Als je langer dan een paar jaar een hoge politieke functie bekleedt, dan ontstaat er een raar stofje in je harses. Dan ga je raar doen. Dat noemen we het syndroom van Oudkerk. Er is een nieuw slachtoffer aan deze lastige kwaal ten prooi gevallen: Rita Verdonk. Want ze is kwaad omdat de Kamer zoveel kritiek op haar heeft. Dat mag niet. En ze denkt dat haar eigen partij als een bananenrepubliek wordt gerund, compleet met stemfraude. Stelt u zich het volgende tafereeltje eens voor: Rita zet haar bezemsteel in een hoek van haar kamer, en strijkt met haar hand door haar gitzwarte haar. “Ja, schiet nou maar op met die koffie”, bitst ze tegen haar secretaresse. “Zijn er nog mensen die ik terug moet bellen?” Een lijstje wordt op haar bureau gelegd. Het Algemeen Dagblad wil een interview. Dat lijkt Rita wel een goed idee. Dan kan ze eindelijk eens haar hart luchten. Want het lijkt wel of iedereen tegen haar is. Het is toch niet eerlijk dat zij steeds moties van afkeuring aan haar broek krijgt, en collega Hans Hoogervorst nooit?

Nou Rita, ik slecht nieuws voor je. Het is volkomen terecht dat jij een aantal malen door de Kamer bestraffend bent toegesproken. Want jij hebt heel rare dingen op je geweten. Onder jouw verantwoordelijkheid zijn mensenlevens onnodig in gevaar gebracht. En misschien wel net zo erg is dat je daar tegen de Kamer over hebt gelogen. Je bent gewoon een onbetrouwbaar pokkewijf. Niet meer en niet minder. In sommige culturen noemen ze mensen van jouw allooi een kakkerlak. Daar ben ik het dus mee eens. De enige reden dat jij nog op het pluche zit, is dat de huidige coalitie heeft besloten de rit uit te zitten, hoe dan ook. Zelfs de ergste blunders van incompetente bewindslieden hebben niet geleid tot de enig juiste oplossing: het kabinet naar huis om te worden ingeruild voor een club mensen die wél in staat zijn, het land op een fatsoenlijke wijze te regeren.

En Rita, je verwijzing naar de stelselwijziging van collega Hans gaat echt mank. Dringt het niet tot je botte hersens door dat iemand in een donker land de dood in jagen iets anders is dan een paar tientjes teveel aan ziektepremie? Je liberale hersens zijn wel erg zwaar aangetast door al die wijntjes op al die ballenrecepties, vrees ik…

Maar goed, zonet lees ik dat Rita ook nog streng toezicht wenst op de lijsttrekkerverkiezing binnen de VVD. Want dat is namelijk best fraudegevoelig. Dat is natuurlijk een ongekende schoffering van je eigen partij. Waar haalt ze de gore moed vandaan! Je kan veel zeggen van VVD’ers, dat het rare typetjes zijn met een uiterst bekrompen visie op wat eigenlijk een rechtvaardige en sociale maatschappij zou moeten zijn, maar afgezien van een paar bedrijfsongevalletjes als Frits Huffnagel -die volkomen ten onrechte door zijn vrindjes weer aan een mooi wethoudersbaantje is geholpen- wordt er niet met de administratie gerotzooid, dus ook niet met de stembriefjes. Het lijkt me dus niet nodig, VN-waarnemers te laten aanrukken om het geheel in goede banen te leiden. En als de VVD een beetje ballen heeft, trappen ze je met pek en veren de deur uit, Rita.

O ja, Rita, dat vergat ik bijna. Weet je hoe het heet als je naar aanleiding van kritiek uit de Kamer verwijst naar een collega die géén straf heeft gehad? Matennaaien!

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

16 reacties

wendy77 · 18 april 2006 op 09:09

Alhoewel de Rita-verhaaltjes me de laatste tijd een beetje de strot uit gaan hangen, leest deze toch weer heerlijk weg! 😉

Ma3anne · 18 april 2006 op 09:23

Die reclame van ‘even Apeldoorn bellen’ hebben we toch maar mooi aan Rita te danken! Heeft ze eindelijk geinspireerd tot het maken van iets lolligs, mag het weer niet! 😡

Eddy Kielema · 18 april 2006 op 10:32

[quote] En als de VVD een beetje ballen heeft, trappen ze je met pek en veren de deur uit, Rita.[/quote]
Ik kan niet wachten tot die dag is aangebroken! Rita recht door zee? Laat me niet lachen!

Kees Schilder · 18 april 2006 op 12:51

ik krijg niet genoeg van de Ritasoap.hoe meer hoe liever.Deze is er weer een van grote klasse

Neuskleuter · 18 april 2006 op 13:18

Inderdaad, Rita is zo’n grap dat ik steeds benieuwd ben vanuit welke invalshoek men nu weer naar haar kijkt 😉

Inhoudelijk ben ik het helemaal eens.

En als ik mag miereneuken, er staat 1 Tarzan-zin in je tekst: “Nou Rita, ik slecht nieuws voor je.”.
Al lijkt me dit een prima manier om deze oeraap aan te spreken! 😀

yorky · 18 april 2006 op 14:01

Klasse hoor!
Je hebt helemaal gelijk.
Was hier zelf nooit opgekomen.
Wat goed dat deze site bestaat! 🙂

Troy · 18 april 2006 op 14:38

Ik sluit me bij Wendy aan, ik kan de naam Rita niet meer zien 😮 Je stijl is aan de ene kant misschien wel een handelsmerk geworden, maar aan de andere kant treedt er een soort verzadiging bij me op.

Chantal · 18 april 2006 op 17:39

Nou van Drieks columns krijg ik nooit genoeg! 😀 Deze is weer leuk. Een veelgebruikt onderwerp maar op een leuke manier weer beschreven.

DriekOplopers · 18 april 2006 op 18:22

@Troy: juist om niet altijd volgens hetzelfde stramien te werken, doe ik ook heel andere uitspattingen zoals Brits bellen, Voetbaldiscriminatie of Dagbehandeling. Ik probeer dus wel variatie in mijn werk aan te brengen. Erg jammer dat je er toch op uitgekeken raakt.

@Neus: dank voor de correctie. Daar heb ik dus een keer of tien overheen gelezen!

@Chantal: :kiss:

@alle anderen: dank voor de plezierige reacties 😉

Driek

Prlwytskovsky · 18 april 2006 op 19:22

Ben het helemaal met Wendy eens maarrrrrrrrrrrr …….. vrouwen met bruin tot zwart haar en donkere ogen zoals onze Rita kunnen bij voorbaat al niet meer stuk bij mij.
En jou column ook niet Driek, zit goed in elkaar.

Raindog · 18 april 2006 op 19:45

Nog een paar van dit soort columns en mijn stemwijzer is compleet en ingevuld. Uit lokale beweegredenen onlangs voor het eerst in mijn leven VVD gestemd (zoiets banaals als ´werkgelegenheid enzo´ kun je nu eenmaal niet aan de Partij van de Arbeidsonbemiddelbaren overlaten en het legertje werklozen in deze gemeente (dat landelijk vergeleken veel te groot is) heeft dat natuurlijk haarfijn doorgehad) maar ik voorzie dat het de laatste keer nog niet is geweest. Daarom, meer van dit soort columns! De keuze wordt steeds makkelijker!
Misschien moet ik me maar eens gaan uitleven op een column over de oorverdovende stilte van de oppositie. Daar kan namelijk maar 1 strategie achter zitten: Mond houden! De Hond heeft aangetoond dat we in de peilingen stijgen als we gewoon helemaal niets doen. Dus, gewoon mond houden! En die hete kastanjes, die worden niet zo heet gegeten als ze opgediend worden dus dat zien we later gewoon wel. Zeker met de huidige peilingen!

KawaSutra · 18 april 2006 op 20:27

Die hete kastanjes van Raindog haalt Driek wel uit het vuur. Maar meestal worden ze niet zo heet gegeten inderdaad. Driek weet ze wel altijd met vure op te dienen. Maar net als Troy wil ik me niet overeten, krijg je alleen maar buikpijn van. Soms ook van het lachen, dat ook wel weer.

senahponex · 19 april 2006 op 15:44

Leuk geschreven, dat wel maar zoals door een aantal hierboven genoemd alweer Rita.
Misschien eens proberen haar wat positiever neer te zetten. Ze voert alleen de wet uit.(Ik heb het niet over “het recht” of “rechtsgevoel”want dat is net als de “waarheid” voor een ieder anders.)
Deze wet overigens door de huidige burgemeester Cohen van Amsterdam met hand en tand verdedigd en ingevoerd.
En vergis je je niet dat het heel moeilijk is, om over recht te spreken of zelfs recht te spreken met alle voors en tegens, die een ieder aanvoert.

Voor iedereen die wacht op uitspraken of ze mogen blijven vraag eens aan de pro deo of je echt een kans maakt om te blijven of dat het alleen maar rekken is zonder kans op. Helaas geven de meeste hier geen antwoord op, jammer het zou veel verdriet en ellende besparen.

Ook vraag ik mij vaak af waarom je eigenlijk nooit de bewoners uit zo’n arm bergdorp hier om asiel hoort vragen. Laten we in ieder geval proberen zoveel mogelijk hulp ter plaatse te geven en deze mensen te helpen hun bestaan daar te her opbouwen ik denk dat veel meer helpt.

Mup · 19 april 2006 op 16:52

Zeg, heb jij stiekem ook een zaakwaarnemer?:-)

Groet Mup.

DriekOplopers · 19 april 2006 op 20:37

@Sena: zoals ik al betoogde in een reactie op de column van Fred, is het onderscheid tussen een gelukszoeker en iemand die moet vrezen voor zijn leven erg belangrijk. Tuurlijk, het is beslist waar dat het beleid door Job Cohen is geformuleerd. Met dat beleid als zodanig is geloof ik ook niet veel mis. Maar de uitvoering laat steken vallen! En daar is Rita beslist verantwoordelijk voor. En dat ze het da Kamer kwalijk neemt dat die haar daar dus op aanspreekt, dát vind ik onverteerbaar. Echt.

Groet,

Driek

senahponex · 19 april 2006 op 22:59

[quote]Maar de uitvoering laat steken vallen! En daar is Rita beslist verantwoordelijk voor. En dat ze het da Kamer kwalijk neemt dat die haar daar dus op aanspreekt, dát vind ik onverteerbaar. Echt.[/quote]

Driek
Dat ze als minister veranwoordelijk is voor de juiste uitvoering ben ik met je eens, en dat ze bij de ministeries steken laten vallen, ja veel te veel.En wat dat betreft inderdaad onverteerbaar.

Groet sena

Geef een reactie

Avatar plaatshouder