“Ik ga nu met je neuken,” zei de 63-jarige Staphorster ouderling tegen het schoolmeisje “want dat is de lotsbeschikking. Accepteer het maar.” Nee, de term ‘lotsbeschikking’ zou in de zwartekousen-Van Dale absoluut niet zijn gesneuveld. Want dát is wel een handig woord. Andere handige woorden als damespantalon en zondagswinkel zouden wél worden geschrapt. Gelukkig, het onzalige plan om een speciaal woordenboek voor de School Met Den Bijbel te maken, ging niet door. Maar mijn tevredenheid hierover was slechts van korte duur, want het gevaar blijkt nog niet te zijn geweken. Amerikaanse Gristen-fundamentalisten hebben een gecensureerde versie van Wikipedia opgezet. Een soort Relipedia, zeg maar. Die gekuiste Van Dale bood overigens wel allerlei didactische handigheidjes. Want een lastige taalkundige nieuwerwetsigheid is natuurlijk de tussen-n. Dat probleem hoeft op Scholen Met Den Bijbel niet te worden behandeld. Is het nou geboortebeperking of geboortenbeperking? Maakt niet uit, dat woord is sowieso weggecensureerd. Hoerekast of hoerenkast? Sommige problemen verdwijnen vanzelf als je maar met de rug naar de samenleving gaat staan, je ogen dichtknijpt en je vingers in je oren stopt. Het vak Nederlands wordt trouwens op die fundamentalistische scholen sowieso niet gegeven. De kindertjes krijgen daarvoor in de plaats les in Nederlands Hervormd.

Dat rare woordenboek is uiteindelijk gecancelled. God zij dank, want het leek me nog een heel karwei om naast mijn overige drukke werkzaamheden nu ook al boekverbrandingen te moeten gaan organiseren.

Maar er rijst een nieuw probleem. Omdat vooruitstrevende Gristenen het bezit van een computer met internetaansluiting niet langer verbieden, hebben hun Amerikaanse achteruitstrevende geloofsgenoten een tegenzet bedacht. Een soort Relipedia. Wikipedia Met Den Bijbel. Het wangedrag dat namens of in de Bijbel wordt verricht, zoals de kruistochten en het op de brandstapel werpen van baby’s, wordt weggepoetst. Daarentegen worden heidense misdaden zoals de rooftocht van Djingis Khan of de pedofiele neigingen van de quasi-profeet Mohammed breed uitgemeten. Dát is natuurlijk gewoon meten met twee maten. Erger nog, dat is dom houden van het volk. Wij maken fundamentalistische Moslims regelmatig het terechte verwijt dat ze met de rug naar de rest van de samenleving staan. Maar die kritiek geldt ook voor de Gristen-fundamentalisen die zich ophouden in de Bible-belt, die zoals u weet loopt van Staphorst via Ede, Berkel-Rodenrijs, Goes en Virginia naar Michigan.

Mag ik de Statenbijbel citeren? Ja, dat mag? Dank u. “Zijn hart zal zich tegen den Heer vergrammen.” Nou, mijn hart krijgt ook steeds meer last van vergramming. Mijn hart zal zich tegen den Gristen-fascist vergrammen. Want weet u, waar al die zwartekousencensuur mij erg aan doet denken? In Nazi-Duitsland werden uitsluitend radio’s verkocht die alleen maar de toegestane zenders konden ontvangen. Zo hielden de spindoctors-avant-la-lettre het volk dom. Wij vervloeken terecht de Nazi. Maar de Gristenhond heeft soms veel van hem weg.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

13 reacties

SIMBA · 6 maart 2007 op 14:53

Ik ben ook zeer verheugd dat dat aparte woordenboek er niet is gekomen, dat zou “uitburgeren” zijn geweest zeg!
De ellende met mensen is dat er altijd wel een groep is die enorm doorslaat in hun denken en doen. Of dat nou moslims of christenen zijn maakt niet uit; ze rukken alles uit het verband waarin het oorspronkelijk geplaatst is.

Kees Schilder · 6 maart 2007 op 16:17

Dat blijft steeds de pest met die relivirussen.Altijd moet hun woord van God weer in ellende eindigen.
Zou er niet eens een wereldwijde wet moeten komen waarin een ophokplicht jegens reli’s wordt gegarandeert? Ik bedoel maar; de vogelpest en de gekkekoeienziekte veroorzaakt minder slachtoffers.Ruimen mag van mij ook trouwens

DreamOn · 6 maart 2007 op 16:32

Er zijn ook christenen die zelf óók het schaamrood op de kaken krijgen als ze allerlei onzinnige plannen in de krant lezen of op de tv horen.
Er zijn ook christenen die gewoon midden in de maatschappij staan en ook hun kinderen niet overdreven beschermd opvoeden.
Het is jammer, dat de bijbel door mensen soms zo geinterpreteerd wordt, dat daar belachelijke ideeen uit voortkomen.
Waardoor zo’n hele groep meteen voor paal staat :oeps:
God zal best vaak zijn wenkbrauwen fronsen om wat mensen doen uit zijn naam.

@Driek, pssst: ‘pakkende’ intro! Viel meteen op! 😀

DriekOplopers · 6 maart 2007 op 17:04

[quote]Ruimen mag van mij ook trouwens[/quote]
Wijlenpedia 😆

Mup · 6 maart 2007 op 17:13

Het gebeurd Driek, dat bestrijdt ik niet, allemaal in de naam van. Maar het gebeurd niet allemaal alleen maar zo, heb dat afgelopen zondag aan den lijve mogen ondervinden bij mijn Antilliaanse overburen. Je hebt naar mijn gevoel de boel teveel over een kam geschoren. Ik zal er eens een stukje van maken, van de openlucht-kerk-verjaardagsdienst,

Groet Mup.

DriekOplopers · 6 maart 2007 op 17:31

@DO en Mup:

Natuurlijk: 99% van de christenen (en Moslims, en noem maar op) deugt gewoon. Die mensen staan niet met hun rug naar de samenleving, maar staan er middenin! Zoals die belangrijke OV-manager, mijn favoriete CX-collega, mijn aardige overbuurman, de mevrouw van het Leger des Heils die zich zo lief om mijn oom bekommert heeft en zijn laatste jaren nog wat draaglijks heeft gegeven. Over al deze mensen, uit het goede hout gesneden, gaat mijn verhaal niet.

Mijn column gaat over die laatste procent. Mensen die gewoon niet deugen. Mensen die religie gewoon misbruiken voor hun potsierlijke gelijkhebberigheid of soms nog erger. Machtswellust. Kindermishandeling of erger.

Maar de allerergste is natuurlijk de dominee die vindt dat ‘ie God zélf is. 👿

Arne · 6 maart 2007 op 19:20

goed stuk…;-)

gelukkig is maar een heel heel klein deel van de Christenen zo, en dat deel verpest het wel voor de rest zeg.. 😮

maar ja, wie ben ik 😀

Arne

arta · 6 maart 2007 op 19:36

Als je gaat relativeren om de ‘gewone’ christen te behagen, zou je column veel aan kracht inboeten!
Goed geschreven, dus!
🙂

Li · 6 maart 2007 op 21:47

[quote]Amerikaanse Gristen-fundamentalisten hebben een gecensureerde versie van Wikipedia opgezet. Een soort Relipedia, zeg maar.[/quote]

[quote]Omdat vooruitstrevende Gristenen het bezit van een computer met internetaansluiting niet langer verbieden, hebben hun Amerikaanse achteruitstrevende geloofsgenoten een tegenzet bedacht. Een soort Relipedia. Wikipedia Met Den Bijbel[/quote]

Twee keer. Hier mag je een darling killen 😀

Li

DriekOplopers · 6 maart 2007 op 22:13

@Li: Je hebt gelijk. Dat had beter gekund. 🙁

Driek Opoplopers

Dees · 7 maart 2007 op 09:12

Relipedia vind ik een erg leuke vondst. De beste alinea vind ik de vierde. Je intro vind ik juist weer niet zo, doordat hetgeen je introduceert meteen wordt tegengesproken door de Staphorster ouderling. Ik zeg niet dat hij dit soort dingen niet zou doen, maar hij zou het woord ‘neuken’ nooit gebruiken. Dus waar je het krachtig wilt maken, zwak je het juist af door de term. Je conclusie… tsja, is me ook net een stapje over de top van het staphorster stipwerkmutsje. Met de essentie van je column ben ik het wel heel erg eens. Maar door het te krachtig te maken, verzwak je het standpunt mijns inziens juist. En dat is jammer, juist bij een onderwerp waar meer mensen zich druk over zouden mogen maken, denk ik dat ze bij jouw column eerder geneigd zijn af te haken.

pally · 7 maart 2007 op 09:26

Ha Driek,

Leuke titel en goed geschreven , hoewel het hier en daar wat betreft dit onderwerp , ook wel een onsje minder had gemogen.
Dat Nazi-Duitsland erbij moest vond ik een beetje een zwaktebod.
Ondanks dat bleef de tekst overeind.

groet van Pally

Ronaldjecas · 7 maart 2007 op 10:12

Erg mooie en moeilijke column. Supers 🙄

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder