Handhaving van het rookverbod tijdens de carnaval zou in stijl plaatsvinden aldus het krantenartikel. Controleurs zouden uitgedost als de gemiddelde carnavalsvierder hun controlewerk doen. Met een gerust hart zaten wij afgelopen donderdag dan ook met de asbak voor ons en een brandende sigaret tussen de vingers in de lokale kroeg. Omdat we ver boven de rivieren zitten en carnaval letterlijk en figuurlijk ver weg is, zou een carnavalesk uitgedoste controleur zich al van verre aankondigen. We zaten op ons gemak. Het rookverbod was in deze kroeg geen issue. Voor ik het wist pafte ik er dan ook weer lustig op los. Het is de meest ambivalente relatie die ik er tot op heden in mijn leven op na hou bedacht ik mij.

We hadden jaren terug besloten er mee te stoppen. Af en toe ontmoeten we elkaar. Maar dat is slechts een paar keer per jaar. Op feesten en partijen vooral. Op die manier kunnen we de relatie op een constructieve wijze, zonder verwijten onderhouden. Op een laag pitje, maar toch. Een beetje als verre vrienden. Met de wetenschap van de enkele keer in het achterhoofd kunnen we van de momenten genieten zonder dat het direct weer op iets langdurigs hoeft uit te draaien. Er ligt namelijk altijd ergens een volgend moment in het verschiet. Een moment om naar uit te kijken. Het leek voor ons beide dan ook de perfecte oplossing. Lust laat zich echter slecht beperken, zo hebben wij mogen ervaren. We beperken ons weliswaar tot de momenten. Maar op die momenten staat er dan ook geen maat op ons. Volledig los gaan we. Schijt aan ons is het motto. Aan het eind van zo’n moment begint de kater echter al. Niet over het feit dat we ons weer door lust hebben laten lijden maar vooral vanwege de mate waarin we er aan toe hebben gegeven. Ondergedompeld, stinkend alsof we nooit anders hadden gewild. Met pijn op de borst, een akelig kuchje en spijt keren wij huiswaarts. Een fietstas vol verwijt en goede voornemens.

Daarom beste Ab, het maakt niet uit hoe je ze uitdost, maar laat ze in vredesnaam handhaven. Iedere kroeg, ieder feest, iedere straathoek. Pak ze aan. Breng ze voor de rechter.

Doe het voor ons.

Categorieën: Actualiteiten

13 reacties

LouisP · 23 februari 2009 op 07:18

lekker stuk,

vooral de eerste alinea is ontzettend leuk.
de rest is goed en bekend.

L

SIMBA · 23 februari 2009 op 08:43

[quote]Omdat we ver boven de rivieren zitten en carnaval letterlijk en figuurlijk ver weg is, zou een carnavalesk uitgedoste controleur zich al van verre aankondigen. We zaten op ons gemak. [/quote]
😆 :hammer: 😆

Dees · 23 februari 2009 op 09:44

Te grappig, vanmij mag deze zo door als cvdm. 😀

Ma3anne · 23 februari 2009 op 12:40

Het beeld van zo’n verklede controleur die jouw kroeg binnen komt stappen ver boven de rivieren, maakt mijn hele dag goed. 😆 😆 😆

Het tweede deel van de column vind ik zeer herkenbaar, maar dat zeg ik niet, omdat we het woord herkenbaar hier niet meer zouden gebruiken. Het rookverbod is inderdaad een stimulans: ik vermijd zoveel mogelijk elke horecagelegenheid.

arta · 23 februari 2009 op 17:06

Erg leuk!
Heerlijke vlotte schrijfstijl met goed gedoseerde humor.
(het valt mij trouwens op, dat het rookverbod in minstens 75% van de horecagelegenheden gehandhaafd wordt hier in het zuiden. Overigens zijn de rookhandhavers niet echt slim verkleed. Als asbak :eh: )

Mosje · 23 februari 2009 op 17:08

Ik wens jullie een mooie toekomst 🙂

Leuk stukje!

axelle · 23 februari 2009 op 19:10

Ik kan je columns over de ganse lijn wel héél erg appreciëren.
Axelle

Ramnajarn · 23 februari 2009 op 20:29

*steekt er nog 1 op*

Siebe · 23 februari 2009 op 20:34

Wat een positieve benadering van zoiets door en door negatiefs als een verbod. Axelle heeft het erg chique uitgedrukt en ik sluit me er grotendeels bij aan. Je schrijft erg begaafd vind ik. Vaak erg korte zinnen die bijna even vaak ‘right on the spot’ zijn. Erg fijn om te lezen.

Gr
s

pally · 23 februari 2009 op 22:36

heel grappig, Frank, en goed geschreven

groet van pally

KawaSutra · 24 februari 2009 op 01:40

Het zijn natuurlijk gewoon instinkertjes, laten we wel wezen. Goeie column Frank!

Mien · 24 februari 2009 op 09:07

Frank en vrij op de barricaden,I love it.
Geweldige stijl hanteer je in de column.

[quote]Omdat we ver boven de rivieren zitten en carnaval letterlijk en figuurlijk ver weg is, zou een carnavalesk uitgedoste controleur zich al van verre aankondigen. We zaten op ons gemak. [/quote]

😆 😆 😆

Jullie zaten op je gemak … maar ik rol om van de lach.

Mien

doemaar88 · 24 februari 2009 op 16:55

[quote]Ondergedompeld, stinkend alsof we nooit anders hadden gewild. Met pijn op de borst, een akelig kuchje en spijt keren wij huiswaarts.[/quote]
:hammer:

Erg leuk geschreven, Frank!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder