuwd naar de mensen achter de avatars en verhalen!

lisa-marie · 17 september 2012 op 09:39

inderdaad olie op het vuur, had voor het geheel inclusief reacties minstens twee bakken koffie nodig.
Zelf merk ik da ik lees en reageermoe ben geworden, waarom geen idee. Het is er ingeslopen. Ga er wel even over nadenken.

Fem · 17 september 2012 op 10:30

Lastige kwestie, maar goed dat je het hier aankaart!

Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken. Het schrijven gaat bij mij momenteel nu eenmaal even steeds om hetzelfde en daarmee wil ik niet steeds hier naar voren springen, omdat het er nu eenmaal niet de plaats voor is. De reacties die ik wel ontvang, verwelkom ik. Zelfs al is dat kritiek. Ik ben gewoon selectief in wat ik hier wel en niet deel, om mezelf daartegen te beschermen.

Het reageren is ook lastig. Als een onderwerp mij totaal niet aanspreekt, lees ik het nu eenmaal niet altijd uit en dan wil ik mijn kritiek niet door desinteresse laten beïnvloeden.

Een reactie moet m.i. ook wel wat toe te voegen hebben en als ik dat niet kan, laat ik het gewoon liever achterwege, anders is het niet oprecht.

Verder stem ik vooral voor een herfst- meeting met een warm ontvangst voor alle nieuwe gezichten 😀

Dees · 17 september 2012 op 10:59

Hoewel ik er niet echt onderzoek aan heb gewijd denk ik ook dat cx al een hele tijd een dalende lijn kent. Zelf geloof ik niet dat bestaande schrijvers dan maar meer moeten gaan produceren, want de bestaande schrijvers kennen elkaar en hebben elkaar in die zin misschien in toenemende mate minder te bieden aan feedback. Het probleem hier is m.i. vooral een gebrek aan blijvende nieuwe aanwas. En waarom die uitblijft weet ik niet zo goed. Misschien omdat er toch iets teveel herhaling van zetten zit in de site. Misschien mist er een sprankel, een vibe, een impuls, die er eerder wel was.

Harrie · 17 september 2012 op 11:54

Misschien is het wel een herfstdip. Die komt ook wel eens terug bij de lente. Wel jammeer dat er minder animo is. De robotten met spam dragen ook niet erg bij bij het leesplezier. Net als de reclame en de sporadische aanwezigheid van de redactie. Maar hoop doet leven. Altijd.

trawant · 17 september 2012 op 13:19

De lijst van dierbaren op CX die niet meer onder ons zijn, tenminste
in de gedaante van het geschreven woord, is lang.
Ik kan moeiteloos tientallen namen noemen die in de afgelopen 6
jaar actief waren en zijn weggewaaid. Zo’n dipje, toegegeven hebben we eerder meegemaakt, maar dit is een DIP.
Geen idee waarom, wellicht is de kwaliteit van de stukjes een oorzaak. Niets ten nadele van de stukjes van talentvolle nieuwelingen, of ten faveure van die van mezelf of andere oud gedienden,maar soms bekruipt me een lichte gêne om tussen twee probeersels in te staan.
Even hardop denken.
 Ik denk dat de site een redactionele oppepper kan gebruiken.
Niet iedereen die drie woorden achter elkaar kan schrijven hoort op de hoofdpagina. Dan maar een kortere wachtrij. Discussie is eerder gevoerd, behoorlijk elitair, wie denk je wel dat..Maar het moet een uitdaging zijn om gepubliceerd te worden. Wellicht kan de poort bewaakt worden door
oud cx’ers die ook de tijd willen nemen om jong of oud van commentaar te voorzien. Bijvoorbeeld na plaatsing in het café..
Als de kwaliteit hoger wordt, zul je ook de bezoekersaantallen zien stijgen.Een klasse site zou cx moeten zijn.
Ik heb inmiddels enkele m.i. goede schrijvers die ik op andere sites tegenkom uitgenodigd om de gelederen hier te versterken.

Ferrara · 17 september 2012 op 18:14

Terug op honk en bij gelezen. Olie op het vuur meerdere keren gelezen evenals de reacties. Ik loop hier nu zo’n anderhalf jaar mee, door Arta daartoe aangezet, zij heeft wat mij betreft wel meer op haar geweten…maar dit terzijde. Doodeng vond ik de eerste stappen en nog stuur ik vaak met twijfel in het hart een stuk in. Helaas rolt er bij mij niet dagelijks leesbare kost van het toetsenbord, was het maar waar. Ik hoop hier te leren en te worden gelezen want dat willen we tenslotte allemaal graag. Van de reacties op andermans stukken valt overigens ook veel te leren. Soms zie ik commentaren dat ik denk verrek nog eens lezen zo heb ik het nooit gezien.
Het lijkt dat hier een vaste kern zit, dat zijn de volhouders en de mensen met ervaring, maar juist bij hen voel je je meteen welkom, althans zo verging het mij.
Ik word niet nerveus van twee in de wacht als er helemaal niet meer wordt aangevuld ja dan is het ernstig. Blijven schrijven zou ik zeggen.

Nachtzuster · 18 september 2012 op 14:33

Ik heb even moeten kauwen op jouw uitspraak, Trawant. Als iets niet motiveert voor nieuwelingen om te gaan schrijven, dan is het wel jouw vermeende gêne die je voelt als je tussen twee probeersels staat. Lezers lezen toch jóuw verhaal omdat jij het bent. Wat hebben degenen die voor en na jou worden geplaatst daar dan mee te maken?
Iedere column staat toch los van de rest?
Verder is het een leuk plan om oud gedienden ‘college’ te laten geven aan de junioren in bv het café, maar feit blijft dat iedereen een eigen stijl qua schrijven heeft. Ik lees soms senioren hier waar ík waarschijnlijk niets van zou leren, puur omdat de stijl mij niet aanspreekt.

SIMBA · 18 september 2012 op 16:08

Ik heb net de column én de reacties eens goed gelezen en eigenlijk is maar 1 woord blijven hangen, namelijk [i]herfstmeeting[/i] 😀

*edit* Topic over herfstmeeting al gevonden het café!

Wayan · 21 september 2012 op 11:02

Van al de reageerders op dit artikel ben ik hier al het langst, namelijk sinds 2003.

Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb de langzame afglijding gezien naar prulcolumns met een hoog damesbladgehalte.

In 2003/2004 waren de columns scherper,agressiever en intelligenter.

Yfs · 21 september 2012 op 11:23

Tja Wayan… een eerlijke en oprechte reactie. Doch vanwege de vele actuele en bespreekbare onderwerpen in een damesblad ben ik echter geneigd dit als een compliment op te vatten. Jammer dat je niet aanwezig kunt zijn op de meeting waar wellicht zal blijken dat een ieder waarschijnlijk een andere definitie heeft van een prulcolumn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder