Als geroutineerd zelfscanner heb ik elke lokroep die de kruideniersmaffia op mij losgelaten heeft tot dusver kunnen weerstaan.
De kleurige verpakkingen op ooghoogte. Dezelfde producten maar simpeler vormgegeven die je voor de halve prijs languit op de vloer met gestrekte armen uit het onderste schap moet plukken. De 2 voor 1 zakken roerbakmix, waarvan er 1 gegarandeerd ver over de datum in de kliko verdwijnt. De bonuspakkers, de ADHD hamsters, de jokers, en de euroshoppers. Moedig wees ik alles af dat ons kleine huishouden niet direct nodig had. Ik zorgde voor een volle maag, want honger jaagt de lekkerlust aan. Ik nam mandjes inplaats van karren zodat ik nog kieskeuriger moest zijn. Ik propte Ohropax in mijn gehoorgangen om de ranzige muzak buiten te sluiten.

Maar nu hebben ze me te pakken, het schorriemorrie uit Zaandam.
Elke keer als ik een bonusartikel scan hoor ik het tingeltje van een kassa uit het handheldboxje komen en op het display staat hoeveel ik bespaard heb op de aanschaf van drie flessen koffiemelk.
Bij elke ‘ring ring’ verdien ik geld. En mijn besparing wordt keurig opgeteld. En zo struin ik, misleide stakker, de gangen af op zoek naar voeding voor mijn kleine rinkeltje. De truc leidt tot een kapitale denkfout.
Want ik verdien natuurlijk niets maar geef twee keer teveel uit. Zo wordt de nietsvermoedende zelfscanner een obsessieve bonushunter.

En de mogelijkheden zijn eindeloos. De scanner als gokkastje dat bij bepaalde artikelen geactiveerd wordt. 10 keer draaien en bij drie gelijke hamsters wordt een tientje van je rekening afgetrokken. Krijg je ze niet dan vervalt de bonuskorting. Een digitale kraskaart bij een krat Heineken. Raad het aantal dobbelsteentjes in een duopak gerookte spekjes of het gewicht van de caissière achter kassa 3.
Kies rood of zwart bij de afrekenpaal om met gratis boodschappen de winkel te verlaten of dubbel te betalen.
Het klinkt u vreemd in de oren, maar ik spreek u over een jaar of 5 nog eens als u berooid op een uitgevouwen kartonnen doos voor de winkel ligt met uw scannertje in de hand. Tring!!

Categorieën: Algemeen

10 reacties

troubadour · 15 oktober 2014 op 17:52

Een giller! Gaan we naar de Efteling of boodschappen doen!
Lachen en toch substantie..

Mien · 15 oktober 2014 op 21:45

Knap hoe je telkens weer ludiek een column weet te peuren uit dit supermarktmonster. Vooral de laatste alinea vond ik sterk. Alleen jammer van de titel.
Blijven pieken maar, zou ik zo zeggen … 🙂 🙂 🙂

Nachtzuster · 16 oktober 2014 op 00:26

Knap inderdaad hoe je over, in principe niets, een toffe column uit je mouw schudt. Ik scan vaak bij AH maar heb een rinkeltje nooit kunnen ontdekken. Ja, bij alcoholische dranken, maar die bedoel je niet.
[quote]En zo struin ik, misleide stakker, de gangen af op zoek naar voeding voor mijn kleine rinkeltje.[/quote]

Hijs leuk, trawant. Eens met Mien dat de titel sterker kon. Wél tof van de puntjes in de titel! :rotfl:

Pierken · 16 oktober 2014 op 01:40

Rinkeltje, tinkeltje? Een keiharde kaa-tsjing! Bedoel je, t. Verslavend openende kassageluiden na het scannen. Ik zie je tijdens het lezen als James Bond langs de schappen tijgeren. Met uiteindelijk die kansloze kuub koffiemelk in je karretje. Digitaal winkelen, een nieuw tijdperk in de supermarkt, ofwel (hopelijk) niet jouw laatste supermarktcollumpje??

Meralixe · 16 oktober 2014 op 07:49

Ik denk dat er de laatste jaren ietsjes te veel marketing- specialisten afgestudeerd zijn.
Na de koude oorlog en het gele gevaar stevent nu Digitaal op ons af. Jaaaa… Digitaal met een hoofdletter!!! 😀

    Mien · 16 oktober 2014 op 08:19

    Kijk maar uit, Meralixe, voor je het weet kun je boodschappen en mensen teleporteren. Er wordt al onderzoek naar gedaan. Niet te verwarren met apporteren (‘Kom hier … knakworst!’ , ‘Pak stok!'[i]Vrij vertaald naar Kamagurka’s Bobje[/i]). Ja, ja, we kennen onze klassiekers in Holland. George O. en Luc Z. Maar voorlopig zijn we nog eerst bezig met het doorontwikkelen van 3D-printing (On demand uiteraard!).

Dees · 16 oktober 2014 op 08:20

Heb net een NRC longread gelezen over een man die een bug vond in een casinokast. En daarmee krijg ik van jouw column het Vegasgevoel, Trawant, op zoek naar de bug in het systeem, waarmee hij onbeperkt gratis duopakken spekjes kan meenemen. En doorverkopen. Maar kijk uit, ze pakken je terug. Altijd : 😯

Ik vind de titel juist erg leuk, lekker verfrissend relativerend. Maar ja, relativering is niet heel erg modieus in 2014, jammer genoeg.

Leuke column :yes:

Ferrara · 17 oktober 2014 op 17:10

Ik lust wel pap van dit soort verhalen Drijf maar flink de spot met grootgrutters en meergevers.

spaans · 17 oktober 2014 op 21:23

Uw column is goed geformuleerd alhoewel het geforceerde woordgebruik en de gezochte humoristische voorbeelden in de laatste alinea een enigszins pompeus totaalbeeld scheppen.

evil-ine · 18 oktober 2014 op 13:15

Zelfscannen heb ik nog nooit gedaan en jij beschrijft precies waarom! Humor en duidelijke boodschap. :yes:

Geef een antwoord