Soms kan ik me zomaar ineens vreselijk opwinden. Zoals laatst bij Buitenhof. We schrijven zondag 13 september tussen half een en een uur. Wiegel, Peper en iets van de Telegraaf praten over de toekomst van het kabinet Rutte II. Eerder tijdens de uitzending mocht staatssecretaris Van Rijn de veranderingen in de zorg komen verdedigen met de dooddoener dat beleid dat pijn doet nu eenmaal niet op veel steun kan rekenen. De kiezer ziet volgens de politici die dit beweren, domweg niet in dat de pijnlijke ingreep wel het beste is dat Nederland ooit is overkomen.

Beleid dat pijn  doet, is volgens mij per definitie slecht. Goed beleid maakt immers beter en vermindert pijn. Dus pijnlijke maatregelen doen meer slecht dan goed en werken averechts.  Maar dat terzijde.

Ik stoor me aan het betoog van Wiegel.

De politicus van weleer orakelt wat over de natuurlijke gang van zaken in politiek Den Haag. Hij kijkt daarbij niet op een dode meer of minder.

Hoe gaat de bezuinigingsoperatie van staatssecretaris Van Rijn volgens Wiegel verlopen. Straks als mensen noodgedwongen het verzorgingshuis moeten verruilen voor een eigen woning zal er volgens Wiegel best wel een keer wat fout gaan. Een 80-plusser komt ten val en overlijdt of moet naar het ziekenhuis. Meteen zullen SP en PVV het tragische ongeval, nog steeds volgens Wiegel, aangrijpen om kritische vragen  te stellen.  En, analyseert de liberaal verder, de PvdA hangt haar politieke oren dan weer veel te veel naar die kritiek.
Waarom wind ik me hier zo over op? Is het omdat ik me stoor aan het gemak waarmee er over een mensenleven wordt gesproken? Of ergert het me dat de critici tussen de regels door het verwijt krijgen dat ze incidenten misbruiken om het beleid af te kraken?

Nee, ik ben kwaad omdat we worden voorbereid op in dit geval dodelijke gevolgen. Want wat als  volgend jaar het beleid niet één maar tientallen hoogbejaarden vroegtijdig het leven kost? Dan kunnen de critici maar beter hun mond houden, want ongelukjes gebeuren er nu eenmaal altijd.

Mijn verontwaardiging bereikt een hoogtepunt als ik pal na de uitzending op een bericht op teletekst stuit. Het lijkt wel of alle puzzelstukjes ineens op de goede plek vallen.

Het artikel gaat over een paar wilde zwijnen die uit de Zuid-Willemsvaart worden gered.  Brandweerlieden helpen de dieren uit het water. Aan de wal wacht een jachtopziener die de wilde zwijnen ter plekke een voor een doodschiet. Buiten de Hoge Veluwe en het Meinweggebied in Midden-Limburg moeten de dieren op grond van overheidsrichtlijnen worden afgeschoten.
Dit bericht zal waarschijnlijk heel wat meer verontwaardiging oproepen dan de opmerking van Wiegel.
Ik zie het lot van de zwijnen als een metafoor voor wat er met ouderen in dit land staat te gebeuren.
Wie zichzelf niet meer kan redden is aangewezen op welwillende mantelzorgers.
In het verpleeghuis kan iemand alleen nog terecht als hij of zij op sterven na dood is. Gespecialiseerd personeel komt dan na een laatste maaltijd naar keuze een pilletje brengen of een spuitje geven. Ook volledig naar eigen keuze.


Frans

Ooit schreef ik voor een regionaal dagblad. Daar hadden ze na 22 jaar genoeg van en nu probeer ik het hier. Na een grote tussenpauze hoop ik de draad weer op te pakken.

9 reacties

troubadour · 17 september 2014 op 08:24

Ik heb het programma ook gezien en ben het niet met je eens.
‘Wat als?’, stel je en daar is je woede ‘zovast’ op gebaseerd. Dat bewijs je dan door over het afmaken van de wilde zwijnen te beginnen. Zulke trucs haalt zelfs onze Emile niet uit..

Frans · 17 september 2014 op 09:29

Los daarvan schijnen we ons meer op te winden over een paar verdronken everzwijnen dan over een paar honderd verdronken dobbernegers zoals geenstijl ze graag noemt die mogelijk nog vermoord zijn ook. Het woord is bedoeld als scheldwoord voor bootvluchteling maar in feite een eufemisme voor drenkeling. Maar goed, dat terzijde. Laten we onze slachtoffers volgende maand maar weer eens herdenken.

evil-ine · 17 september 2014 op 12:38

Goede titel. Inhoudelijk; ik heb het programma niet gezien, weet ook niet erg veel van deze actualiteiten. Verder vind ik het contrast erg mooi met de zwijnen. Wel jammer dat je dit metafoor uitlegt, dat is al duidelijk in de tekst.

Mien · 17 september 2014 op 15:27

Asterix en Obelix houden ook nog stand. Ik vind de metafoor zwijnen voor politiek wel leuk. Ze zijn beiden nodig. Het zal dus allemaal wel meevallen uiteindelijk. Met dank aan René Goscinny.

Dees · 17 september 2014 op 17:35

Helder stuk! Het wordt tijd dat Wiegel zelf drie dagen lang met dezelfde luier om tevergeefs zit te wachten op een natje (of vooral een droogje). Vreselijke mastodont.

Je boosheid over de opmerking deel ik wel, al heb ik hem niet gezien. Bij voorbaat al een oude dooie neerzetten als collateral damage waar vast over ‘gezeurd’ gaat worden, gaat erg ver, veel te ver.

Waarom dierenleed vaak meer verontwaardiging oproept dan mensenleed is een onderwerp dat een eigen column verdient, vind ik dan. De zwanenmishandelaars van het Veluwemeer, versus de ‘dobbernegers’.

    troubadour · 17 september 2014 op 19:07

    Voor iemand die het programma niet gezien heeft, ben je wel erg vooringenomen Dees.

      Dees · 18 september 2014 op 08:15

      Tja, ik reageer op de inhoud van Frans’ column, niet op de uitzending. Nou ok en op vooroordelen tov Wiegel. Of oordelen. Tis geen onbekende man.

Frans · 17 september 2014 op 23:04

Het aantal maagbloedingen is sinds maagbeschermers niet meer worden vergoed als ze in combinatie met ontstekingsremmende pijnstillers worden voorgeschreven met 360 gestegen. Af en toe sterft er iemand aan een maagbloeding. I rest my case

Geef een reactie

Avatar plaatshouder