[i]“Woah Gertje! Moeten wij nu links afbuigen bij deze rotonde?”
“Allé, Samson, dat is geheel juist. Bij-de-volgende-afslag, links-afbuigen.”[/i]
Wie kent het niet, het vreselijk ingesproken stemmetje op de GPS-apparaten voor in de auto. Wegwijspiet, AutoMiep, NavigeerTruus, iedereen verzint namen voor hun personal instructor. Sinds kort is het ook mogelijk om via internet stemmen te downloaden. Bekende Nederlandse stemmen worden geïmiteerd, want dát is wat de gemiddelde autorijder wil. Toch? Dat bleek uit het downloadaantal, op verschillende internetsites. Maar is dat geen “copyrightschending”? Of een soort van plagiaat? Zo dacht Studio 100 er wel over.

De meest uitgekotste kinderprogramma’s, zoals Kabouter Plop, Piet Piraat, maar ook Samson en Gert worden gemaakt door Studio 100. Als je jong bent zijn dat soort programma’s leuk, maar wil je dat nou werkelijk élke dag in de auto horen? Dat vroeg ik me af toen ik het nieuwsbericht op www.nu.nl las. “Studio 100 dreigt met aanklacht tegen downloadsites voor navigatie-stemmen!”, schreeuwde de kop me toe. Ik schoot in de lach, aangezien ik Studio 100 wel ken. Mijn broertje kan niet vaak genoeg het geweldige Belgische accent van Samson en Gert nabootsen, om vervolgens iedereen aan het lachen te maken. Het bleek dat verschillende downloadsites het Belgische duo had geïmiteerd, “om vervolgens iedereen aan het lachen te maken”. TomTom, een bekend GPS-systeem heeft ruimte open gelaten, zodat je zelf stemmen kunt downloaden op internet. Maar Studio 100 vond dit uit den boze; “Er komt een rechtzaak als jullie die stemmen er niet afhalen!”

Wat een overdreven gedoe. Ik kan me niet voorstellen dat mensen dat serieus gaan downloaden, om het vervolgens elke dag te gebruiken als ‘wegwijsstem’. Het is gewoon een grapje, iets wat leuk is om stoer te doen bij je vrienden, maar daar blijft het voor mij wel bij. Eén keer laten horen aan iemand en dan weer eraf met die zooi. Studio 100 stelt zich vreselijk aan. Ze hebben zelf ook wel door dat als zij om geld gaan vragen (voor het gebruik van hun stemmen) bij de downloadsites dat ze dan nog niet veel verder komen. Waar praten we nu over, hooguit € 3,- per ‘stemmenpakket’.

Aan de andere kant, dit grijpt weer een beetje terug op het probleem met het filmpje van de klas 3H. Het is je vast niet ontgaan; wat melige kinderen halen een grap uit met de lerares en vluchtten via het raam voor een saaie les Latijn. Dit is gefilmd en op internet gezet. Door de school werd dit gezien als privacyschending van de lerares in kwestie.
Wat ik net al zei, ik vind de stemmen van Samson en Gert op het GPS-systeem enkel een grap. Maar hoe zullen Samson en Gert daar zélf over denken? Zouden ze zich ook te kakken gezet voelen, net als de lerares uit het ontsnappingsfilmpje? Blijkbaar wel, want let wel mensen! Het gaat hier om, jawel, een heuse rechtzaak, terwijl ik dit probleem minder erg vind dan het probleem met de lerares.

Het mag duidelijk zijn dat downloadsites érg bang zijn geworden voor de bedreiging en dat ze gauw de stemmen van Samson en Gert van hun site af zullen halen. Want gedonder met Samson en Gert, dat is wel het laatste wat je wil.

[i]“Woah Gertje, komaan, er is toch geen probleem? Het is enkel een grapke..”[/i]


2 reacties

FatTree · 28 oktober 2007 op 20:31

[quote]Want gedonder met Samson en Gert, dat is wel het laatste wat je wil. [/quote]

Hier moest ik erg om grinneken (dan heb ik het over de grap zelf, niet over de spelfout *wilt* ).

[quote]Zouden ze zich ook te kakken gezet voelen, net als de lerares uit het ontsnappingsfilmpje?[/quote]
Ook erg leuk!

Grappige column waar voor mij voortaan de bronvermelding uit mag worden gelaten. Nog geen superklasse, maar wel vermakelijk. Gewoon lekker blijven schrijven dus!

KawaSutra · 28 oktober 2007 op 23:47

Ik vind het nog steeds jammer dat mijn zoontje Kabouter Plop niet meer leuk vindt! 😀
Helaas heb ik geen GPS.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder