Wat was Nederland er trots op in de 17e eeuw; Nederland was destijds één van de weinige landen dat geen vorst als staatshoofd had. Nederland was een republiek. In 1815 veranderde dit en kreeg ook Nederland weer een vorst en werden andere landen republieken. Destijds hield koning zijn nog wat in, maar wat houdt het eigenlijk tegenwoordig in?

Realistisch gezien werkt de koning één dag per jaar. Dit is de derde dinsdag van september, ook wel bekent als prinsjesdag. De koning leest van een papier voor, net zoals wij onze presentaties hielden op de basisschool. Die presentaties waren vaak niet zelf geschreven en natuurlijk schrijft onze koning zijn eigen presentatie ook niet zelf. Hoeveel levert dat op? Op de basisschool leverde dat een cijfer tussen de 6 en de 10 op. Als je zegt dat je koning bent levert dat werkdagje €823.000 op. Als je erover na denkt is dat een beetje veel voor een presentatie van een half uur (ruim genomen). Toevallig zijn we in een gulle bui en rekenen we het rondje in de gouden koets ook mee als werk, ja dan heb je opeens een zware werkdag. Gelukkig zijn er mensen die de deur voor je openhouden en je de trap op helpen de koets in.

Heeft de koning nog wel genoeg tijd voor zijn vrouw, want ja, je raadt het al, zij werkt natuurlijk ook zoals niemand anders werkt. Hele dagen niks doen en één keer per jaar naast de koning zitten en leuk kijken terwijl hij zijn presentatie houdt. Dat levert je als koningin dan €326.000 op jaarbasis op.

Opgeteld zijn we dus €1.149.000 jaarlijks kwijt aan deze twee personen, die we koning en koningin mogen noemen. Als de uitgaven hierbij bleven zou dit enigszins te verklaren zijn, maar helaas blijft het hier niet bij.

Laten we beginnen bij het Griekse vakantiehuisje van onze koning. Als je namelijk zo hard werkt, verdien je natuurlijk genoeg vakantie.

Hoe duur dat is vakantiehuis is, is onbekend. Let op, dit is wel een vakantiehuis met eigen ‘steiger’ die door sommigen als haven wordt gezien. Natuurlijk heb je niks aan die steiger zonder een passende speedboot, dus moet er een speedboot komen van jawel €575.000.

Naast een super speedboot, moet er ook een super bolide zijn. En natuurlijk is er ook een bolide die meer dan een half miljoen kost. De koning heeft een Audi A8 uitgekozen voor meer dan €600.000.

Voor de veiligheid moet er een hek komen en natuurlijk moet dat super veilig zijn en daarom zetten we het op de grond van de buren. Dit hek, weinig mensen weten de prijs, op de grond van de buren kost meer dan een half miljoen.

Naast een vakantiehuis wil je natuurlijk ook een super huis. Daarom verbouw je je paleizen natuurlijk even voor meer dan €50.000.000.

Afgezien van alle onbekende kosten (staatsbezoeken, beveiliging etc.) is er nog een salaris van prinses Beatrix dat nog bij al deze kosten komt. De prinses krijgt namelijk €466.000 per jaar voor niks doen.

Alles bij elkaar opgeteld kost een jaartje koningshuis ons : €52.790.000. En als ik dat prijskaartje zie en wat je er aan hebt, dan vraag ik me af, zijn we gek geworden? Er zijn mensen waarbij iedere dag weer de vraag is of er de volgende dag wel eten is. En in plaats van die mensen te helpen, gooien we ons geld uit een raam waarvan iedereen inmiddels weet dat het totaal geen nut heeft. Het koningshuis kost veel te veel geld en daarom moet het vandaag nog worden afgeschaft.


10 reacties

Meralixe · 14 oktober 2014 op 08:24

Welkom op column x.

Toen ik de titel las moest ik al mijn energie die, ik geef toe, ‘s morgens nog wel op een laag pitje staat, samen rapen om me alsnog door je woordenbrij te wurmen.
Door het koningshuis op de korrel te nemen maak je een grote kans veel reacties te scoren maar dat hebben er voor U al duizenden gedaan. 🙂

Janina · 14 oktober 2014 op 09:36

Het is een lange opsomming die uiteindelijk zijn doel mist. Probeer meer te concretiseren.

Die 50 mln is natuurlijk een investering in onze monumentale panden. Persoonlijk vind ik 8 ton voor een leven zonder keuzevrijheid, waarin je vanaf je geboortedag in de schijnwerpers staat en waarbij iedereen ook nog te pas en te onpas zijn azijn over je uit mag zeiken een schijntje. Ik zou niet willen ruilen.

Spencer · 14 oktober 2014 op 10:12

Het is zo Nederlands om iets te duur te vinden.. Bezwaarlijker lijkt me dat het koningschap erfelijk is. Een anachronisme dat niet meer te verdedigen valt.

Mien · 14 oktober 2014 op 10:24

Ik denk dat het wel belangrijk is om een koningshuis te hebben. Koninkrijk mag ook. Koninginnenhuis, dat dan weer niet. Hoewel, Maxima is zo ongeveer Nederlands belangrijkste exportprodukt. Daar kan geen president aan tippen. Alleen, ze moet dan wel dure jurkjes dragen, want anders werkt het niet. De onderhandeling in presentatie. Of presentatie in onderhandeling. Maar om wijs te besluiten. Of onwijs. Het mag wel ietsje minder kosten. Ietsje duurzamer mag het ook zijn. Een tweedehands hek rondom de villa en iets dichter bij huis. Niets mis mee. Bijvoorbeeld.

troubadour · 14 oktober 2014 op 11:15

Zonder koningshuis zou ik ter compensatie minstens tien tuinkabouters extra nodig hebben. Die exploiteer je ook niet voor niks. Kom op Daryl, we hebben ze nu eenmaal, strijk eens over je hart.

evil-ine · 14 oktober 2014 op 12:49

Ik vind de lange opsomming erg leuk en zijn doel niet voorbij schieten. Wel vraag ik me af of je gelijk hebt over het ‘niks doen’. Het koningshuis heeft ook een psychologische en internationale rol voor ons Nederlanders. Inhoudelijk ben ik het niet helemaal met je eens maar dat hoeft ook niet om het een goede column te vinden.

De laatste alinea vind ik wel scherp, er zijn steeds meer gezinnen die onder de armoedegrens moeten leven. Terwijl zij met een goedkope, groentenloze maaltijd op de bank naar prinsjesdag op tv kijken naar rondrijdend goud en duurbetaalde mensen zou ik geen honger meer hebben, en mijn nationalisme zou erbij wegkwijnen!

pally · 14 oktober 2014 op 14:50

Een beetje erg vaak gebruikt in de publiciteit, dit item, in mijn gevoel.
Ik ben niet tegen het koningshuis. Ik bedoel, als land wil je je toch een beetje aardig presenteren. Het heeft vooral een decoratiefunctie in mijn optiek.
Tja, en dat kost geld.

Op zich geen slecht stuk.

Daryl · 14 oktober 2014 op 22:48

Bedankt iedereen voor de reacties! Zoals sommigen al hebben gezien is dit mijn eerste column en ben ik zeer tevreden met de reacties!! Alle tips zal ik gaan gebruiken voor mijn volgende colums!

Een vaak gehoord argument voor het koningshuis is dat zij deuren openen die de handel verbeteren. Heel kort door de bocht zou men kunnen vragen, wie controleert dit?

Als groot bedrijf zou mij het koningshuis eigenlijk weinig intresseren en zou ik een goede deal willen sluiten. En ik kan me er iets bij voorstellen als andere bedrijven ook zo denken.

Tenslotte wil ik op één reactie echt ingaang en dat is de reactie van ‘troubadour’ . “Zonder koningshuis zou ik ter compensatie minstens tien tuinkabouters extra nodig hebben. Die exploiteer je ook niet voor niks. Kom op Daryl, we hebben ze nu eenmaal, strijk eens over je hart.” U kunt 100 tuinkabouters hebben, zolang u ervoor werkt. Ik kan niet begrijpen hoe ik over mijn hart moet strijken als iemand €823.000 verdient en er mensen onder de armoede grens leven. Dan lijkt het me logisch als we mensen helpen die onder de armoede grens leven, dan mensen die amper werken en een luxe leventje leven.

    Mien · 15 oktober 2014 op 07:31

    Graag gedaan. Kort door de bocht? Hoe vaak heb je dat argument gehoord Daryl? Heb je dat ook onderzocht? En waar? In binnen- en buitenland? Kwalitatief en kwantitatief? Via steekproef of uitputtend? Indien je geen onderzoek doet dan is het verstandiger en interessanter om meerdere kanten of mogelijkheden bij een onderwerp te belichten. 😉

Dees · 15 oktober 2014 op 12:27

Voor mij is het een onbegrijpelijk fenomeen, niet serieus te nemen. Pas sinds 1815, waarmee ons koningshuis een soort plastic koningshuis is, waar inderdaad afschuwelijk veel geld mee gemoeid gaat. En een koning die oproept tot ‘samen de schouders eronder zetten’, maar die zijn eigen schouders liever laat vergulden.

Ik ben niet tegen geld investeren in het aanzien van een land, zo’n Rotterdamse markthal vind ik prachtig. Van mij zou er meer geld gestoken mogen worden in kunst, mooie gebouwen, vernieuwing, etc.

Het argument dat het koningshuis goed is voor de internationale betrekkingen en daarmee de handel heb ik nooit echt onderbouwd gezien. Het klinkt me als een makkelijk zoethoudertje in de oren.

Je column is prima voor een eerste. Wel veel argumenten die de laatste tijd veel zijn gebruikt. Probeer in de volgende misschien iets eigener te zijn. Dat is mijn tip.

Geef een antwoord